Sørvest Asia i perspektiv

Opprørere på frammarsj i Libya

Posted by Fredsvenn den mars 27, 2011

Opprørere feirer på toppen av en ødelagt tank som tilhører Gaddafis forskansede styrker etter et luftangrep av vestlige styrker i Ajdabiyah lørdag.

Opprørerne vinner frem i Libya

NATO overtar kommandoen

For snart ti dager siden ble det meldt at opprørerne måtte flykte fra Ajdabiyah etter at regjeringsstyrker angrep byen. Men opprørerne ga seg ikke, og kampene har siden rast. Gaddafis styrker har holdt stand i både Ajdabiyah og de vestlige byene Misrata og Zawiyah siden den vestlige militæroperasjonen ble iverksatt forrige helg.

Det har de siste dagene vært harde kamper mellom opprørere og styrker lojale til Muammar Gaddafi i byen, som ligger sør for opprørernes bastion Benghazi. Men fredag angrep vestlige kampfly Gaddafis forskansede styrker, noe som satte fart i opprørernes forsøk på å gjenerobre byen.

Etter å ha blitt angrepet av koalisjonens kampfly hadde regjeringsstyrkene lørdag morgen forlatt forsvarsstillingene sine i den strategisk viktige oljebyen, opplyser en AFP-korrespondent. Samtidig rullet opprørere inn i byen mens de tutet i bilhornene og viste seierstegnet med fingrene.

Opprørere gjenerobret lørdag den strategisk viktige oljebyen Ajdabiyah, en by som har vært styrt av Gaddafis regjeringsstyrker i seks dager, og fortsatte videre vestover mot oljebyen Brega, som opprørerne igjen fikk tatt kontrollen over på søndag. I løpet av dagen har de også tatt tilbake byen Ras Lanuf, en havneby som ligger 150 kilometer unna. «Gaddafis styrker legger fra seg våpen og uniformer, og kler seg vanlig. Vi er ikke lenger redde for dem», sier en av opprørerne til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge BBC beveger de igjen mot Gaddafis fødested, byen Sirte. Opprørerne sier også at de vil fortsette mot byen Tripoli, der koalisjonsstyrkene har bombet en rekke mål de siste dagene.

Samtidig har utenlandske styrker, som involverte seg i kampene for 8 dager siden, etter at FNs sikkerhetsråd godkjente tiltak for å beskytte sivile, grepet inn for å stanse et angrep på Misrata vest i Libya.

Misrata har den siste uken blitt rammet av harde artilleriangrep fra regjeringsstyrker, som har tatt stilling rundt byen. Koalisjonens jagerfly angriper Gaddafi-styrkers stillinger ved byen Misrata, hvor Gaddafi-stykene har holdt byen beleiret. Luftangrepene i utkanten av den opprørskontrollerte byen rammet blant annet et ammunisjonslager. Angrepene fra Gaddafi-styrkene har roet seg etter at luftangrepene startet.

– Opprørere gjenerobret oljeby i Libya

Opprørere på frammarsj i Libya

Opposisjonen gjenerobret libysk oljeby

Libyske opprørere tar tilbake Brega

Opposisjonen erobret oljeby i Libya

– Viktig oljeby under opprørernes kontroll

Libya-opprørerne: – Kan eksportere olje

– Mange sivile drept da veistrekning ble bombet

Norske fly i flere bombe- oppdrag i Libya

Her bomber de norske flyene

SV sier ja til krigen

Opprører hevder tusener er bortført i libysk by

Hevder Gaddafi plasserer ut falske lik

Reklamer

Én kommentar to “Opprørere på frammarsj i Libya”

  1. […] Opprørere på frammarsj i Libya, mens opprøret – og undertrykkelsen – fortsetter i Syria […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: