Sørvest Asia i perspektiv

Flyforbudssone – Hva nå?

Posted by Fredsvenn den mars 20, 2011

https://i2.wp.com/www.rightpundits.com/wp-content/photos/no_fly_zone_libya.gif

https://i0.wp.com/assets.nydailynews.com/img/2011/03/17/420x316-alg_bahrain_protest_2.jpg

Nå har man gått til «krig» mot Gaddafis Libya. Og takk og pris for det. Men hva med Jemen, Bahrain … Det man nå har satt i gang kan raskt vise seg å få vidtgående konsekvenser.

På lørdag samlet verdens mektigste ledere seg til Libya-toppmøte i Paris, Frankrike, lørdag. FNs generalsekretær Ban Ki-moon, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) & utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), USAs utenriksminister Hillary Clinton, Den arabiske liga og Den afrikanske union deltok på møtet som president Nicolas Sarkozy er vertskap for. Senere ble det varslet om at “alt er klart” for en militær inngripen mot Muammar Gaddafi i Libya.

Amerikanske og europeiske styrker begynte straks etter en kampanje med angrep mot regjeringen til Gaddafi. Jegerfly og raketter ble sendt i det som er den første runden av den største internasjonale militærintervensjon i den arabiske verden siden invasjonen av Irak. Pentagon og NATO har med andre ord startet sitt oppdrag med det til formål å innføre FNs sikkerhetsråds flyforbudssone og tvinge Gaddafi fra å bruke luftangrep mot sivle og opprørere.

Også norske kampfly vil gå på vingene for å håndheve FNs flyforbudssone over Libya. Seks norske kampfly sendes til Libya for å håndheve flyforbudssonen i løpet av fem til ti dager. Rundt 100 personer fra Forsvaret deltar i oppdraget. I tillegg vurderer Norge også å bidra med et Orion maritimt overvåkingsfly.

«Det er historisk at FN åpner for så kraftige virkemidler overfor en nasjon for å beskytte sivile. Sikkerhetsrådets resolusjon om Libya vil bli brukt i senere konfliktsituasjoner, men det vil ikke automatisk bli lettere å få FN med på intervensjon i humanitære kriseområder», sier professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Grunnen man har oppgitt for resolusjonen er at Gaddafi skyter hans eget folk og nekter å innføre demokratiske reformer. Men ikke gjør emiren av Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa, heller.

I stedet har han med bifallelse fra Den arabiske liga satt inn saudiske og emiratiske styrker, som sammen med Bahrains egne styrker, brutalt knuser det folkelige opprøret.

Saudi og UAE styrkene, som opplagt har egeninteresser i å «stabilisere» Bahrain ettersom de selv undertrykker sine sjia-muslimske minoriteter, har tatt livet av minst 66 sivile ikkevoldelige demonstranter.

Trolig har også USA, som også har interesse av «stabilitet» i Bahrain hvor de har sin marinebase, presset på for intervensjon. Dette til tross for at det ikke har blitt lagt frem skikkelige bevis for dette ennå.

Det hele ligner på den sovjetiske undertrykkelsen av opprøret i Ungarn i 1956, som også skjedde på invitasjon av regjeringen. Og situasjonen er ikke særlig bedre i Yemen.

Men vi spør ikke om flyforbudssone, eller andre mer strategisk relevante tiltak, over Bahrain eller Yemen, slik som økonomiske sanksjoner, politiske tiltak, full isolasjon av regimet, etterforskning fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og humanitær innsats.

Vi krever ikke at man der respekterer folkets opprop om demokrati. Vi krever ikke at de saudiske og miratiske styrkene skal trekke seg ut. Vi bryter ikke inn når regimene bruker vold, slik som når emiren av Bahrain bruker nervegass mot demonstrantene. Kanskje burde vi det!

Man må se at Vesten er hypokratiske. Saken er at enkelte diktatorer er nyttige idioter, mens Gaddafi, som for ikke lenge siden var en av Vestens idioter, nå  kun er en idiot. Og idioter kan man fjerne.

Hadde Vesten hatt gode idealer så er det mye som skulle ha vært ugjort og mye ugjort som skulle ha blitt gjort.  For eksempel alle diktaturene som får vestlig hjelp, Afghanistan og Irak krigene osv. Libya er et oljeland og Vesten behøver olje. Grei deal.

Kan hende er flyforbudssonen, som ved siden av NATO, FNs sikkerhetsråd og EU blir støttet av Den arabiske liga, Den afrikanske unionen og Organisasjonen for islamske stater, over Libya nødvendig, legitim og korrekt.

Det har vært tre betingelser for flyforbudssonen: Støtte fra den arabiske verden og Nord Afrika, et klart juridisk grunnlag (FNs sikkerhetsråds resolusjon) og et behov (luftangrep mot sivile).

Den 17. mars avholdt Sikkerhetsrådet en avstemning over forslaget. Ti land stemte for forslaget, mens fem unnlot å stemme. Ingen stemte mot forslaget.

Den 18. mars erklærte Libyas utenriksminister Mussa Kussa en våpenhvile, men denne ble brutt samme dag da libyske styrker gikk til fortsatte angrepene mot Ajdabiya og Misurata, og regjeringslojale soldater fortsatte sine fremstøt mot Benghazi.

Den 19. mars trådte flyforbudssonen i kraft, da franske fly gjennomførte tokt over Libya mens Royal Navy blokkerte den libyske kysten. Luftangrep mot libyske militære kjøretøy fra franske fly har siden blitt bekreftet, og den amerikanske destroyeren USS «Barry» avfyrte 112 Tomahawk-missiler mot det libyske luftvernsystemet.

«Verdenssamfunnet» står samlet bak aksjonen, som ble foreslått under opprøret i Libya 2011 for å forhindre Gaddafi-lojale styrker i å utføre luftangrep mot opprørerne og sivilbefolkningen, men det er et spørsmål om hva man bør gjør i de andre undertrykkende landene i den arabiske verden, og andre, lignende, regimer.

Vesten, som nå indirekte støtter det arabiske folks håp og arbeid for demokrati, kan tjene på det – ikke minst gjennom å renvaske seg (de har støttet diktaturene ved blant å selge våpen og trene spesialstyrker) og heller bli venner med de folkelige bevegelsene, som nå ser ut til å ta over regionen.

Forhåpentligvis har en beskjed blitt gitt til de ulike diktatorene om at man ikke lenger vil godta drap mot egen sivilbefolkning. Kanskje er de mer villig til å godta reformer og mindre intense i sin undertrykking av sitt eget folk.

Det vi nå trenger er å passe på er uansett at Vesten med USA i spissen ikke misbruker den situasjoen som nå har oppstått. Vi må huske at opprørene i den arabiske verden ikke aller minst er et opprør mot Vesten og Vestens innsatte diktatorer, eller såkalte nyttige idioter.

Opprørerne, som først sa nei til flyforbudssone, men som senere, i takt med at Gaddafi satte igang sitt angrep på dem, har bedt om flyforbudssone. Dette til tross for at de har vært langt mer splittet i spørsmålet enn det man får inntrykk av gjennom de kommersielle mediene.

Uansett så har de vært enormt kritiske til å ha internasjonale utplasserte bakkesoldater i Libya. Det var allerede spesialsoldater der – selv om ingen har innrømmet det ennå.  I resolusjoen står det samtidig tydelig at dette ikke på noen måte skal være et grønt lys for okkupasjon.

Men vi vet av tidligere erfaringer at våre politikere fort kan snu på flisa og heller forfølger sine snevre egeninteresser enn å enn å forholde seg til det UNSC 1973 foreskriver. FN har ikke bedt vesten om å gjøre det de nå gjør. De går lenger i sitt mandat. Vi må derfor støtte det arabiske folk sin kamp for demokrati ved å holde våre egne politikere i tømmene ved å dempe våre politikeres krigsiver.

Norge støtter FN-vedtaket om Libya

Libya Queues in the No-fly Zone Quagmire

Arabisk impotens overfor Libya – og vestlig dobbeltmoral

– Vil skape presedens

Verdens ledere skal vurdere Libya-operasjon

Slik kan en militær operasjon mot Gaddafi bli

Slik skal han tas

– Angriper til tross for våpenhvile

Varsler angrep mot Libya om få timer

– Gaddafis styrker rykker fram til opprørerne

– Alt klart for intervensjon

Gaddafi bomber barn og ambulanser

Forsvarer maktbruk

Allies Open Air Assault on Qaddafi’s Forces in Libya

Libya: US and allies continue air assault on Gaddafi’s forces

US, Europe bombard Libya from the air

U.S., Europe launch airstrikes to protect rebels in Libya

Gadhafi vows ‘long war’ after US, allies strike

US Missiles Strike Libyan Air Defense Targets

Crew Arrested

LIBYA: Al-Jazeera, Gaddafi Troops Bomb Beghazi

Libyan no-fly zone – Wikipedia

Den libyske flyforbudssonen – Wikipedia

Reklamer

Én kommentar to “Flyforbudssone – Hva nå?”

  1. […] Flyforbudssone – Hva nå? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: