Sørvest Asia i perspektiv

Ingen vestlig militærintervenering i Syria

Posted by Fredsvenn den april 27, 2011

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox (t.h.) besøkte tirsdag sin amerikanske kollega Robert Gates i Pentagon. De to har ingen planer om å bruke militærmakt mot regimet i Syria, slik de gjør i Libya.

Syriske sikkerhetsstyrker har drept over 400 sivile siden midten av mars i et forsøk på å slå ned på demonstrasjonene for å få demokrati i landet, melder Sawasiah. Al Jazeera melder om at minst 500 demokratiforkjempere skal være arrestert.

Demonstrantene hadde håpet at militæret skulle ta deres side gjennom å ikke involvere seg, men de har nå gått inn i kampen på myndighetenes side. Militære tropper og tanks skal tirsdag ha blitt tatt i bruk i den syriske byen Deraa og Douma, som er en forstad til hovedstaden Damaskus. Douma beskrives nå som et stort utendørs fengsel, der sivilbefolkningen er fanget på sikkerhetsstyrkenes nåde.

Mandag sendte Assad stridsvogner og soldater til byen Deraa, som siden opprøret begynte  har vært sentrum for protestene mot president Bashar al-Assad, ved grensen til Jordan. Flere titalls mennesker skal ha blitt drept i sammenstøtene som fulgte.

Frankrike og Italia ba tirsdag EU og FN om å legge press på Syria for å få slutt på overgrepene mot lokalbefolkningen. Blant annet er FNs sikkerhetsråd innkalt til møte for å vedta en resolusjon som åpner for en prosess mot syriske myndigheter i Den internasjonale straffedomstolen. Det vil muligens komme en uttalelse fra sikkerhetsrådet i etterkant av møtet.

USA og Storbritannia truer president Bashar al-Assad med omfattende sanksjoner dersom han ikke stanser voldsbruken mot regimekritikere, men både USA og Storbritannia toner ned muligheten for å bruke militærmakt mot regimet i Syria, slik de gjør i Libya.

«Vi kan ikke gjøre alt hele tiden og må innse at det er praktiske begrensninger for hva våre land kan gjøre», sier Storbritannias forsvarsminister Liam Fox, som tirsdag besøkte sin amerikanske kollega Robert Gates i Pentagon. Gates sluttet seg til sin britiske kollega i synet på muligheten for en vestlig militærintervensjon i Syria. «Vårt svar må tilpasses det enkelte land», sier Gates.

«Blant annet diskuterer vi samarbeid med våre partnere i FNs sikkerhetsråd for å sende et kraftig signal til syriske myndigheter om at omverdenens øyne er rettet mot Syria, og med våre partnere i EU og regionen om eventuelle ytterligere tiltak», sa Storbritannias utenriksminister William Hague tirsdag.

«Den brutale volden som myndighetene i Syria bruker mot sitt folk er helt forkastelig», sa talsmann for Det hvite hus, Tommy Vietor, under en pressekonferanse på mandag, og la til at «USA forfølger nå et bredt spekter av ulike politiske alternativer, blant dem målrettede sanksjoner, for å svare på aksjonene og gjøre det klart at slik oppførsel er uakseptabelt.»

Slike sanksjoner kan blant annet innebære frys av verdier og aktiva som Syrias president Bashar al-Assad og regjeringen hans har i USA, samt innføre reiseforbud.

Professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener at det i stor grad er lokale konflikter som ligger bak opptøyene i Syria. I Deraa har folk følt at regionen er blitt forfordelt og ikke har fått de ressursene den burde få.

At det ennå ikke har vært store demonstrasjoner i storbyene, kan skyldes at regimet har bedre kontroll, men det kan også skyldes at folk sitter på gjerdet.

«Grunnen kan være at de frykter at det som kommer etterpå, kan være mye verre: Kaos og borgerkrig, men det kan også være islamske fundamentalister som det sekulære Assad-regimet hittil har hatt god kontroll på», sier Vikør til NTB.

Vil ikke bruke militærmakt mot Assad

USA vurderer sanksjoner mot Syria

Intensiverer presset mot Syria

Norge fordømmer angrepene i Syria

Verdenssamfunnet fordømmer volden i Syria

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: