Sørvest Asia i perspektiv

Opprøret – og undertrykkelsen – fortsetter i Syria

Posted by Fredsvenn den mars 27, 2011

https://i0.wp.com/cache2.asset-cache.net/xc/52385387.jpg

Vil Syrias president Bashar al-Assad snart bli historie?

Syrias president Bashar al-Assad, som arvet presidentmakten fra sin far Hafez, som var president i Syria fra 1971 til sin død i 2000, står midt i den dypeste politiske krisen i landet siden han kom til makten for 11 år siden.

Da Bashar al-Assad overtok etter sin far, vakte det håp i Vesten om reformer, men ifølge diplomater har regimets hauker forhindret liberalisering. Han har nå utplassert soldater for å kvele uroen, men opprøret har spredd seg rundt om i Syria.

I byen Hama nord i landet ble flere tusen mennesker drept i 1982 da Hafez al-Assad slo ned et opprør som Det muslimske brorskap tok initiativ til. Også i denne byen er det nå holdt demonstrasjoner. Flere titalls mennesker har nå, i etterkant av at demonstrasjonene brøt ut den 15. mars, blitt drept i forbindelse med demonstrasjoner rundt om i Syria, inkludert i Deraa og Latakia samt i Sanamein, Damaskus og andre byer.

Uroen i Syria har forsterket seg kraftig etter at et titall skolebarn ble pågrepet for å ha malt politiske slagord på skolevegger, tydelig inspirert av demokratiforkjempere rundt om i den arabiske verden. Massedemonstrasjoner mot regimet ble for bare noen måneder siden ansett som utenkelig i Syria, hvor Baath-partiet har hatt makten i nærmere 50 år. Syria ble uavhengig fra Frankrike i 1946.

Regimet beskylder nå væpnede bander for å stå bak volden, og Syrias innenriksdepartement har bedt folk om å overse tekstmeldinger og løpesedler med invitasjoner til demonstrasjoner. Men også på lørdag ble det meldt om økende uro og sammenstøt i flere byer. Blant annet har syriske myndigheter bekreftet at 12 mennesker har blitt drept etter sammenstøt i Syria de siste to dagene.

Angrep fra bevæpnede elementer mot familiene og distriktene i havnebyen Latakia de siste to dagene har resultert i martyrdød for 10 personer fra sikkerhetsstyrkene og det sivile, og to fra de væpnede elementene. Hele 200 mennesker skal ha blitt såret i sammenstøtene.

Samtidig som dette pågår har Assad lovet politiske reformer og opphevelse av unntakslovene, som ble innført da det regjerende Baath-partiet fikk makten for snart femti år siden, i et forsøk på å komme demonstrantene i møte. I tillegg er en rekke fanger løslatt. Men om dette er nok til å sikre ro, gjenstår å se.

“Avgjørelsen om å oppheve unntakslovene er allerede tatt, men jeg vet ingenting om tidsrammen”, sier president Bashar al-Assads rådgiver Buthaina Shaaban i et intervju med AFP. Lovene legger store begrensninger på folkelige bevegelser og sammenkomster og gir fullmakt til å arrestere alle som mistenkes å true landets sikkerhet.

Presidenten har forholdt seg taus siden demonstrasjonene brøt ut i Syria, men søndag skulle han avholde en tale til Syrias befolkning for å redegjøre om planlagte reformer. Han skulle under denne talen ifølge en av Assads rådgivere, Buthaina Shaaban, i et intervju med nyhetsbyrået AFP på søndag “forklare situasjonen og klargjøre og utdype reformene som skal innføres.”

Ifølge eksperter er det svært vanskelig å si hvilken retning utviklingen i Syria vil ta. «Et avgjørende spørsmål er hva hæren bestemmer seg for å gjøre», sier Maha Azzam i tenketanken Chatham House. «Hvis den begynner å se på Assad-familien som en byrde, er det mulig at hæren vil oppleve at det er i dens interesse å gå til skritt mot regimet, men jeg tror det vil være nødvendig med en større driv på bakkenivå før det kan skje», sier han.

Syrias politiske elite, deriblant Assad, tilhører sjiaminoriteten alawi. Nærmere 3/4-deler av befolkningen er derimot sunnimuslimsk. «Assads regime har ikke mange gode alternativer å velge blant», mener Faysal Itani ved Exclusive Analysis, som hevder at «For et mindretallsregime er det en eksistensiell kamp. Mindretallet har ikke råd til å la flertallet ta seg friheter.»

«Det legger et enormt press på den sunnidominerte hæren når den beordres til å åpne ild mot sunnidemonstranter», sier Itani, som mener hæren vil gå i oppløsning om uroen fortsetter med samme intensitet som i dag.

«Generasjoner med undertrykkede følelser forårsaker disse konfrontasjonene, men dette er ikke en strid mellom sunni og alawi», sier en beboer i Latakia til nyhetsbyrået Reuters. «Det er ikke et spørsmål om hvorvidt de har viljen. Det er et spørsmål om hvorvidt de har soldatene», sier Itani.

Ifølge Azzam vil hæren trolig avvente situasjonen og se hvilke reformer regimet innfører. Hva folket vil godta, er en annen sak, og ifølge Azzam vil det trolig være nødvendig med svært omfattende reformer for å oppnå ro. «Når fryktens barriere først er brutt, er det sannsynligvis et spørsmål om når, og ikke om, et regime faller», sier han.

Også Karim Emile Bitar ved Institute for International and Strategic Relations (IISR) mener det vil bli nødvendig med omfattende reformer. «Intet land i regionen er immun mot den revolusjonære vinden som blåser fra Atlanterhavet til Persiabukta», sier Bitar

Flyforbudssone over Syria?

Senator Joe Lieberman har tatt til orde for en ny flyforbudssone over Syria, som følge av den dramatiske utviklingen i landet. Flere titalls demonstranter er drept de siste dagene. Den amerikanske senatoren, som er valgt inn som en uavhengig representant, leder den mektige Homeland Security-komiteen.

«Nå finnes det en presedens, etter at det internasjonale samfunnet grep inn i Libya, og det er det rette, sa Lieberman til Fox News, men han får ingen umiddelbar støtte hos utenriksminister Hillary Clinton, som påpeker de store situasjonsforskjellene mellom Libya og Syria.

I et intervju med TV-kanalen CBS søndag fordømte USAs utenriksminister Hillary Clinton volden som er blitt brukt mot demonstranter i Syria, men hun fremholdt at det ikke er aktuelt å gå inn i Syria på samme måte som i Libya.

Assads egen milits

Uttalelsene falt samme dag som det ble klart at Syrias president, Bashar al-Assad, har satt inn hæren i kystbyen Latakia etter at så mange som 21 demonstranter ble drept der søndag. Men det var verken politi eller hæren som sto bak drapene. Det er militssoldater fra den fryktede Shabina-militsen, som består utelukkende av folk fra samme slekt som president al-Assad og som støtter al-Assad, som står bak de verste overgrepene.

Ifølge The Telegraph skal de ha kjørt gjennom gatene på motorsykler, mens de skjøt på de som ble mistenkt for å demonstrere mot regimet. Politi og soldater fra hæren ble avvæpnet av militsen, og ble stående som tilskuere til voldsbruken. Da en gruppe politimenn prøvde å gripe inn, skal fire av dem ha blitt skutt ned og drept av militsen. ”Assads gjenger skjøt på folk i Latakia, og de hadde biler med fastmonterte geværer”, sier en regimemotstander til den britiske avisen. Andre sier at militsen senere tok seg opp på hustak, og at de skjøt videre mot demonstranter derfra.

Ingen er i tvil om at president Bashar al-Assad nå står overfor sin største utfordring siden han kom til makten i midten av år 2000. Den norske Midtøsten-eksperten Kjetil Selvik ved FAFO, mener det er høyst usikkert hvordan utviklingen i Syria kommer til å være. ”Regimet har jo svart med en blanding av pisk og gulrot. Veldig stram pisk, med å skyte med skarpt på demonstranter i Deraa og Latakia. Men så har de samtidig prøvd å dempe sjokket i resten av landet, med å ta frem litt gulrøtter”, sier Selvik.

Han mener det er ting i Syrias historie og kultur som kan tale mot at man får en like bred demonstrasjonsbølge her som i Libya, Egypt og Tunisia. ”I Syria er det et stort skille mellom by og land. I Damaskus er man svært skeptiske til revolusjonære ideer som kommer fra landsbygda. Det var tross alt slik al-Assad-familien kom til makten i sin tid. Dermed kan det hende at det er en motstand mot de som er i gatene i de andre byene”, sier Selvik, som likevel er klar på at Syria har et potensial for en borgerkrig, hvis ting går langt nok.

“Regjeringen har et sterkt etterretningsapparat og hemmelig politi. Men hvis det blir så store demonstrasjoner at du må ha hæren inn, så kan det være veldig krevende for Syria. Det er allmenn verneplikt, og det betyr at det er en sjanse for at medlemmene av hæren ikke vil slå hardt til mot sine egne naboer og slikt. Det er fullt mulig at man får se et regime som slår sprekker”, sier Selvik.

Spenningen stiger i Syria

Uroen brer om seg i Syria

Syria skal oppheve unntakslover

Repression or reform? Deadly protests may force Syria’s Assad to choose

Syria Violence Deplored By Hillary Clinton

Syria opphever snart 50 år gamle unntakslover

Ungdommer drept under demonstrasjoner i Syria

– Flere drept da moské ble stormet i Syria

Syria News – Protests (2011)

Reklamer

Én kommentar to “Opprøret – og undertrykkelsen – fortsetter i Syria”

  1. […] Opprøret – og undertrykkelsen – fortsetter i Syria […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: