Sørvest Asia i perspektiv

FN skal stemme over flyforbudsforslag kl. 23.00

Posted by Fredsvenn den mars 17, 2011

Libya

FNs sikkerhetsråd viser vilje til gripe inn for å stanse offensiven til Libyas leder Muammar Gaddafi, men vedtaket kan komme for sent til å redde opprørsbyen Benghazi, som med sine 700.000 mennesker er Libyas nest største by.

Samtidig som diplomater i New York jobbet på spreng for å få vedtatt en FN-resolusjon som åpner for militær intervensjon i Libya, kunngjorde Gaddafi at styrkene hans vil angripe Benghazi, som har vært opprørernes hovedbase i flere uker, innen få timer. ”Vi kommer i kveld, og det blir ikke vist noen nåde”, sa Gaddafi i en radiotale torsdag kveld.

Han sa samtidig at ubevæpnede personer ikke har noe å frykte, og at opprørere som overgir seg, vil bli benådet. Men han vil likevel gjennomsøke hver eneste bolig i byen. ”Vi skal jage forræderne fra Benghazi. De som overgir seg og kaster fra seg sine våpen, vil bli spart”, sa han. De aller fleste har blitt værende i byen selv om Gaddafi har advart om at et angrep er i emning.

Torsdag hadde Gaddafis styrker omringet flere byer sør for Benghazi, og det ble utkjempet harde kamper på veien mellom Benghazi og byen Ajdabiyah, omkring 15 mil sør for Benghazi. Opprørerne gjør alt de kan for å stanse, eller i hvert fall forsinke, fremrykkingen mot Benghazi. Det er også meldt at Gaddafis luftvåpen har bombet flyplassen i Benghazi, men opprørerne har greid å skyte ned to fly.

De sa også at de hadde klart å drive Gaddafis styrker tilbake i byene Ajdabiyah, Zuwaytinah og Misrata, selv om statlig fjernsyn meldte nøyaktig det motsatte: Byene var gjenerobret av Gaddafis styrker.

Avstemningen i FNs sikkerhetsråd skal etter planen skje kl. 23.00. Resolusjonsforslaget gir grønt lys for at sivile, sivilt befolkede områder og særlig Benghazi kan beskyttes med ”alle nødvendige midler.” Det åpner for at ”arabiske land og andre land” i samarbeid med FN kan beskytte sivile libyere. Men den åpner ikke for at landet kan bli okkupert av utenlandske styrker. Den innebærer også et flyforbud for libyske fly. De mister retten til å ta av, lande eller fly over territoriet til andre FN-stater.

Etter at resolusjonsteksten ble kjent og flere kilder meldte at det var god sjanse for at forslaget kom til å bli vedtatt, truet Gaddafi-regimet med å destabilisere hele Middelhavs-regionen. ”All sivil og militær trafikk vil bli mål for en libysk motoffensiv. Middelhavet vil bli utsatt for stor fare, ikke bare kortsiktig, men også på lang sikt”, uttalte en militær talsmann til det offisielle nyhetsbyrået Jana.

Franske talsmenn sa torsdag at militære operasjoner i samsvar med det FN-resolusjonen åpner for, kan være i gang i løpet av noen timer etter at et eventuelt vedtak er fattet i Sikkerhetsrådet. ”Straks en resolusjon er vedtatt, kan en operasjon begynne i løpet av noen timer”, sa en høytstående, men anonym fransk kilde på en pressekonferanse i Paris.

Frankrike og Storbritannia har vært pådrivere for at verdenssamfunnet bruker makt til å stanse Gaddafi, men for bare to dager siden var de fleste andre land skeptiske, også USA. Da USA plutselig snudde, ble det fortgang i resolusjonsarbeidet, men nå mener enkelte analytikere at vedtaket kan komme for sent.

Det har også vært knyttet usikkerhet til hvordan land som Kina og Russland kommer til å stemme. Frankrikes utenriksminister Alain Juppé sa tidligere i uka at kineserne var imot enhver resolusjon som blandet seg inn i et annet lands interne anliggender. Også russerne har uttrykt skepsis.

Uansett. Om vedtaket skulle komme i boks har statssekretær Hillary Clinton har advert om at det å etablere flyforbudssone over Libya vil kreve bombing av mål i Libya. Britiske styrker står klare etter få timer hvis forbudet, som vil autorisere ”alle nødvendige midler” for å forsvare sivile, går igjennom. Den franske statsminister Francois Fillon sier Paris vil ha militæraksjon innen timer etter at resolusjonen har gått igjennom. 4 arabiske land, inkludert 2 Gulfstater, De forenede arabiske emirater og Qatar, står også klare til å delta i en hver type aksjon som retter seg mot Gaddafis regime.

Gaddafi, som advarer om at ha vil angripe Benghazi i natt sier “Vi vil komme, vær forberedt” og advarer om at man vil beskyte all luft- og sjøtrafikk i Middelhavet i tilfelle utenlandsk militærintervensjon.

Slaget om Benghazi nærmer seg

Reklamer

Én kommentar to “FN skal stemme over flyforbudsforslag kl. 23.00”

  1. […] FN skal stemme over flyforbudsforslag kl. 23.00 […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: