Sørvest Asia i perspektiv

Midlertidig regjering dannet i Libya

Posted by Fredsvenn den mars 24, 2011

https://i2.wp.com/www.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01845/libya-france_1845249c.jpg

Nicolas Sarkozy med Mahmud Jibril og Ali al-Essawi fra Libyas nasjonale opprørsråd

Mustafa Abdel Jalil, som nå leder opprøret mot sin tidligere sjef og som Gaddafi-regimet har utlovet en dusør på nær 2,3 millioner kroner på, var tidligere justisminister i Muammar al-Gaddafis regjering før han, som den første som hoppet av Gaddafis regjering da opprøret startet, hoppet av den 21. februar i protest mot voldsbruken mot demonstrantene i Libya.

Sammen med resten av opposisjonsgruppen i Benghazi, opprørets hovedby, dannet g\han Libyas nasjonale opprørsråd lørdag den 5. mars. Jalil ble valgt som leder av nasjonalrådet, som har fått bred internasjonal støtte og som av flere internasjonale aktører har blitt betraktet som Libyas legale representanter.

Rådet, som holdt sitt første møte mens kampene med styrker som er lojale mot Gaddafi raste på flere kanter av landet, erklærte under en pressekonferanse seg selv som det eneste lovlige politiske organet som representerer landet. “Rådet erklærer at det er den eneste representanten for Libya”, sa Jalil.

Rådet består av 31 opposisjonelle fra “frigjorte” byer. Representantene, hvor av mange ikke er navngitt på grunn av deres sikkerhet, er ikke valgt og består av rundt 30 personer, som inkluderer en blanding av deserterte soldater, stammeledere, tidligere regjeringsmedlemmer og avhoppede lokale ledere fra byer rundt om i Libya. Flere av dem kommer fra hovedstaden Tripoli og andre byer hvor Gaddafi fortsatt har kontrollen.

“Regjeringen kommer ikke til å styre landet lenger enn i 3 måneder. Det vil være frie valg og folket skal velge sin leder”, sa Jalil, som Gaddafi-regimet nå kaller en spion, til al Jazeera. Han la til at den nye regjeringen ville bestå av både sivile og militære personligheter. En gruppe med unge revolusjonære som bruker sosiale medier for å spre sitt budskap er også en del av “den nye regjeringen.”

Ali Aujuli, Libyas USA-ambassadør, har sagt at han støtter Jalils midlertidige regjering i Benghazi. “Vi vil støtte at denne regjeringen skal være gjeldende frem til Libyas frigjøring som jeg håper kommer snart”, sa Aujuli.

I tillegg til nasjonalrådet ble det utnevnt ble 3 personer utnevnt til en såkalt krisekomité som fronter gruppen og som tar hånd om militære og internasjonale forhold. Ansvaret for den militære kampen fikk Omar Hariri, en offiser som sto ved Gaddafis side i kuppet i 1969, men som siden ble kastet i fengsel, landets tidligere ambassadør til India, Ali Essawi, fikk ansvar for utenrikssaker, mens Mahmour Jebril, som tidligere har arbeidet for demokratisaken i prosjekter med andre intellektuelle, ble utnevnt til leder av komiteen.

Libyas opprørere har nå formet en «midlertidig regjering» med Mahmoud Jibril, som er best kjent på den internasjonale scenen for å ha fått Frankrike, gjennom et møte med den franske presidenten Nicolas Sarkozy, til å anerkjenne Libyas nasjonale opprørsråd som Libyas legale representanter, som midlertidig statsminister.

Jabril, som er professor-utdannet i USA og tidligere var leder av Libyas ledende tenketank National Economic Development Board, skal nå velge ut ministere til den nye regjeringen.

Man har vært forsiktig med å utrope en midlertidig regjering tidligere på grunn av at det kunne ha blitt misforstått da folk kunne ha tatt det som om det handlet om en oppsplitting av landet, men man er helt klar på at man vil bevare landet slik det er og ikke dele det opp. Det vil også i fremtiden være et samlet Libya.

Clinton Meets With a Libyan Opposition Leader

Libyan Rebels Form «Interim Government»

Libyan rebels form ‘interim government’

Mahmoud Jibril

Wikileaks

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: