Sørvest Asia i perspektiv

Jemens president sier seg villig til å gå av

Posted by Fredsvenn den mars 27, 2011

https://i0.wp.com/img1.newser.com/square-image/113298-20110303140428/yemeni-president-ali-abdullah-saleh-agrees-to-resign.jpeg

Female anti-government protestors chant slogans during a demonstration demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh, in Sanaa, Yemen, Saturday, March 26, 2011.  The US White House urged governments in Syria, Yemen and Bahrain to cease attacks on peaceful protesters. Photo: Muhammed Muheisen / AP

Kvinnelige anti-regjeringsdemonstranter synger slagord under en demonstrasjon i Sanaa, Jemen, lørdag den 26. mars. Kravet er at Jemens president Ali Abdullah Saleh skal gå av.

Jemens president Ali Abdullah Saleh, som presses av titusenvis av jemenitter som nå marsjerer i gatene for å få slutt på Salehs 32 årige regime, sier at han er villig til å gå av «med verdighet» og at dette til og med kan skje i løpet av få timer, melder nyhetskanalen Al Arabiya.

Jemen har i flere uker vært preget av omfattende protester mot Salehs regime. Mer enn 80 mennesker har blitt drept siden protestene mot Saleh startet i januar. Den 18. mars i forrige uke ble 52 demonstranter skutt og drept av presidentens sikkerhetsstyrker, noe som har ført til at presidenten mistet flere viktige støttespillere.

Det har vært flere harde kamper mellom tilhengere og motstandere av Saleh de siste ukene. Samtidig har en rekke ledende offiserer i regjeringshæren gått over til opposisjonen. Manag kveld kom president Saleh i en tale med sterk kritikk til alle som har skiftet side.

«Til disse offisierene vil jeg si at de har trukket seg fordi de er kraftløse og er utsatt for påvirkning av media. Media har terrorisert dem helt til de falt som høstløv. De kommer til å angre», sa Saleh i talen, som senere ble sendt på nasjonal TV.

Samme dag erklærte general Mohammed Ali Mohsen, en av landets mest høytstående offiserer, sin støtte for regimekritikerne og sluttet seg til opposisjonen med krav om maktskifte i Jemen. Han beordret ifølge TV-kanalen Al Jazeera deler av stridsvogndivisjonen til å beskytte demonstrantene på Universitetsplassen i hovedstaden Sanaa.

Tirsdag advarte president Saleh forsvarsledere om at det kan bli borgerkrig i landet på grunn av det han kaller planlegging av et kuppforsøk mot hans styre. Møtet ble direktesendt på nasjonal TV.

«De som forsøker å ta makten ved kupp skal vite at det ikke kommer til å skje. Landet vil bli ustabilt, det vil bli en blodig borgerkrig. Det må de tenke nøye over», sa Saleh.

Flere soldater ble tirsdag utplassert i hovedstaden Sanaa. Minst to personer ble drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter kunne sykehuskilder opplyse.

En talsmann for Jemens president sa tirsdag at Ali Abdullah Saleh vil gå av som en del av det han kaller en konstitusjonell overføring av makten.

Ahmed al-Sufi sa til nyhetsbyåret AP at presidenten informerte høystående tjenestemenn, ledere i forsvaret og stammeledere om at han planlegger å gå av, i et møte mandag kveld, men at Saleh samtidig sverget på at han ikke vil overlate makten til de militære styrkene. «Jeg kommer ikke til å tillate at militæret overtar styringen av landet. TIden for kupp er over», skal Saleh ha sagt.

Jemens representant i Den arabiske liga, Abdl al-Malik Mansur og tidligere miljøministre Abdl al-Rahman al-Iryani opplyster tirsdag til TV-stasjonen Al Arabiya at de begge nå står på demonstrantenes side. Dagen før kunngjorde flere generaler, diplomater og stammeledere at de støtter opposisjonen.

Jemens fungerende utenriksminister Abubakr al-Qirbi sa tidligere lørdag han håpet på å få i havn en avtale om en overgangsregjering i det uroherjede landet allerede lørdag, men Saleh, som krever å beholde sin respekt og prestisje, benekter at en maktoverføringsavtale vil bli inngått med opposisjonen lørdag, noe som skaper uro.

«President Saleh er åpen for å se på alle muligheter, så lenge opposisjonen kommer med seriøse forpliktelser og iverksetter en ordentlig dialog med regjeringspartiet», sa Qirbi i et intervju med Reuters. Men det ser ikke ut til å foreligge noen snarlig avtale ettersom opposisjonen har spisset sine krav.

Demonstrantene krevde i begynnelsen at presidenten skulle trekke seg i løpet av inneværende år, noe han da nektet å gjøre. Saleh sa deretter at han ikke ville stille til gjenvalg. Men det var heller ikke gitt at oppsisjonen ville ha akseptert presidentens løfte tirsdag, om han vil gå av i løpet av året. Nå krever de at han må gå av straks, noe Saleh, på tross for at det er noe uklart, har samtykket med om forholdene tillater det.

«En koalisjon fra opposisjonen ville være i forhandlinger med regjeringspartiet lørdag», sa Qirbi, og la til at «Jeg tror tidsrammen kan være gjenstand for forhandling. Det burde ikke være noen hindring for å oppnå enighet.»

Mens Libya var den harde leksen kan nå kanskje Jemen kan bli den lette. De diktatorer som «frivillig» går av kan få amnesty. Dette for å unngå krig og drap på enda flere mennesker. Saleh sier at han også ønsker å se landet i en trygg situasjon, og holder på makten for å overrekke den på fredelig vis.

Saleh minner om Mubarak under hans siste dager ved makten. En langsom prosess med stadig flere innrømmelser før han endelig går av Og som med Mubarak hevder også Saleh at det vil kunne bryte ut borgerkrig om han mister makten, noe som på søndag fikk forhandlingene om maktoverføring til å stanse i Jemen.

«Vi er et stammesamfunn. Enhver vil ta parti med sin egen stamme og da vil vi ende opp i en ødeleggende borgerkrig», advarte presidenten da han på søndag møtte landets regjeringsparti til krisesamtaler for å drøfte den vanskelig situasjonen landet har havnet i. Saleh omtaler Jemen som en «tidsinnstilt bombe», og sier landet kan stå foran en borgerkrig lik den som herjer i Somalia.

«Jeg har allerede sagt, og jeg gjentar nå at jeg ikke klamrer meg til makten. Jeg har tilbrakt 32 år som president. Denne erfaringen vil jeg på en fredelig måte overlate til folket, ikke til kaos», sa den hardt pressede presidenten, som omtaler seg selv som selve symbolet på stabilitet på Den arabiske halvøy.

En rådgiver til general Mohammed Ali Mohsen, Salehs motstander, sier han ikke forventer at samtalene vil bli gjenopptatt med det første. Men medlemmer av sentralkomiteen i regjeringspartiet Folkekongressen ba søndag om at det dannes en ny regjering. Den skal skissere en ny grunnlov i landet, basert på et parlamentarisk system.

Men på samme måte som når Vestlige politikere nå forsøker å støtte opp om regimet i Bahrain forsvarer nå USAs forsvarsminister Robert Gates Saleh, ved å erklære at Salehs fall vil utgjøre et «virkelig problem» for Washingtons krig mot al-Qaida.»Jeg tror det er en reell bekymring fordi den mest aktive og den kanskje mest aggressive grenen av al-Qaida på Den arabiske halvøy, opererer fra Jemen», sier han.

Mohsen beskylder nå presidenten for å konstruere en al-Qaida-trussel i et forsøk på å beholde makten. «Jeg frykter virkelig at Saleh bruker det som et verktøy for å beholde makten og fortsette å bruke vold mot sitt eget folk», sier Mohsen til DPA. Mohsen hevder også at Saleh bruker alliansen med USA i kampen mot terrorisme som en annen unnskyldning for å beholde presidentmakten.

Den pensjonerte generalen Ali Muhammad Al-Saadi, som leder opposisjonen i Sør-Jemen, går enda lenger. Han beskylder Saleh for å bidra til å styrke al-Qaidas innflytelse i sør i et forsøk på å overbevise Vesten om at kaos vil bryte ut om presidenten mister makten.

Det har i løpet av helgen vært blodige sammenstøt flere steder sør i landet. Søndag meldte tv-kanalen Al Arabiya at sju soldater skal ha blitt drept i et attentat sør i landet på lørdag og minst én jemenittisk regjeringssoldat ble drept i kampene som endte med at mistenkte militante islamister søndag tok kontrollen over byen Jaar i Abyan-provinse sør i Jemen.

Det er ikke klart hvem som sto bak angrepet, men  mistenkte al-Qaida-opprørere har blant annet ranet et våpenlager. Kampene understreker utfordringene ethvert lederskap, nytt eller gammelt, står overfor i det fattige landet.

Ifølge helsepersonell har nå minst 110 mennesker mistet livet i en voldsom eksplosjon på en ammunisjonsfabrikk i byen Jaar. Ytterligere omkomne ventes å bli funnet, opplyser leger. På grunn av de store skadene var det vanskelig å anslå antallet helt eksakt. Også barn er blant de omkomne, ifølge lokale myndigheter. I tillegg ble flere titalls mennesker skadd i eksplosjonen. «Ulykken er en katastrofe, den første av sitt slag i Abyan», sa en lege på et av de offentlige sykehusene i byen.

Eksplosjonen skal ha skjedd mens folk brøt seg inn i fabrikken på jakt etter ammunisjon.

Yemeni militants seize control of weapons factory

Jemens president lover å gå av

Støre fordømmer drap på demonstranter i Jemen

Demonstranter i Jemen beskyttes av tanks

DNO evakuerer sjefer fra Yemen

Demonstranter i Jemen beskyttes av tanks

Én kommentar to “Jemens president sier seg villig til å gå av”

  1. […] Jemens president sier seg villig til å gå av […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: