Sørvest Asia i perspektiv

Situasjonen i Syria forværres

Posted by Fredsvenn den april 25, 2011

http://www.iol.co.za/polopoly_fs/syria-protest-april-24-1.1060735!/image/syria%20protest_april%2024.jpeg_gen/derivatives/box_300/syria%20protest_april%2024.jpeg

Langfredag ble en tung dag for syriske demonstranter. De ble møtt med skarp ammunisjon og tåregass fra syriske sikkerhetsstyrker i en rekke byer rundt om i landet, ifølge øyenvitner.

Syriske politiske aktivister hevder at over 80 mennesker ble drept i det de omtaler som en massakre. En aktivistgruppe sa lørdag at tallet på drepte i urolighetene dagen før har steget til 92. Syrias menneskerettighetskomite melder at fredag var den blodigste dagen hittil i oppstanden mot regimet.

De voldsomme sammenstøtene skjedde dagen etter at Assad undertegnet en opphevelse av unntakstilstanden som har vært i kraft helt siden 1963. Stemningen blant demonstrantene er ikke blitt mildnet av at president Assad torsdag undertegnet en opphevelse av unntakstilstanden som har vart helt siden 1963.

Lørdag møtte titusenvis av sørgende mennesker frem for å begrave sine døde dagen etter at en rekke mennesker ble drept i store demonstrasjoner rundt om i landet. De ble møtt med skarp ammunisjon og tåregass fra syriske sikkerhetsstyrker i en rekke byer, ifølge øyenvitner.

Syriske styrker har stormet flere områder som har vært sentrum for regimekritiske demonstrasjoner og skutt mot sivile. Blant annet inntok syriske tropper i pansrede kjøretøy byen Deraa, der opprøret mot regimet startet for en måned siden, natt til mandag og skjøt mot sivile.

Ifølge innbyggerne i Deraa strømmet hundrevis av soldater inn i byen. ”De skjøt. Vitner har fortalt meg at fem personer er drept så langt, og at boliger er gjort om til sykehus”, sier en innbygger som kaller seg Mohsen til Al Jazeera over telefon.

Om lag 3.000 syriske soldater skal ha tatt seg inn i byen tidlig mandag. Et øyenvitne i Deraa sier det er vanskelig å vite hvor mange som er såret eller drept, ettersom snikskyttere gjør det umulig å nå frem til ofrene.

”Det ligger ofre i gatene, og vi kan ikke nå frem til dem”, forteller en ikke navngitt aktivist på telefon til nyhetsbyrået AFP mandag. ”De skyter i alle retninger og rykker frem under beskyttelse av stridsvogner”, sier aktivist Abdullah Al-Harriri.

Også i forstaden Douma, hvor det har vært demonstrasjoner mot Assads regime og sammenstøt de siste dagene, gikk sikkerhetsstyrker hardt til verks mandag.

Utenlandske journalister har blitt tvunget til å forlate landet de siste dagene, så det er vanskelig å få informasjonen bekreftet.

Ifølge menneskerettsorganisasjoner har over 350 personer blitt drept siden opprøret startet for rundt en måned siden.

USA, FN og vestlige ledere fordømmer det syriske regimets bruk av vold mot demonstranter i landet. Over 80 mennesker skal ha blitt drept i fredagens protester.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier Assads regime må respektere menneskerettighetene, deriblant ytrings- og forsamlingsfriheten, og ønsker en uavhengig gransking av drapene.

Frankrike oppfordrer Syria til å igangsette en politisk dialog umiddelbart, mens presidenten i EU-parlamentet, Jerzy Buzek, ber om løslatelse av alle samvittighetsfanger. Britenes utenriksminister William Hague påpeker at unntakslovene i Syria må fjernes i praksis og ikke bare på papiret.

USAs president Barack Obama fordømmer den syriske regjeringens bruk av vold mot demonstrantene i landet. ”Denne hårreisende bruken av vold for å stanse protestene må stoppe nå”, sa Obama, som beskylder syriske myndigheter for å ha bedt om hjelp fra Iran til å slå ned demonstrasjonene, fredag.

Ifølge Syrisk senter for menneskerettigheter ble flere titalls regimekritikere søndag pågrepet i politiaksjoner over hele Syria. På mandag utstedte en rekke syriske forfattere en deklarasjon der de fordømmer volden.

Sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene tyder på at president Bashar al-Assad ikke har til hensikt å gi etter for demonstrantenes krav om endringer av regimet.

Norsk-syrere har sendt brev til Stoltenberg og krever at han reagerer mot volden i Syria og stopper tvangsreturer til landet. De får støtte fra generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, som før helgen sa at Flyktninghjelpen er kritisk til at Norge fortsetter å tvangsreturnere personer til Syria med tanke på den voldelige og ustabile situasjonen.

Norske myndigheter fortsetter å tvangssende syrere til Damaskus til tross for uroen. Ifølge informasjonssjef Bjørn Lyster har Utlendingsnemda (UNE) gjelder dette fortsatt. ”Vi foretar konkrete og individuelle vurderinger fra sak til sak”, sier Lyster.

Danmark besluttet derimot før helgen å stanse behandlingen av asylsøknader inntil videre. Norge har gjort det samme med Libya og Jemen. Syrerne i Norge mener forholdene er minst like ille i deres hjemland.

I brevet til den norske regjeringen redegjør de det for situasjonen i Syria og framlegger samtidig en rekke krav:

  • Syrere i Norge krever at norske myndigheter legger press på Syria for å stanse blodbadet og angrepet på egen befolkning.
  • Syrere i Norge krever at norske myndigheter umiddelbart stanser tvangsmessig retur av personer til Syria.
  • Syrere i Norge krever at norske myndigheter engasjerer seg for å sikre kurdernes rettigheter i den omveltningsprosessen som skjer i Syria.

Syria-ekspert tror regimet i Syria kaldt og rolig beregner hvor omfattende vold de kan benytte mot demonstrantene før Vesten intervenerer.

Venter uro etter fredagsbønnen

Syriske sikkerhetsstyrker har stormet flere byer

– Minst 120 drept i opptøyer i Syria

– Syria gambler på at Vesten ikke griper inn

Verdenssamfunnet fordømmer volden i Syria

– Det er helt forferdelig

Tusener demonstrerte for et ”nytt Marokko”

NATO bombet Gadafis residens

Obama fordømmer volden i Syria

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: