Sørvest Asia i perspektiv

Folket i Syria krever frihet

Posted by Fredsvenn den mars 25, 2011

https://i0.wp.com/mwcnews.net/images/stories/middle-east/syria.jpg

Dictator Syria ASSAD killed protesters in mosque in the Syrian city of Deraa 23-3-2011

YouTube har identifisert det følgende innholdet som potensielt støtende eller upassende. Visning skjer på eget ansvar.

Hundrevis av mennesker marsjerte tirsdag i to syriske byer sør i landet med krav om større frihet. Det er femte dagen på rad at det arrangeres protester mot regimet. Demonstrasjonene fant sted i byene Deraa og Nawa. ”Frihet, frihet, fredelig”, ropte demonstrantene som samlet seg ved en gammel moské i Deraa, som har blitt et fast tilholdssted for demonstrasjonene.

Flere hundre demonstranter har vært samlet ved Omari-moskeen i byen Deraa, som de siste dagene har blitt et samlingspunkt for opposisjonen, den siste uken for å protestere mot president Bashar al-Assad og hans styre.

Natt til onsdag stormet sikkerhetsstyrker moskéen. Senere samme dag åpnet styrkene ild mot et begravelsesfølge, bestående av hundrevis av unge syriere, som hadde samlet seg for å ta farvel med en av de drepte i moskéaksjonen.

Øyenvitner opplyste først at minst 17 ble drept i sammenstøtene, men et sykehus i byen opplyste torsdag morgen at de har mottatt 25 drepte. ”Alle hadde kulehull”, sier en sykehuskilde. Byens sykehus har bekreftet at i alt 37 mennesker ble skutt og drept da sikkerhetsstyrker onsdag stormet en gammel moské og skjøt inn i folkemengden. Flere hundre skal ha blitt såret.

Torsdag kveld holdt en av president Bashar al-Assads rådgivere en pressekonferanse i Damaskus, der han fremholdt at det ikke var presidenten som ga sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte.

Han sa også at Assad vil danne en komité som skal vurdere landets unntakslover, samt tiltak for å bedre folks levekår. Han skal også være villig til å endre lover som dreier seg om pressefrihet og politisk virksomhet. ”Viktige forandringer er i vente i Syria”, kunngjorde Assads medierådgiver Butheina Shaaban.

Syrias president har nå endelig begynt å snakke om demokratiske reformer, men opposisjonen fnyser av utspillet. Sentrale opposisjonsledere avviser imidlertid utspillet. De krever at Assad tar grep med det samme ved blant annet å løslate tusenvis av politiske fanger, åpne for ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, samt oppheve unntakslovene som har styrt Syria og gitt sikkerhetsstyrkene frie tøyler siden 1963.

I byen Deraa, 120 kilometer sør for Damaskus, kommer utspillet uansett for sent for mange. Ni unge syrere ble gravlagt på torsdag og folket roper fortsatt på frihet. 20.000 mennesker skal ha deltatt i prosesjonen mens de sang om ”frihet” og ”martyrenes blod”, som de håper ikke er spilt forgjeves. Onsdagens blodige aksjon har skapt stor fortvilelse, og fortsatt er det foreldre som leter etter sine savnede sønner.

”Det er sikkert mer enn 100 døde, og byen trenger en uke for å begrave sine martyrer», sier menneskerettsaktivisten Ayman al-Asswad. Kvinner og barn skal være blant ofrene, deriblant en 11 år gammel jente, som befant seg i en ambulanse sammen med en lege. Men opplysningene lar seg ikke bekrefte. Syriske myndigheter sier at kun 10 personer ble drept.

Torsdag var bygatene i Deraa folketomme, mens svartkledde politistyrker passet på at det ikke ble arrangert nye demonstrasjoner. Det var også utplassert skarpskyttere på hustakene, ifølge kilder i byen.

Baath-partiet, som har hatt makten i 48 år, har for vane å slå hardt ned på alle former for opposisjon. I 1982 sendte faren til president Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, soldater til byen Hama for å knuse en væpnet gren av Det muslimske brorskap. Tusenvis skal ha blitt drept.

Myndighetene anklager demonstrantene i Deraa for å være salafister, tilhengere av en ortodoks og fundamentalistisk retning innen sunniislam. Etter å ha stormet Omari-moskeen i sentrum av byen onsdag, viste sikkerhetsstyrkene fram bilder av store mengder våpen og penger som de hevdet ble funnet inne i moskeen.

Mens 70 prosent av innbyggerne i Syria er sunnier, er makteliten sjiamuslimske alawitter, som kun utgjør 15 prosent av befolkningen. Omtrent 10 prosent er kristne.

To drept i sammenstøt i Syria

Tusenvis av demonstranter tilbake i gatene i Syria

Protester i Syria femte dag på rad

Sikkerhetsstyrker drepte flere sørgende i Syria

Ungdommer drept under demonstrasjoner i Syria

Syriske demonstranter begraver sine døde

Skyter på demonstranter

Minst 25 drept i Syria-opptøyer

Syria: – 100 demonstranter døde

Assad på gli etter blodig aksjon i syrisk by

SYRIA – Hjelp oss, det pågår en massakre

Syria protests erupt, dozens killed according to reports

Report: Over 100 dead in Syria protests

Syrian people outraged over government shootings in Daraa

Independent investigation urged into Syria protest deaths

US in new condemnation of Syria protests

Syria Protests Draws Thousands Chanting For Freedom

Syria Protests Call for Strong U.S. Stance

Latest breaking news on Syria protests

Syria | World news | guardian.co.uk

Graphic Video: Massacre in Syria

Én kommentar to “Folket i Syria krever frihet”

  1. […] Folket i Syria krever frihet […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: