Sørvest Asia i perspektiv

Hvem væpnet Gaddafi?

Posted by Fredsvenn den mars 23, 2011

http://blikk.files.wordpress.com/2009/08/nrk.jpg?w=444&h=434&h=355

https://i0.wp.com/www.kirkensnodhjelp.no/Global/bilder/Aktuelt/Norge/Fred%20007_460.jpg

“Libyske myndigheter har begynt utdeling av våpen til mer enn en million mennesker. Dette skal være gjennomført i løpet av få timer”, meldte det statlige nyhetsbyrået Jana i Libya den 20. mars. Det vestlige våpen Gaddafi nå bruker mot sivile.

Samtidig melder øyenvitner i byen Misratah at Gaddafi-lojale styrker har rykket inn i sentrum av den opprørskontrollerte byen. De libyske regjeringsstyrkene tar seg inn i byen med stridsvogner og soldater, og det er hørt både skyting og eksplosjoner i byen, melde vitnene.

“Det er ingen tvil om at Gaddafis soldater er bedre utstyrt enn opprørerne og har kapasitet til å slå hardt tilbake. Men ingen vet faktisk hvor effektive de militære enhetene er”, sier forsker Pieter Wezeman ved freds- og konfliktforskningssenteret Sipri i Stockholm.

Gaddafi har lenge vært en alliert av EU for å stoppe afrikanske flyktninger i å komme seg over Middelhavet til Europa, og det fascistiske regimet har mottatt store pengesummer for denne innsatsen mot verdens fattigste. Vestlige land skulle ikke gått politisk og økonomisk til sengs med Gadafi bare fordi han gikk fra å fremme terror til å samarbeide i “krigen mot terror”.

De siste dagene har landet vært preget av et folkelig opprør mot vanstyret og Gaddafis despotiske styre. Og regimet har svart med å slakte ned befolkninga, blant annet ved hjelp av landets flyvåpen.

Men våpnene regimet bruker, er for en stor del kjøpt av EU-land. Mens EU ga grønt lys for våpeneksport til Libya for 557 millioner kroner i 2005, ble eksporten femdoblet til 2,7 milliarder kroner innen 2009, ifølge en oversikt presentert av den britiske avisa The Guardian. Siden 2005 har EU-land totalt godkjent våpensalg for 6,4 milliarder kroner til Gaddafi – våpen som nå settes inn mot opprørsstyrkene.

Blant landene som selger våpen til Gaddafi finner vi både Italia, Frankrike, Storbritannia, Belgia og Russland. Italia nekter sågar å stoppe våpensalget til landet, selv om FN nå ser ut til å kreve våpenembargo mot Libya.

Italia har solgt moderne målsøkende rakettsystemer til både krigsflåten og luftvåpenet, mens Storbritannia har solgt ammunisjon både i form av tåregass og geværer til bruk av snikskyttere. Frankrike har levert militært kommunikasjonsutstyr og panservernraketter, mens Russland har solgt kampfly, angrepshelikoptre og transporthelikoptre.

FN, USA og EU har alle innført våpenembargo mot Libya etter Gaddafis brutale forsøk på å slå ned opprøret mot ham. Men Mustafa Abdel Galil, som gikk av som utenriksminister i Libya i protest mot Gaddafis håndtering av den pågående situasjonen, har advart om at Gaddafi har biologiske og kjemiske våpen og at han ikke vil nøle med å bruke dem.

Aksjonen mot Gaddafi er utløst av at han dreper egne innbyggere, slik han alltid har gjort. Men før ble han hedret av verdens politikere, arabiske som europeiske. Hans land fikk tildelt det viktige vervet som leder for FNs menneskerettighetsråd. Der skulle Gaddafi sørge for at menneskerettighetene ble fulgt, over alt i verden bortsett fra i sitt eget land.

Norge har omfattende investeringer i Libyas olje og gass bl a gjennom Statoil. mange synes nok det er litt pinlig at det ble argumentert for ambasade i Tripoli for ikke lenge siden. Nå vil Norge ifølge Jan Egeland loyalt følge opp FNs straffetiltak.

Mønsteret gjentar seg, amerikansk og europeisk våpenindustri samarbeider med oljediktatorer, slik som Saddam Husein og Gaddafi, og leverer liberalt med våpen til ekstremt repressive regimer. I neste omdreining av historiens hjul bombes landene med massive anslag fordi de er rustet med så avanserte våpen.

Galil frykter for hva Gaddafi under et så sterk press kan gjøre. “Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet og FN til å forhindre at Gaddafi går videre med sine planer”, sier han. Den tidligere justisminister tror Gaddafi kan finne på hva som helst. “Mot slutten, når han blir ordentlig presset, kan han gjøre hva som helst. Jeg tror Gaddafi vil brenne alt som ligger igjen etter ham”, sier han.

“Fredsnasjonen” Norge, som i 2009 blant annet solgte militærutstyr til de undertrykkende regimene i Saudi-Arabia og Egypt, er milliardeksportør av våpen. Norge krever ikke såkalt sluttbrukererklæring for våpen, en garanti for at ikke våpnene selges videre eller brukes i strid med norske regler, noe som gjør at våpnene kan havne på uønskede hender.

“Norske våpen kan havne hos Libyas president Muammar Gaddafi”, innrømmer regjeringen, men “å skjerpe kontrollen for å prøve å forhindre at dette skjer er ikke nødvendig”, sa statssekretær Espen Barth-Eide i et intervju i Dagsavisen den 10. mars.

Norge eksporterte i 2009 forsvarsmateriell for 4,8 milliarder kroner, 17 prosent mer enn i 2008. Økningen var særlig stor for våpen og ammunisjon, såkalt A-materiell. Norge eksporterte i både 2008 og 2009 våpen og ammunisjon for 3,1 milliarder kroner, noe som ifølge Statistisk sentralbyrå vil si en dobling dersom man sammenligner 2005.

Ifølge tall fra UN Comtrade, FNs database for utenrikshandel med varer, var Norge verdens fjerde største våpeneksportør i 2008. Dette er trolig den høyeste plasseringen på rankingen vi noen gang har hatt. Norges bidrag utgjorde rundt 5,3 prosent av verdens totaleksport av våpen. I 2009, det siste registrerte året i FN-basen, falt Norge ned til en sjetteplass, samme plassering som vi hadde i 2007.

I 2010 gikk våpeneksporten ned i verdi, til om lag 2,6 milliarder kroner. Dette er en nedgang på rundt 15 prosent fra året før, men eksporten innebar likevel en økning på rundt 1,1 milliarder kroner fra 2005, tilsvarende en 70 prosents oppgang.

Verden må samle seg om å få brutt de gamle mønstrene, få en slutt på alle disse vilkårlige maktspillene og skape et “internasjonalt samfunn” som kan finne frem til en rettsorden med forbud mot utnytting, utpressing, korrupsjon, militær maktbruk på internasjonalt nivå. Et rettssystem som er globalt og som håndheves med maktmidler.

Kofi Annan sa en gang tidlig i sin tid som generalsekretær at stormaktene gjorde FNs situasjon vanskelig, – det var uholdbart at de stadig forsyner land verden rundt med våpen og så overlater til FN å ordne opp når våpnene misbrukes. En global rettsorden må gå hånd i hånd med reduserte mengder av nasjonale militære styrker og arsenaler.

Det var arbeidet for en slik demilitarisert rettsorden Nobel ifølge Fredrik S. Heffermehl (http://www.nobelwill.org) ønsket å stimulere med sin fredspris.

Etter mange års press fra norske organisasjoner innså regjeringen at kontrollen ikke er god nok. I 2009 forpliktet regjeringen seg i Soria Moria II-erklæringen til å “innføre sluttbrukererklæring fra alle land, og arbeide for at dette blir norm i NATO.” Men så snudde regjeringen: Den vil nå først jobbe for en felles norm i NATO, deretter skjerpe kontrollen hjemme.

Det er svært viktig med internasjonale fellesstandarder, ikke minst en internasjonal våpenhandelsavtale. Dette ville ha vært i Nobels ånd.

Desperat Gaddafi lover våpen til én million støttespillere

Gaddafi har kjemiske våpen

Gaddafi-regimet dreper med EU-våpen

Europa har fylt Gaddafis våpenlagre

Gaddafi-regimet dreper med EU-våpen

Slik væpnet EU Gaddafi

Norsk våpeneksport 2005 – 2010 – Våpeneksporten nær fordoblet

Kraftig økning i norsk våpeneksport

Utpeker våpen som Norges nye olje

Diktatorenes norske våpendragere

Aktivister krever en sterk våpenavtale

EU arms exports to Libya: who armed Gaddafi?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: