Sørvest Asia i perspektiv

Hvorfor ikke være konsekvent gjennom å invadere Saudi Arabia?

Posted by Fredsvenn den mars 25, 2011

https://i1.wp.com/howtofixblogs.com/wp-content/plugins/rss-poster/cache/90321_t1larg.bahrain.protest.afp.gi.jpg

Da politiet i Bahrain rykket inn på Perleplassen og begynt å skyte mot demonstranter sa opposisjonspolitikeren Abdel Jalail Khalil: “Dette er en utryddelseskrig. Dette skjer ikke engang i krig og er ikke akseptabelt.”

Aksjonen i sentrum av hovedstaden Manama ble innledet onsdag morgen, dagen etter at regimet innførte unntakstilstand og to dager etter at sikkerhetsstyrker fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, begge med sunnimuslimske regimer, rykket inn i øystaten på anmodning fra Bahrains kongefamilie.

Demonstrantene på Perleplassen har bodd i telt og gjort plassen om til sitt faste tilholdssted en måned, og i det siste har det vært flere sammenstøt mellom politi og demonstranter som har forsøkt å marsjere mot kongefamiliens residens. Men onsdag morgen veltet det tykk røyk mot himmelen da teltene ble stukket i brann.

Politistyrker ankom med helikoptre, busser, bulldosere og pansrede kjøretøyer, og det ble hørt skyting i området da styrkene begynte å rydde gatene i området. Det skal også ha blitt brukt tåregass mot demonstrantene, som har latt seg inspirere av opprørene i Egypt og Tunisia.

EUs utenrikspolitiske leder Catherine Ashtons høyrehånd, utenrikspolitiske rådgiveren Robert Cooper, forsvarer nå den voldelige undertrykkelsen av pro-demokrati demonstrasjonene i Bahrain ved å si at “ulykker skjer.” Cooper hevder at Bahrains politi møter en vanskelig oppgave da de ikke er vant med å håndtere store demonstrasjoner.

Hele 21 mennesker har blitt drept og opp til 100 andre savnes etter at kong Hamad ibn Isa Al Khalifa slapp løs sine sikkerhetsstyrker mot demonstrantene for på den måten å få en slutt på en to måneders lang demonstrasjon som har truet legitimiteten til Bahrains monarki og fyrt opp den sekteriske konflikten på den arabiske halvøya. Majoritetsbefolkningen i Bahrain er sjiamuslimer, og de blir diskriminert og undertrykt.

FNs høykomisjonær for menneskerettigheter, Navi Pillay, har fordømt angrepene mot leger og sikkerhetsstyrkenes overtakelse av hospitaler. Men ifølge Cooper er Bahrain, som huser USA femte flåte, “et heller behagelig og fredelig sted.” Han oppfordrer ennå til dialog mellom demonstranter og regjering, men sier: “Man må forstå at autoritetene har rett i å opprettholde ro og orden, og det er hva de har gjort.”

Ashton sier hun har blitt overbevist av regimets tilbud om samtaler. Og at “Kronprinsen av Bahrain har satt frem et interessant forslag om med uten forbehold å starte opp en dialog, som vil få frem hele meningsspektrumet i Bahrain og hvor man vil begynne å diskutere om at landet over tiden kan bevege seg frem til en type, jeg vet ikke, konstitusjonelt monarki. Men han har med sikkerhet en plan.” Ytterst hyklerisk tar man i betraktningen den kalddusjen Gaddafi har møtt i Libya.

I artikkelen med overskriften “Be Consistent – Invade Saudi Arabia” påpekes blant annet: “Enda en gang utbasunerer en amerikansk president lidenskapen bak et menneskerettighetskorstog mot en klanderverdig hersker viss forbrytelser, selv om de er betydelige, ikke er stort forskjellige fra dem diktatorene i USA rutinemessig forsvarer.”

Når det ikke har kommet til tilsvarende opptøyer i Saudi Arabia som i mange andre arabiske land ser det ut til å være fordi Saudi Arabia er enda mer brutalt, slik at ethvert tilløp til demonstrasjoner kveles i fødselen. Og USAs nære allierte Bahrain, der USAs femte flåte har sin base, er minst like brutalt som Libya.

Invasjonen av Libya har fått mye kritikk. For at den skal være vellykket er det essensielt at all type dobbelmoral og hykleri forsvinner som dugg for sol. Vi kan ikke lenger godta at ulike lands særinteresser trumfer over menneskerettighetene. Hvordan kan vel Vesten dra rundt i verden og gjøre reint, mens man ikke en gang klarer å holde rent i eget hus. Cooper, og folk som han, gjerne også Ashton, bør gå av umiddelbart. Som med Libya bør vi også i Bahrain støtte de pro-demokratiske kreftene.

Bahrain protest crackdown defended by European Union envoy

Be Consistent—Invade Saudi Arabia

Bahrain protest crackdown defended by European Union envoy

The Arab rebellion and the imperialist war on Libya from a Kurdish perspective

Gambia Gov’t: Ghadaffi must step down

What kind of democracy for the Arab world?

Reklamer

Én kommentar to “Hvorfor ikke være konsekvent gjennom å invadere Saudi Arabia?”

  1. […] Hvorfor ikke være konsekvent gjennom å invadere Saudi Arabia? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: