Sørvest Asia i perspektiv

Libyske opprørere sier de skjøt ned fly

Posted by Fredsvenn den mars 17, 2011

http://jafrianews.files.wordpress.com/2011/02/libyan-benghazi-protest-0.jpg?w=500

I byen Benghazi, opprørets vugge, fikk innbyggerne onsdag en frist på seg til midnatt lokal tid til å forlate alle opprørsstillinger. Benghazi har 670.000 innbyggere og er hovedsete for opprørernes nasjonalråd.

Det var rolig i byen etter at fristen utløpte, men Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam sa onsdag at regjeringsstyrkene sto klar utenfor byen. “Om 48 timer vil alt være over”, sa han til fjernsynskanalen Euronews. En eventuell avgjørelse i FNs sikkerhetsråd om flyforbudssone over Libya ville komme for sent, fastslo han.

På torsdag sa Gaddafi at hans styrker vil utkjempe det “avgjørende slaget” om byen Misrata. Samtidig ser en offensiv mot opprørsbastionen Benghazi ut til å være nært forestående. “Slaget startet i Misrata i dag, og det avgjørende slaget vil bli utkjempet i morgen”, sa Gaddafi til libysk fjernsyn onsdag.

Også opprørernes talsmenn har gjort det klart at tida er i ferd med å renne ut dersom verdenssamfunnet skal gripe inn overfor Gaddafi. Den libyske lederen har de siste dagene gjenvunnet kontrollen i by etter by i Libya, og opprørerne har hatt lite å stille opp med mot hans våpen.

Gaddafi har tidligere varslet at et angrep på den opprørskontrollerte byen Benghazi var nært forestående. På torsdag kunne det høres eksplosjoner og skudd ved Benghazis internasjonale flyplass Benina.

Dette er andre gang på to dager at fly fra Muammar Gaddafis styrker har gått til angrep på flyplassen. Flyene har hittils bombet den viktigste rullebanen på flyplassen. Men opprørerne har nå skutt ned to av regjeringsstyrkenes kampfly da de forsøkte å angripe flyplassen. Flyene skal ha styrtet da de ble truffet av skyting fra bakken nær opprørsbevegelsens høyborg Benghazi nord i landet. Begge flygerne ble drept da flyene styrtet.

Opprørsstyrkene sa torsdag at de i Misrata, Libyas tredje største by med en befolkning på 500.000 mennesker, hadde greid å motstå harde angrep, noe som står i skarp kontrast til påstandene fra en statlig TV-kanal, som meldte at Gaddafis styrker hadde gjenerobret byen og var i ferd med å ”sterilisere” den for kriminelle gjenger. Men innbyggere i byen har fastholdt at opprørerne fortsatt har kontroll.

Misrata ligger 150 km øst for hovedstaden Tripoli og har vært kontrollert av opprørere siden slutten av februar. ”Det som meldes på TV er ikke sant. De lyver. Misrata er rolig og vi kan ikke høre noen bombeangrep”, sa en innbygger på telefon til nyhetsbyrået Reuters. “Byen er under angrep fra alle kanter, men opprørerne har fortsatt kontroll i byen”, sier talsmannen.

En talsmann for opprørerne i byen sier minst fire personer ble drept da Gaddafis styrker gikk til angrep på byen onsdag. Leger ved et sykehus i området skal ha sett rundt 80 drepte regjeringssoldater, het det i de ubekreftede meldingene fra Misrata torsdag.

Også i den strategisk viktige byen Ajdabiyah hevder opprørerne at de har klart å holde stand, og at Gaddafi-styrkene ikke skal ha greid å innta den. Minst 30 barn, kvinner og eldre menn har blitt drept i kamper. De døde da de havnet i kryssild mellom opprørere og regjeringssoldater.

Ajdabiyah, som er opprørernes viktigste forsyningspunkt, ligger 150 km sør for Benghazi, som er den libyske opprørsbevegelsens viktigste støttepunkt. Muammar Gaddafis regjeringsstyrker har omringet byen, og opprørerne forsøker å hindre dem i å rykke videre nordover mot Benghazi, men torsdag ettermiddag holdt altså opprørsstyrkene fortsatt stand i den omringede byen.

– Gaddafi vil drepe så mange som mulig

Libyske opprørere sier de skjøt ned fly

Gaddafi varsler «avgjørende slag» om Misrata

Kadhafi vil knuse opprøretDefiant Gaddafi vows ‘decisive battle’

Rebels battle to hold key city under Gadhafi siege

Benghazi rebels stay defiant

Én kommentar to “Libyske opprørere sier de skjøt ned fly”

  1. […] Libyske opprørere sier de skjøt ned fly […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: