Sørvest Asia i perspektiv

Saif Al-Islam Gaddafi: «No fly zone» is a joke and too late, we will finish the opposition within 48 hours, «you are funny guys!»

Posted by Fredsvenn den mars 16, 2011

Muammar Gaddafis sønn, Saif al-Islam, sier til TV-stasjonen Euronews at de libyske regjeringsstyrkene står utenfor byen Benghazi og at «alt vil være over om 48 timer.» Det libyske opprøret vil da være knust.

A no-fly zone over Libya? The case for and against

The west can’t just dictate democracy to the Arab world

Libya and Middle East unrest – live updates

The Arab spring is brighter than ever

Galleries of Libya

A resolution calling for a no-fly zone and the recognition of the Transitional National Council in Libya

Muammar Gaddafi har begynt sitt angrep mot Benghazi, som er Libyas nest største by og har fungert som et senter for opprøret mot Gaddafi og hans regime, ettersom regjeringsstyrkene igår klarte å bekjempe opprørernes kontroll over byene Ajdabiya og Misrata og da det ikke ser ut til å bli innført noen internasjonal flyforbudssone.

Frankrike, som i FNs sikkerhedsråd, sammen med Storbritannia, nå kjemper mot tiden for å få verden til å hjelpe opprørerne, har lenge vært en pådriver for flyforbud over Libya, men landets tidligere utenriksminister Bernard Kouchner, som var med til å stifte Leger uten grenser og er en av Frankrikes største debattører, mener at kampen for demokrati er over og at det nå handler om å redde menneskeliv.

«Å etablere en flyforbudssone er det minste vi kan gjøre. Men det er allerede for sent. Selv om vi hadde vært i stand til å ta avgjørelsen i dag så ville det være for sent. I tre uker har vi visst at at sivilsamfunnet i Libya, de stakkars menneskene der, er i ferd med å dø. Og vi har ingenting gjort», raser han på World Radio Switzerland.

«Hvis vi vil redde befolkningen, redde menneskeliv, så er det samlede internasjonale samfunn nødt til å beslutte det nå. Det er vårt ansvar å beskytte befolkningen. Det har vi vedtatt i FNs sikkerhetsråd og FNs generalforsamling, men vi gjør ingenting», sier Kouchner.

Men den franske utenriksminister Alain Juppe arbeider fortsatt med saken. «Flere arabiske nasjoner er forberedt på å ta del i en militær operasjon i Libya for å stanse fremgangen til Gaddafis styrker», skrev han på et blogginnlegg, han på onsdag la på sin blogg, hvor han understreker nødvendigheten av en rask beslutning i FNs sikkerhetsråd hvis opprørerne skal ha en sjanse for å overleve.

«Kun truslen om militærmakt kan stanse Gaddafi. Det er ved å bombe motstanderes posisjoner med sine mange dusin fly og helikoptre at den libyske diktatoren har snudd balansen. Vi kan/kunne nøytralisere hans luftstyrke gjennom å utføre målrettede angrep», legger han til.

«Det er hva Frankrike og Storbritannia har foreslått i to uker. På to betingelser: få et mandat fra FNs sikkerhetsråd, som er den eneste kilden i internasjonal lov for bruk av styrke; det å handle ikke kun med støtte fra, men med konkret deltagelse fra, arabiske nasjoner. Denne andre betingelsen er nå ved å bli realisert: flere arabiske land har forsikret oss om at de vil ta del.»

Juppe skrev dette etter G8 møtet på mandag og tirsdag. Møtet kom ikke frem til noen enighet rundt en militær intervenering i Libya, eller innføre en flyforbudssone for å forhindre Gaddafis styrkers fremgang mot de opprørskontrollerte delene av landet, slik som den fransk-britiske planen gikk ut på.

Istedet har G8 kommet fram til at man må sende saken videre tilbake til FNs sikkerhetsråd i New York, hvor videre behandling, inkludert økonomiske sanksjoner, vil bli behandlet. I takt med at de libyske opprørerne har tapt terreng til Gaddafi i Libya i løpet av den siste uken har med andre ord Frankrike og Storbritannia tapt kampen i de internasjonale organisasjonene.

På hasteinnkalte møter med Libya som eneste punkt på dagsordenen har de to EU-landene forsøkt å overbevise resten av verden om at de libyske opprørere skal ha militær hjelp fra utlandet hvis opprøret og opprørerne skal overleve, men både NATO, EUs ledere og G8-gruppen har avvist Frankrike og Storbritannias bønn om å hjelpe opprørerne militært med den begrunnelse at det krever en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Og de to landene legger ikke skjul på deres frustrasjon over verdenssamfunnets manglende evne eller interesse til å reagere. «Vi er dypt fortvilet over at tingene forværres på jorden, at Gaddafis styrker rykker ekstremt raskt frem og at dette rådet (FNs sikkerhetsråd) ennå ikke har reagert», sa Frankrikes FN-ambassadør, Gerard Araud, på vei inn til møtet i går aftes.

Frankrike frykter at opprørerne, som taper terreng i kampene, blir slaktet i et blodbad, som Gaddafi flere ganger har truet med hvis Gaddafis styrker når til Benghazi.

«Frankrike, sammen med Storbritannia og Libanon, har nå, gjennom å sende inn et resolusjonsforslag til FNs sikkerhetsråd i New York, som holdt et møte i går aftes og i dag morges, som vil kunne gi det forventede mandatet, gjort et siste forsøk på å få FNs sikkerhedsråds bifalelse. Nu håper de på å få igjennom resolusjonen før det er for sent.

Juppe legger til at «Den franske presidenten (Nicolas Sarkozy) og den britiske statsministeren (David Cameron) har bedt FNs sikkerhetsrådets medlemmer om å se på resolusjonsforslaget og godta det. Det har i vår nyeste historie ofte skjedd at demokratienes svakhet har gitt diktatorer fri bane. Det er ennå ikke for sent å bryte med denne regelsen.»

Opprørsstyrker i Benghazi, Libyas nest største by, ventet onsdag på angrepene utført av de lojale styrkene til Gaddafi, som har lovet å knuse det måneds-lange opprøret mot hans styre.

Gaddafi har selv kalt opprørerne for «rotter og omstreifende hunder», og sagt at «Hvis dette er et utenlandsk kupp, så vil vi knuse det; hvis det er et innenriks kupp, vil vi kuse det.» Han sa også at det var bin Laden og al Qaida som sto bak. Disse skulle etter sigende ha gitt narkotiske stoffer til ungdommer i moskeen, men så sier han jo også en god del merkverdige ting.

«Kolonialistene vil bli beseiret, Frankrike vil bli beseiret, Amerika vil bli beseiret, Storbritannia vil bli beseiret,» sa Gaddafi på TV. «Det libyske folk vil triumfere; friheten vil triumfere.» Men hva med friheten fra Gaddafi selv?

Gaddafi sa at det arabiske forbundet, som suspendert Libya fra deltagelse og støttet opprop om flyforbudssone for å forhindre ham fra å bombe opprørere og sivile var «ferdige.» Da han adresserte arabiske ledere sa han «Det er dere som skulle la deres folk leve i frihet. Jeg utfordrer dem om å gi friheten til deres folk på den samme måten som jeg har gitt friheten det libyske folk.»

Gaddafi har forkastet oppropet om opprettelsen av en flyforbudssone og i tirsdagens utgave av den italienske avisen Il Giornale sa han at: «Vi vil såss og vinne. En situasjon av den typen vil kun føre til å forene det libyske folk.»

Gaddafi sa Sarkozy, som nylig offisielt har anerkjent opprørernes Libyan National Council (LNC) og bedt om målrettede angrep, har en «mental forstyrrelse» og at han føler seg «forrått» av Berlusconi, som var hans nærmeste venn i Europa, men som nå har vendt seg mot ham.

«Jeg var virkelig sjokkert over holdningen til mine europeiske venner», fortalte han avisen. «De har ødelagt og satt en rekke viktige avtaler vedrørende sikkerhet som var i deres interesse og det økonomiske samarbeidet som vi har hatt i fare.» Ifølge han risikerer nå handelsforbindelsene med Europa varig ødeleggelse.

Nå truer han med å slå seg sammen med de radikale muslimene hvis vestlige styrker angriper Libya. «Vi vil alliere oss selv med al Qaeda og erklære hellig krig», sier han. Han truer med å slå seg sammen med folk i Afrika og blant annet åpne grensene for fri massemigrasjon til Europa.

Gaddafis sønn, Seif al-Islam, sa onsdag at “denne klovnen”, Nicolas Sarkozy, skulle “gi oss tilbake pengene”, som angivelig har blitt brukt til å finansiere Sarkozys 2007 valgseier. «Han (Sarkozy) har skuffet oss: Gi oss våre penger tilbake. Vi har alle bankdetaljer og dokumenter for overførslene og vi vil offentliggjøre det hele snart», sier han.

Gaddafis styrker forteller nå opprørerne at de skal legge ned våpnene sine i Benghazi og Seif al-Islam sa i et intervju til TV-stasjonen Euronews at: «De militære operasjonene er over. Om 48 tilmer vil alt være over. Styrkene våre befinner seg i nærheten av Benghazi.» På spørsmål om diskusjonene om en mulig flyforbudssone over Libya svarte han at uansett hvilken beslutning som tas, så vil det være for sent. Vi får se.

Ifølge utenriksminister Lene Espersen (K), som tirsdag orienterte Udenrigspolitisk Nævn, står Danmark klar til å delta med 4 F-16 jagerfly i et internasjonalt flyforbud mot Libya hvis NATOs europeiske øverstkommanderende, SACEUR, ber om det. De fire F-16-fly støttes av en styrke på 90 mann. Regjeringen forsøker nå å skape internasjonal oppbakning til et flyforbud, som ville måtte støttes av både Vesten og av den arabiske verden, med bred støtte i Folketinget.

«Den arabiske verden har sagt klart i fra at de ønsker at FNs sikkerhetsråd skal treffe denne besluttningen. Derfor skal alle bestrebelser akkurat nå gå på at man i FNs Sikkerhetsråd kan treffe den beslutningen», sier Espersen, som sier hun håper at Sikkerhetsrådet kan vedta beslutningen innen den libyske hær nedkjemper landets opprørere i Benghazi og Tobruk i landets østlige del.

På grunn av kampen som nå finner sted i Libya har, Médecins Sans Frontières (MSF), som hittil har vært til stede blitt tvunget til å trekke seg ut av Benghazi. De har reist videre til Alexandria, Egypt, eller er på vei dit. Men de vil forsøke å fortsette støtten til Libya, og da primært gjennom å komme med medisinforsyninger og materialer.

Rap

To unge libyere viss rappemusikk blir kringkastet til frontlinjen av opprørsradioen i Benghazi håper de hjelper til med å vedlikeholde kampmoralen til opprørerne som nå blir angrepet av Gaddafis styrker.

«Rap endrer ikke på tingene i fysisk forstand, men den styrker sjelen til folk som slåss og gir en beskjed til alle libyere», sier den 16-årige Imad Abbar, noe Hamza Sisi er enig i. Tekstene til sangen «Shamat Al-Medina», eller «Candles of the City», som han skrev på arabisk sier alt:

The candles of the city shine to tell the world what we want,

The candles of the city won’t rest and won’t give up,

The blood of the fighters is our own,

We won’t surrender until the regime falls.

De har på få dager tapt viktige byer, som de tidligere kontrollerte, og mistet folk i tusentalls, men allikevel hersker det fortsatt optimisme i opprørernes høyborg i Libya – byen Benghazi.

«Moralen er høy. Folk tror stadig på at opprørshæren er i stand til å holde regjeringsstyrkene vekk fra byen. Jubelstemningen fra tidligere har lagt seg, men det er en besluttsomhet og tro på at det nok skal lykkes», skrev den danske politiken.dks utsendte, Bo Søndergaard, som har befunnet seg i Benghazi, på tirsdag den 15. mars.

Den sterke tro på at opprøret vil seire til sist skyldes ifølge de folk, som politiken.dk’s Bo Søndergaard har talt med, at opprørernes hær har blitt mer strukturert. To generaler, en tidligere krigshelt og den nå forhenværende innenriksministeren i Libya, har påtatt seg ansvaret for å organisere motstandsinnsatsen, noe som tilsynelatende har stor betydning. Dette samtidig som sivile har blitt bedt om å trekke seg tilbake.

Akkurat nå knuser Gaddafis styrker opprøret by for by, og brutal hevn venter de libyere, som har utfordret regimet. Hvis vi ikke overtaler FN til å handle nå kan vi bli vitner til et blodbad.

Avaaz

Dear United Nations Security Council delegates,

I call on you to immediately pass the resolution for a no-fly zone to stop the aerial bombings of civilians in Libya and restore access for humanitarian flights.

Additional measures should also be urgently implemented, including recognition of the provisional government; jamming of Qaddafi’s television stations and more extensive and targeted sanctions and assets freezes on the regime.

Immediate international action is vital to stop a bloodbath in Libya.

Sincerely,

UNSC: Libya No-Fly Zone

Et splittet FN – En geostrategisk sammensetting

The UN is split, but the ground is shifting rapidly — with China, Russia, and Germany arguing against, and the Arab League, the Islamic Conference, the UK, and France pushing in favor. The US and India are on the fence. This is no old-style East-West debate, nor, as some fear, an oil-grab conspiracy. The Libyan provisional council, which France has recognized as Libya’s legitimate government, is desperately calling for the no-fly zone and international support, but with each passing day, the danger grows that any help will come too late.

A no-fly zone alone isn’t a silver bullet — it should be matched by still-stronger targeted sanctions and asset freezes, jamming of Qaddafi’s violence-inciting broadcasts, and more countries extending diplomatic recognition to Libya’s provisional council. Even with all of that, it could fall short. But those opposing strong action must ask whether, with tens of thousands of lives in the balance, they’re ready to call for inaction.

International law and the UN Security Council have made clear that, when mass crimes against humanity are committed, the international community has a responsibility to protect people from these crimes, even if their attacker is their own government. While we do not yet know the full magnitude of Qaddafi’s crimes, we cannot look away.

In the best-case scenario, Qaddafi would react to a UN resolution about a no-fly zone by ending his air attacks. But if he does not, enforcing the no-fly zone would require strikes on fighters he attempts to use, and possibly air strikes on Qaddafi’s anti-aircraft missile batteries. There is a chance that a no-fly zone could lead to deeper international military involvement in Libya.

While the world (and Avaaz) objected strongly to George W. Bush’s war in Iraq, and we have advocated for peaceful solutions to conflicts in numerous places, this is not Iraq. If we don’t act soon, Libya could look more like Darfur, with massive crimes against humanity committed against whole communities of people. The Qaddafi regime has a long history of torture, massacring its own people and sponsoring international terrorism, and the Libyan people are unified against Qaddafi’s troops – even his own tribe and hometown have distanced themselves from his actions.

The situation in Libya — and the world’s response to it — is complex, with many different actors and agendas, and the future of a post-Qaddafi Libya remains unclear. While this complexity must dictate the care we take in our actions, for the sake of tens of thousands of Libyan people, it cannot, it must not, render us inactive. Let’s make the best choice we can, and act, now.

Gaddafi is ‘shocked by former European friends’

Gaddafi’s forces drive rebels from 2 eastern towns

Libyan rebel city comes under Kadhafi assault

Libyan Forces Shell Rebels In East, West

Opposition: Gadhafi ‘bombing his way into’ rebel-held city

Arab states would aid Libya military op: France FM

Instead of fearing another Iraq, the west must do right by Libya

Sarkozy election campaign was funded by Libya, claims Gaddafi’s son

Protesters occupy Libyan embassy roof in London

Libyan rebels in Tobruk and Ajdabiya await Gaddafi forces – video

Gaddafi’s effort to defeat rebels before international support pays off

Libyan Rebels Flee Key Post, Retreat to Benghazi

Libya rebels face last stand as Gaddafi forces zero in on Benghazi

Libyan Rebels Fall Back as Qaddafi Forces Near Benghazi

Factbox: Libya frontline approaches rebel-held Benghazi

Libyan Forces Advance on Benghazi, Attack Rebel-Held Cities

LIBYA: Fearing the worst in Benghazi

Benghazi radio rap boosts morale

Benghazi radio rap boosts morale of Libyan rebels

Libya: MSF withdraws from Benghazi

Sidste bastion før Benghazi er under angreb

Frankrig og Storbritannien: Det er for sent at redde Libyen

Sidste bastion før Benghazi er under angreb

Enhedslisten: Lad os give oprørerene nogle missiler

Gaddafi til oprørshær: Jeg knuser jer nu

Gaddafis søn: Alt er ovre om 48 timer

Obama sender ny advarsel til Gaddafi

Clinton møder presset libysk oprørsleder

Oppositionen: Vattet Løkke skal slås mere for flyforbud

Libyens oprørere til Vesten: Dræb Gaddafi

Europa må forhindre blodbad i Benghazi

Gaddafi er klar til march mod oprørernes højborg

Politiken.dk i Benghazi: Oprørerne tror stadig på sejren

Danmark er klar til at sende fire F16-fly til Libyen

Frankrig og Storbritannien: Det er nu eller aldrig

Gaddafis sønn: – Alt vil være over om 48 timer

Offensiven mot Benghazi kan være i gang

USA innfører sanksjoner mot Libya

Ber Vesten likvidere Gadafi

Clinton advarer mot at Gaddafi vil drepe

Clinton Meets in Paris With Libyan Rebel Leader

Gaddafi offers $400,00 bounty for Libyan opposition leader

Flyforbudssone

G8 leaves decision on no-fly zone for Libya to UNSC

The Libyan crisis: Obama’s dilemma over a no-fly zone

No-Fly Zone in Libya Would Be a Disaster for the United States

Libyan prince urges no-fly zone

No-fly zone: Arab League backs no-fly zone in Libya

Germany blocks plans for Libya no-fly zone

Libya no-fly zone plans blocked by Germany – video

Germany blocks plans for Libya no-fly zone

Borgere brevbomber FN for at indføre flyveforbud

Udkast til flyveforbud cirkulerer i FN

Reklamer

Én kommentar to “Saif Al-Islam Gaddafi: «No fly zone» is a joke and too late, we will finish the opposition within 48 hours, «you are funny guys!»”

  1. […] Saif Al-Islam Gaddafi: “No fly zone” is a joke and too late, we will finish the opposition withi… […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: