Sørvest Asia i perspektiv

USAs arabiske samarbeidspartnere

Posted by Fredsvenn den april 27, 2011

Libyas leder Muammar Gaddafi har vært en nyttig mann for amerikansk etterretning i kampen mot al-Qaida de siste årene, medgir tidligere CIA-sjef Michael Hayden.

Tidligere CIA-sjef Michael Hayden roser Libyas leder Muammar Gaddafi og Syrias leder Bashar al-Assad. Begge de to omstridte lederne har vært nyttige samarbeidspartnere for amerikansk etterretning, understreket Hayden under en konferanse ved Marine Corps University i Maryland tirsdag. Mussa Kussa, som hoppet av som libysk utenriksminister i mars, får også skryt av mannen som ledet CIA fra 2006 til 2009.

«Uansett hva dere måtte mene om Gaddafi og Mussa Kussa, de var gode og de var gode partnere i kampen mot terrorisme», sa Hayden, som legger til at Syria har bistått amerikansk etterretning på flere områder, inkludert  bekjempelse av militante sunnimuslimer. Assad tilhører selv den sjiamuslimske alawitt-sekten, som hates av radikale sunnimuslimer som Osama bin Laden.

Ifølge Hayden vil Gaddafis og Assads eventuelle fall kunne skade USAs interesser i regionen på kort sikt. «I begge tilfeller vil vi på kort sikt få turbulens som kan – som vil gjøre kampen videre mye vanskeligere», sa han tirsdag. Den tidligere CIA-sjefen håper likevel at opprøret i araberverdenen skal tjene USAs interesser på lengre sikt. «Det vil skape mindre grobunn for den type ekstremisme som al-Qaida forkynner, men det er langt fram før vi er der», mener Hayden.

Michael Hayden er også bekymret over utviklingen i Jemen, der president Ali Abdullah Saleh etter opptøyer og omfattende press fra opposisjonen har lovet å gå av innen 30 dager. Saleh har vært en trofast partner for USA i kampen mot al-Qaida, som har sterke røtter i Jemen. «Jeg ville aldri hevdet at president Saleh var noen enkel partner, men jeg vet ikke hva som kommer når vi blar om til en ny side», advarer han.

Torsdag forventes det at president Barack Obama vil utnevne CIA-direktør Leon Panetta, som har bakgrunn som politiker, advokat og professor, som landets nye forsvarsminister. Panetta begynte sin politiske karriere i det republikanske partiet, men på 70-tallet skiftet han over til demokratene.

Utnevnelsen av Panetta kommer som et resultat av at den nåværende utenriksministeren i USA, Robert M. Gates, går av med pensjon til sommeren. Også Gates ble rekruttert fra CIA. Dette vil føre til en betydningsfull omgruppering av eliten i Obamas sikkerhetsteam.

Det er forventet at det blir David H. Petraeus som kommer til å ta over stillingen som sjef i CIA. Han er nå sjef for koalisjonsstyrkene i Afghanistan.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: