Sørvest Asia i perspektiv

Nye takter rundt Libya operasjonen

Posted by Fredsvenn den mars 26, 2011

https://i1.wp.com/cache.comcorpusa.com/465/0/crop/ketk/media/news/libya%20no%20fly%20PIC.1300753869.jpg

Det oppsto raskt uenigheter rundt Libya operasjonen, også mellom USA og NATO. NATO vil inntil videre bare håndheve flyforbudssonen over Libya og ikke gå etter Muammar Gaddafis bakkestyrker, slik USA hevder at det er oppnådd enighet om.

I sin ukentlige radiotale til det amerikanske folk på lørdag sa USAs president Barack Obama at koalisjonen er i ferd med å lykkes med militæroperasjonen i Libya og at utallige liv har blitt spart. Nok en gang ba han Libyas leder Muammar Gaddafi om å stanse angrep på sivile.

Obama framholdt at oppdraget i Libya er tydelig og fokusert og understrekte at USA verken bør eller kan gripe inn i en hver krise på fremmed jord, men når det internasjonale samfunnet støtter inngripen, som i Libya, er det USAs plikt å delta.

Han skrøt av det internasjonale samfunn for sitt engasjement i Libya og lovet at videre amerikansk deltakelse ville være begrenset, og at ingen bakkestyrker ville bli sent til det nordafrikanske landet. ”Vi har ødelagt Libyas luftforsvar. Gaddafis styrker er ikke lenger på frammarsj i Libya”, sa han.

”Den militære innsatsen er del av en større strategi for å støtte det libyske folk og holde Gaddafis regime ansvarlig”, sa Obama. ”La det ikke være noen tvil. Fordi vi handlet raskt har vi unngått en humanitær katastrofe og reddet livene til utallige sivile – uskyldige menn, kvinner og barn”, fortsatte han.

Men ifølge den amerikanske viseadmiralen Bill Gortney, som fastholder at opprørerne må greie seg uten direkte støtte fra USA, er ikke opposisjonen sterk og «framskrittene de har gjort på slagmarken de siste dagene er skjøre.»

Dette til tross for at USA har satt inn lavtflygende kampfly til bruk mot Gaddafis bakkestyrker. Flyene, som er av typen A-10 og AC-130, egner seg i liten grad til bruk mot faste installasjoner og luftforsvarsanlegg, «Men vi støtter ikke direkte opp om opposisjonen. Det er ikke del av vårt mandat og vi koordinerer heller ikke med opposisjonen», sa Gortney mandag.

Siden luftangrepene har ikke opprørerne klart å drive Gaddafis styrker bort fra strategiske opprørsstyrte byer. Frustrasjon over opprørernes manglende framgang, til tross for flystøtte fra Vesten, førte til at flere av landene som deltar i den internasjonale militærkoalisjonen i Libya vurderte å forsyne opprørerne med våpen, noe Obama-administrasjonen hevder at FN-resolusjonen, som tillot internasjonal intervensjon i Libya, også åpner for.

Frankrike støtter angivelig slik væpning, men britenes forsvarsminister utelukker at den internasjonale koalisjonen kommer til å innta en slik rolle. «Vi væpner ikke opprørerne og vi planlegger ikke å gjøre det», sier forsvarsminister Liam Fox, som viser til at FNs våpenblokade gjelder over hele Libya, også i områdene som nå kontrolleres av opprørere, til BBC. Man har derfor nå gått bort fra å væpne opprørerne.

Man har nå også gått bort fra å bruke våpenmakt for å fjerne Muammar Gaddafi. «Dersom vi forsøker å fjerne Gaddafi med makt, kommer koalisjonen vår til å rakne. Vi hadde måttet sende inn bakkestyrker eller risikert å drepe mange sivile fra lufta», sa Obama, som hevder han «frykter en gjentakelse av Irak-krigen i Libya», i en fjernsynstale mandag kveld.

«Farene som våre menn og kvinner i uniform ville blitt utsatt for, hadde vært langt større. Det samme hadde kostnadene og vår del av ansvaret for det som kommer senere», fortsatte han, før han la til «For å si det som det er, dette gjorde vi i Irak. Men regimeskiftet der tok åtte år, kostet tusenvis av amerikanske og irakiske liv og nærmere én billion dollar. Vi har ikke råd til en gjentakelse i Libya.»

«Selv om Gaddafi gir fra seg makten, så har 40 år med tyranni resultert i et splittet Libya uten sterke, sivile institusjoner. Overgangen til en legitim regjering som lytter til det libyske folk, blir en vanskelig oppgave», sa Obama, som frykter at det kan bli svært vanskelig å stable en demokratisk og lovlig regjering på beina i Libya.

Libyas viseutenriksminister, Khaled Kaim, som fester liten tillit til forsikringene og anklager de utenlandske styrkene for å forsøke å splitte landet i to, sier til italienske fjernsynskanalen Rai Uno at «Koalisjonens taktikk er å splitte landet i to. Det vil føre til en langvarig borgerkrig, til begynnelsen av et nytt Somalia, noe som vil være en svært farlig situasjon.»

«Opprørerne fortsetter sine angrep mot våre væpnede styrker. Dersom vi ledes inn i en borgerkrig, vil det resultere i at FNs resolusjon 1973, som var ment å skulle beskytte sivilbefolkningen, i stedet vil føre til drap på sivile», sier han.

Opprørerne har de siste dagene gjort framsteg på slagmarken, godt hjulpet av vestlige fly, men mandag var det imidlertid full stopp i utkanten av Muammar Gaddafis fødeby Sirte, der de kom under kraftig ild fra regjeringsstyrker.

Hva sluttresultatet vil bli står med andre ord ennå åpent.

USA og NATO uenige om Libya-operasjon

NATO tar over kommandoen i Libya

SV-krav om klarere Libya-mandat

Norske kampfly slapp bomber over Libya

– Libya-oppdraget i ferd med å lykkes

Opposisjonen gjenerobret libysk oljeby

Opprørere på frammarsj i Libya

NATO vil forsyne libyske opprørere med våpen

Obama frykter en gjentakelse av Irak-krigen

Motstridende om sivile libyske tap

Flere eksplosjoner i Gaddafis fødeby

Venter storslag om Libyas hovedstad

Opprørerne: – Nå har vi tatt Gadafis fødeby

Vil ikke bruke våpenmakt

Se Obamas tale her

– Dette er Gaddafi i live

Men …


Foreign Intervention in Libya: Creation of 4th War Theater

Libya: the grip of the dictatorship, the bombs of imperialism

Reklamer

Én kommentar to “Nye takter rundt Libya operasjonen”

  1. […] Nye takter rundt Libya operasjonen […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: