Sørvest Asia i perspektiv

Sanksjonsregime mot Syria

Posted by Fredsvenn den mai 18, 2011

https://i2.wp.com/norwegian.ruvr.ru/data/2011/05/10/1265494841/3highres_00000402684661.jpg

I mideten av april ba Frankrike og Italia EU og FN om å legge press på Syria for å få slutt på overgrepene mot lokalbefolkningen. FNs sikkerhetsråd avholdt møte for å vedta en resolusjon som åpner for en prosess mot syriske myndigheter i Den internasjonale straffedomstolen.

Nå vil USA innføre sanksjoner mot Syrias president Bashar al-Assad for å få en slutt på regimets brutale behandling av politiske motstandere, ifølge diplomatkilder. De ventede sanksjonene som ble kunngjort av USAs finansdepartement onsdag, innebærer en dramatisk eskalering i presset mot ledelsen i Damaskus.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte forrige fredag mot en utenlandsk intervensjon i Syria. Han ba den syriske opposisjonen om ikke å forsøke og gjenta et «Libya-scenario», der en vestlig koalisjon gjennomfører luftangrep mot regimemål i en militæroperasjon som volder Moskva stadig mer bekymring.

I mars valgte Russland å avstå fra å stemme over FN Sikkerhetsråds resolusjon om Libya som autoriserte bruk av militære virkemidler for å beskytte sivile i landet. Men Kreml har den siste tiden anklaget Vesten for å gå utover FN-mandatet og vikle seg inn i en fullskala militæroperasjon i Nord-Afrika.

I et intervju med avisen Moskovskie Novosti denne uken beklaget Lavrov seg over at Vesten misbruker Russlands velvilje hva gjelder samarbeidet med Libya. Han sier at fra nå av vil Moskva betrakte ethvert forsøk fra FN på å autorisere bruk av makt med «et digert forstørrelsesglass.»

EUs sanksjoner mot sentrale personer i det syriske regimet, som har fått bred støtte blant de ulike EU-landene, får norsk tilslutning. «Norge støtter internasjonale tiltak for å få slutt på den uakseptable voldsbruken mot den syriske befolkningen», sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Sanksjonene, som i denne omgang rammer 13 sentralt plasserte personer i det syriske regimet, blant andre president Bashar al-Assads bror og fetter, omfatter frys av midler, reiserestriksjoner samt forbud mot eksport av våpen og annet utstyr som kan brukes til undertrykking av folket.

Manglende tilgang for uavhengige observatører, ikke minst journalister, gjør det vanskelig å gi eksakte anslag, men det fryktes at mellom 600 og 700 mennesker har mistet livet og at minst 8.000 mennesker er blitt arrestert siden demonstrasjonene i Syria startet i midten av mars.

Syria har for øvrig nylig trukket sitt kandidatur til det nært forestående valget til FNs menneskerettighetsråd. Som følge av betydelig internasjonalt press har Asia-gruppen i FN lansert Kuwait som gruppens kandidat til erstatning for Syria. «Dette er en viktig og positiv utvikling som befester og styrker FNs og menneskerettighetsrådets troverdighet og evne til å fungere som pådriver for menneskerettighetene», sier Støre.

USA vurderer sanksjoner mot Syria

Tyskland presser på for Syria-sanksjoner

EU innfører sanksjoner mot Syria

Vesten truer Syria med strengere sanksjoner

Intensiverer presset mot Syria

Advarer mot intervensjon i Syria

Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot Syria

Norge fordømmer angrepene i Syria

Norge blir med på Syria-sanksjoner

USA vurderer sanksjoner mot Syria

– USA-sanksjoner mot Syrias president

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: