Sørvest Asia i perspektiv

Flyforbudssone – Hva nå?

Posted by Fredsvenn den mars 21, 2011

https://i1.wp.com/media.stratfor.com/files/mmf/1/a/1a63359bffef8849259f21d61fb1189d168d4d0f_two_column.jpg

Amr Moussa er kritisk til gjennomføringen av FN-resolusjonen, som han selv foreslo

Kritikere hevder nå at bombeangrepene mot utvalgte mål i Libya går lenger enn det er rom for i FNs vedtak om flyfri sone i Libya.

Libyske myndigheter hevder at de internasjonale styrkenes bombeangrep har krevd flere sivile menneskeliv, noe de allierte landene selv har benektet.

Lederen av Den arabiske liga Amr Moussa var den som først foreslo flyforbudssonen. Nå er han kritisk til den harde offensiven FN-land har kjørt mot libyske myndigheter i løpet av de siste dagene.

Ifølge Amr Moussa har de arabiske landene planlagt et møte for å diskutere saken innad i organisasjonen.

Tre av de fem landene som var avholdende under avstemningen i FN støtter nå Moussas kritikk. Det russiske utenriksdepartementet, som hevder at aksjonene mot Libya har kostet 48 sivile livet og skadet 150, ber om våpenhvile. «Vi ber landene det gjelder om å stoppe den voldsomme maktbruken og voldshandlingene», sier en russisk talsmann.

Kina tar også avstand fra aksjonene i Libya. «Kina ser på den siste utviklingen i Libya og beklager de militære angrepene mot Libya», kunngjør det kinesiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Det har også kommet en lignende uttalelse fra India.

NUPI-direktør Jan Egeland er bekymret over splittelsen i FN. «Dette er svært bekymringsfullt. En forutsetning for å lykkes her er at dette fremstår som en felles gjennomføring av et FN-vedtak. Hvis det blir sett på som at det er de vestlige stormaktene som står bak dette, vil effekten bli undeminert», sier han til Aftenposten.

Britiske jagerfly avsto fra å angripe libyske luftvernsystemer natt til mandag av frykt for å treffe sivile som oppholdt seg i området, ifølge det britiske forsvarsdepartementet.

«Denne avgjørelsen understreker Storbritannias forpliktelse til å beskytte sivile», sa generalmajor John Lorimer på mandag.

«USAs regjering må forklare bedre hva amerikanske soldater egentlig prøver å oppnå i Libya», sier John Boehner, Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, som frykter de allierte styrkene i Libya kan bli dratt inn i en langvarig konflikt uten klare mål.

Han får støtte av John Boehner, som leder Republikanerne i Representantenes hus. «Regjeringen har ansvar for å definere for det amerikanske folket, Kongressen og soldatene våre hva som er oppdraget i Libya», understreker han.

Både USA og en rekke land i Europa og Midtøsten har tidligere krevd at Libyas diktator Muammar Gaddafi må gå av. Men Obama ser ut til å ha tonet ned kravet etter vedtaket i FNs sikkerhetsråd som åpnet for bruk av militærmakt for å beskytte libyske sivile. Og amerikanske militære understreker at de så langt ikke har som mål å styrte Gaddafi.

Forsvarsminister Robert Gates gjør det klart at han mener det vil være uklokt å forsøke å drepe Gaddafi nå. Han understreker at målet med operasjonen er å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

Gates regner med at USA vil overlate ledelsen av de internasjonale styrkene til andre i løpet av få dager. Men hvem som skal overta, er så langt ikke klart. Både forsvarsalliansen NATO, Frankrike og Storbritannia er nevnt som mulige kandidater.

Den internasjonale koalisjonen som i utgangspunktet støttet operasjonen, har allerede slått sprekker. Mens noen mener man asllerede har gått for langt er det andre som mener at de internasjonale styrkene tvert imot bør gå lengre og sette regimeendring som et erklært mål.

Den uavhengige amerikanske senatoren Joe Lieberman minner om at president Obama offentlig har tatt til orde for at Gaddafi må gi fra seg makten. «Hvis vi ikke jobber sammen med våre allierte for å sikre at han faktisk går av, så vil Amerikas troverdighet og prestisje bli skadelidende over hele verden», sier Lieberman til TV-stasjonen CNN.

Det er klart at det å trumfe igjennom med en flyforbudssone vil føre til at liv går tapt. Gaddafi har tidligere sagt at han vil godta en våpenhvile, men så har motsatte vist i praksis – han har batre ført krigen videre. Det han må forstå er at dem som har lovet å opprettholde en flyforbudssone ikke vil godta denne slaks oppførsel.

Det vi nå trenger å gjøre er å passe på er at Vesten med USA i spissen ikke misbruker den situasjoen som nå har oppstått. Vi må huske at opprørene i den arabiske verden også er et opprør mot Vesten og Vestens innsatte diktatorer, eller såkalte nyttige idioter.

Opprørerne, som først sa nei til flyforbudssone, men som senere, i takt med at Gaddafi satte igang sitt angrep på dem, har bedt om flyforbudssone. Dette til tross for at de har vært langt mer splittet i spørsmålet enn det man får inntrykk av gjennom de kommersielle mediene.

Uansett så har de vært enormt kritiske til å ha internasjonale utplasserte bakkesoldater i Libya. Det var allerede spesialsoldater der – selv om ingen har innrømmet det ennå.  I resolusjoen står det samtidig tydelig at dette ikke på noen måte skal være et grønt lys for okkupasjon.

Men vi vet av tidligere erfaringer at våre politikere fort kan snu på flisa og heller forfølger sine snevre egeninteresser enn å enn å forholde seg til det UNSC 1973 foreskriver. FN har ikke bedt vesten om å gjøre det de nå gjør. De går lenger i sitt mandat. Vi må derfor støtte det arabiske folk sin kamp for demokrati ved å holde våre egne politikere i tømmene ved å dempe våre politikeres krigsiver.

International Peace Bureau (IPB) hadde styremøte 18.-20. mars i Barcelona. Der kom de fram til at de fordømmer de «alliertes» militærangrep og oppfordrer til politiske forhandlinger for å forsvare den sivile befolkningen. I anledning “vårt” nye “oppdrag” i Libya laget de denne uttalelsen om situasjonen i landet: Fornuftens røst fra IPB

Does the World Belong in Libya’s War?

– Angrepene en suksess

Faremo: – Gaddafi ser ut til å være stanset i øst

Britiske fly stanset sine nattlige angrep i Libya

– Bombet kommandosentral i Tripoli

– Gaddafis hovedkvarter bombet i natt

Frykter krig uten mål og mening

– Ville beskytte og ikke bombe sivile

– Araberlandene må inn i Libya

Frykter sivile tap

– Våpenhvile i Libya

FN håper ny våpenhvile holder

Setter kursen mot Libya

Robert Fisk: First it was Saddam. Then Gaddafi. Now there’s a vacancy for the West’s favourite crackpot tyrant

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: