Sørvest Asia i perspektiv

Situasjonen i Libya utvikler seg

Posted by Fredsvenn den mars 30, 2011

I alt 40 land og internasjonale organisasjoner var tirsdag samlet i London for å drøfte situasjonen i Libya. «Lederne skal også forsøke å enes om en strategi for Libyas fremtid uten Gaddafi. Det er ventet at London-møtet vil etablere en styringsgruppe med også medlemmer fra arabiske land, som skal gi politiske retningslinjer til verdenssamfunnets håndtering av krisen», skriver Reuters.

Angrepene har utvilsomt hjulpet opprørerne i Libya, som har tatt kontrollen over en rekke byer siden militæraksjonen startet. Enkelte advarer imidlertid nå om at koalisjonen går ut over det FN-resolusjonen gir ryggdekning for. Resolusjonen gir mandat til å beskytte sivilbefolkningen med alle nødvendige midler. Men koalisjonen har de siste dagene også angrepet i områder der regjeringsstyrker har vist liten aktivitet.

Deltagerne ble under møtet enige om å fortsette den internasjonale militæraksjonen i Libya til Gaddafi og hans regime etterlever alle vilkårene satt i FNs sikkerhetsråds resolusjoner om landet. Det var også enighet om at det skulle opprettes en kontaktgruppe for å samordne den politiske innsatsen.

Det var ifølge Storbritannias utenriksminister William Hague en allmenn oppfatning blant deltakerne at Gaddafi og hans regime har mistet sin legitimitet. «Det er et ekstremt sterkt internasjonalt press for at han skal gå av», sa Hague etter konferansen.

Men FN-resolusjonene om Libya gir ikke noe mandat for regimeskifte i landet, og flere lands ledere har understreket at våpenstøtte til opprørerne vil være et brudd på FNs våpenblokade. Andre land holder døren åpen for bevæpning om Gaddafi blir sittende.

Foran toppmøtet tirsdag sa Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy at militærangrepene vil fortsette til libyerne er trygge fra «en trussel om angrep», noe som er å gå lenger enn hva FN-resolusjonen tilsier og kan føre til en splittelse i koalisjonen.

Cameron og Sarkozy sier også at angrepene vil fortsetter selv om Gaddafi skulle kunngjøre en våpenhvile. men den britiske avisen The Times skriver tirsdag at mens Storbritannia og Frankrikes offisielle posisjon har vært at Gaddafi må stå til ansvar og stilles for retten ved Den internasjonale straffedomstolen, så er begge nå villige til å inngå en avtale der Gaddafi raskt forlater landet.

Flere i koalisjonen skal være villige til å vurdere en avtale der Gaddafi får gå i eksil. «Italia og flere andre europeiske land støtter en slik løsning, der Den afrikanske union skulle kunne være tilrettelegger», skriver avisen. Også Spanias utenriksminister Trinidad Jimenez mener eksil er en utvei som er juridisk mulig. «Gaddafi har ikke blitt formelt anklaget eller etterlyst. Derfor kan det juridisk sett fortsatt være gjennomførbart», sier hun til avisen El Pais.

I forbindelse med konferansen antydet både Frankrikes utenriksminister Alain Juppé og USAs utenriksminister Hillary Clinton at muligheten for å gi våpen til opprørerne i Libya kunne komme på bordet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var på sin side blant deltakerne som advarte mot en slik løsning. «Om man skal følge mandatet til resolusjonen, er det ikke noen åpning for å bevæpne noen som helst», sa Støre til NTB etter møtet i London. Ifølge Støre er det store spørsmålet når det kommer en våpenhvile, og om det er en politisk prosess i gang når det skjer. «Vi må unngå at våpenhvilen blir delingen av Libya», sa Støre.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreker at FN-resolusjonen som ligger til grunn for den internasjonale militæroperasjonen i Libya, ikke åpner for jakt på Gaddafi. «Norge støtter en FN-ledet verden, og da er bruk av militær makt av og til nødvendig. Men det er ingen militær løsning på problemene i Libya, bare en politisk», sa han i Stortinget tirsdag.

Stoltenberg presiserte at FN gir mandat til beskyttelse av sivile, opprettelse av en flyforbudssone og stans i våpenleveranser. Men ikke jakt på Gaddafi. «Dette er ikke et vedtak om å avsette eller skifte ut Gaddafi. Det er riktignok satt i gang gransking om hvorvidt han og den politiske ledelsen har brutt folkeretten, og derfor vil mange land, blant dem Norge, at han skal gå av. Men vi støtter ikke at det skal brukes militær makt for å fjerne ham», sa Stoltenberg, som hevder libyerne selv er ansvarlige for den politiske utviklingen i landet.

Russland kritiserte igjen aksjonen i sterke ordelag mandag. «Vi mener koalisjonens intervensjon i det som i praksis er en borgerkrig, ikke er godkjent av resolusjonen til FNs sikkerhetsråd», sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Michael Clarke ved Royal United Services Institute mener NATO nå tar en risiko. «Det vi ser nå er en ganske vid tolkning av resolusjonen. Dersom ikke Gaddafis regime går i oppløsning i løpet av noen dager eller en uke, tror jeg ikke det vil være støtte i verdenssamfunnet for disse luftangrepene», sier Clarke til FT.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen insisterer imidlertid på at forsvarsalliansen ikke bryter med FN-resolusjonen. «Vårt mål er å beskytte sivile mot angrep. NATO er upartiske», sier Fogh Rasmussen.

I brev til London-konferansen krever Libyas leder Muammar Gaddafi stans i det han kaller en barbarisk offensiv mot Libya. Gaddafi sammenligner koalisjonens flyangrep med Adolf Hitlers militæroperasjoner under Andre verdenskrig.

«Den libyske lederen Muammar al-Gaddafi forsøker formodentlig å finne en vei ut av krisen og utforsker sine fremtidige muligheter», sier USAs utenriksminister Hillary Clinton, som forteller at USA sitter på etterretningsinformasjon som tilsier at Gaddafis næreste medarbeidere kan ha kontaktet folk i Europa og andre steder i verden og «bedt om en vei ut.» Men «Noe av det kan være et spill for galleriet», sier Clinton til ABC News den 23. mars. Vi får håpe det beste.

Koalisjonsland krever Gaddafis avgang

– Mulig eksil for Gaddafi

– Sverige vil delta i Libya-operasjonen

Fly kaprer Gaddafis radio

Fly kaprer Gaddafis radio

Amerikansk superfly kaprer Gaddafis radio

Stoltenberg: – Libya-operasjonen kan bli langvarig

Er dette Gaddafis «døde» sønn?

Ikke død likevel?

Vil ikke bruke våpenmakt

Obama frykter en gjentakelse av Irak-krigen

Motstridende om sivile libyske tap

Gaddafi vurderer å flykte i eksil

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: