Sørvest Asia i perspektiv

Opprør i Jemen

Posted by Fredsvenn den mars 21, 2011

https://i2.wp.com/nimg.sulekha.com/others/original700/malaysia-yemen-protest-2011-3-4-4-50-50.jpg

Mange tusen mennesker har i flere uker demonstrert mot president Ali Abdullah Saleh og hans regime. De krever hans avgang.

Stadig flere offiserer, blant dem flere generaler, diplomater, blant dem flere ambassadører, og diverse stammeledere har de siste dagene vendt ryggen til Jemens president Ali Abdullah Saleh i protest mot det som nå hender i landet, noe også Ahmed Qaatabi, guvernøren i Jemens nest største by Aden, gjør.

De har nå, etter at 52 regimekritiske demonstranter ble drept da presidentens støttespillere åpnet ild under en demonstrasjon i sentrum av Sana på fredag, kommet med støtteerklæringer til demonstrantene som holder til utenfor universitetet i Jemens hovedstad Sana.

Men regjeringshæren slår ring om landets leder gjennom 32 år. ”Vi vil ikke under noen omstendigheter tillate et kupp eller kuppforsøk mot demokratiet og den grunnlovsmessige legitimiteten, eller et forsøk på å ramme nasjonens og innbyggernes sikkerhet”, heter det i en kunngjøring fra forsvarsledelsen mandag.

”Vi støtter og forsvarer de unge som protesterer ved Universitetsplassen i Sana”, sa general Ali Mohsen al-Ahmar, som har vært nært tilknyttet presidenten, men som nå har meldt seg ut av regjeringspartiet. Like etter at generalens uttalelse ble kjent, ble stridsvogner utplassert en rekke steder i hovedstaden, blant annet ved presidentpalasset, sentralbanken og forsvarsdepartementet.

Fem av Jemens ambassadører i Europa vender også ryggen til presidenten og ber i et brev om at han går av. Det samme gjør landets ambassadør i Syria, Egypt og i Den arabiske liga. En leder for al-Ahmar-stammen, som har vært en viktig støttepilar for presidenten, har også gitt sin støtte til opposisjonen.

”Jeg kunngjør på vegne av alle medlemmer av min stamme at jeg slutter meg til revolusjonen”, sa Sadiz al-Ahmar til TV-kanalen Al Jazeera. Han ber Saleh om å spare Jemen for blodsutgytelser og ber ham stille forlate posten.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé er helt klar på at Jemens president må gå av. ”Vi må hjelpe de som ønsker å fremme menneskerettigheter og bygge demokrati. Dette gjelder alle land. Situasjonen i Jemen forverres. Det må regimet ta inn over seg. Det virker som om president Ali Abdullah Salehs avgang er uunngåelig”, sier Juppé. Frankrike ber nå om at han går av.

I helgen avsatte Saleh, som hevder å ha bred støtte i befolkningen og avviser alle krav om egen avgang, regjeringen, men ba dem fortsette som forretningsministerium til nye statsråder er utnevnt.

Saleh selv hevder at et flertall av landets befolkning støtter ham, og han insisterer på å bli sittende. Han har også ytret ønske om at Saudi-Arabia inntar en meglerrolle i konflikten mellom regimet og opposisjonen.

Mister støttespillere

Reklamer

Én kommentar to “Opprør i Jemen”

  1. […] Opprør i Jemen […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: