Sørvest Asia i perspektiv

Demonstrantene er ennå herrer over Perleplassen i Bahrain

Posted by Fredsvenn den mars 16, 2011

[saudi millitary[14].jpg]

Anti-government protesters stand close to makeshift roadblocks in Manama, the capital of Bahrain, yesterday.

Anti-regjerinsdemonstranter står i nærheten av brosteiner i Manama, hovedstaden i Bahrain.

De demokratiske opprørene i de arabiske landene har spredd seg til den lille staten Bahrain hvor myndighetene reagerer på krav om demokrati og grunnlovsendringer ved å skyte demonstranter og kalle inn militære forsterkninger fra nabolandene.

Aksjonen i sentrum av hovedstaden Manama ble innledet onsdag morgen, dagen etter at regimet innførte 12-timers portforbud og unntakstilstand og to dager etter at sikkerhetsstyrker fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, begge med sunnimuslimske regimer, rykket inn i øystaten på anmodning fra Bahrains kongefamilie.

Politiet slo til mot demonstrantene, som i en måned har holdt stand på Perleplassen i hovedstaden Manama, hvor flere hundre demonstranter har bodd i telt. Tykk røyk veltet onsdag morgen opp fra mot himmelen da teltene ble stukket i brann.

Politiet rykket inn på Perleplassen og begynt å skyte mot demonstrantene. Minst fem er drept og hundrevis såret, ifølge en opposisjonspolitiker. ”Dette er en utryddelseskrig. Dette skjer ikke engang i krig og er ikke akseptabelt”, sier opposisjonspolitikeren Abdel Jalail Khalil, som tilhører Bahrains største sjiamuslimske parti.

Politistyrker ankom med helikoptre, busser, bulldosere og pansrede kjøretøyer, og det ble hørt skyting i området da styrkene begynte å rydde gatene i området. Det skal også ha blitt brukt tåregass mot demonstrantene.

Flere er drept og enda flere har blitt skadet gjennom regjeringens brutale maktdemonstrasjoner. Et videoopptak viser hvordan en demonstrant ble skutt på kloss hold gjentatte ganger, til han døde.

Som en følge av politiaksjonen har demonstranter kjørt flere biler i høy fart inn på Perleplassen og siktet seg inn på politistyrkene, melder nyhetsbyrået Reuters. Minst to tjenestemenn skal ha blitt drept i sammenstøtet.

Uroen oppsto da demonstranter forsøkte å vende tilbake til plassen umiddelbart etter at de militære hadde trukket seg bort. Mellom 60 og 80 personer er brakt til sykehus i Bahrain etter at politiet brukte gass og gummikuler mot dem.

Fredag kveld samlet flere tusener seg ved det lokale sykehuset for å gi blod til de skadde, og sykehusansatte sier de må jobbe som ”frivillige” siden regimet har lagt ned forbud mot å hjelpe demonstranter.

Arbeiderpartipolitiker Abdullah Asabeehg kommer fra Bahrain. Han er nå bekymret for familien i hjemlandet, som han sist var i kontakt med på telefon i dag tidlig. ”De skriker om hjelp fra det internasjonale samfunnet. Det er utrygt å oppholde seg i landet”, forteller han til ABC Nyheter.

”Familien min forteller at de skyter fra helikoptre ned på alle som går i gatene. Det er utrygt å bevege seg ute. Folk kan ikke en gang dra til sykehuset fordi det er dødsfarlig å gå ut. Det som skjer er helt forferdelig. Jeg tror at det kommer til å bli en mer voldelig situasjon”, sier han.

Styret i Bahrain ligger under kongefamilien Al Kahlifa. ”I dag utpeker kongen regjeringen og bestemmer halvparten av de som sitter i parlamentet. Siden 1971 har det vært samme statsminister”, sier Alsabeehg.

”Det spesielle er at det ikke bare er en konge. De mest sentrale posisjonene tilhører medlemmer av en familie. Det gjelder konge, statsminister og ministre. Det er en hel familiebedrift”, sier Fafo-forsker Kjetil Selvik til ABC Nyheter.

I tillegg har Al Kahlifa-familien mektige venner. Både styrker fra De Arabiske Emiratene og Saudi-Arabia, som har egne interesser fordi de har sin egen sjia-opposisjon, har allerede rykket inn for å bistå sikkerhetsstyrkene i landet. ”De frykter en smitteeffekt ved at deres egne sjia-muslimer skal begynne opprør, noe de allerede har begynt å gjøre”, sier Selvik.

Soldater fra Gulf Cooperation Council (GCC), inkludert soldater fra Saudi Arabia, har nå gått inn i landet for å forsvare “vitale installasjoner i Bahrain og opprettholde stabilitet og sikkerhet”, sier Jamal Fakhro, førsteviseleder av Bahrain Shura Council. Avisen Al-Watan rapporterte tidligere at noen saudiske styrker hadde ankommet Bahrain og at flere var forventet å ankomme fra andre Gulf land.

”En annen nær alliert er USA. Utenriksminister Hillary Clinton har oppfordret Baharin til å finne en politisk løsning på krisen, men hun har verken støttet eller tatt avstand fra bruken av militærtropper”, rapporterer al Jazeera.

”Dette setter jo USA i et dårlig lys, når de er alliert med kongefamiliene i Baharain og Saudi-Arabia, som slår ned på de demokratiske demonstrasjonene”, sier Selvik.

Norsk UD gikk i dag ut og fordømte voldsbruken i Baharain. ”Vi er urolige over utviklingen i landet. Det er særdeles urovekkende at  konflikten ser ut til å få en sekterisk dimensjon mellom sjia- og sunnimuslimer i kongedømmet”, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. Han oppfordrer myndighetene til å avstå fra voldsbruk, respektere ytringsfrihet og tillate fredelige demonstrasjoner.

”Protestene i Libya, Bahrain og Jemen er et uttrykk for befolkningens ønske om større demokratisk deltakelse. Myndighetene må respektere grunnleggende menneskerettigheter, som politiske, økonomiske og sosiale rettigheter. Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig dialog om reformer”, sier utenriksministeren. Ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter, og forutsetninger for en demokratisk utvikling, fremholder Støre.

Norge støtter befolkningenes ønske om å leve i samfunn der politiske og sosiale rettigheter blir ivaretatt, sier utenriksministeren, som oppfordrer til en fredelig politisk løsning på konflikten.

Demonstrantene i Bahrain ble i ettermiddag jaget bort av sikkerhetstroppene en time etter at portforbudet hadde tredd i kraft. De som demonstrerer er i hovedsak ungdommer. Nå har opposisjonspartiet Wefaq avlyst demonstrasjoner i frykt for en ren nedslaktning. ”Sikkerhetsstyrkene dreper befolkningen, vi trenger hjelp fra FN”, sier opposisjonsmedlem Ali Al Aswad til al Jazeera.

Konflikten mellom opposisjonen og myndighetene har ikke minst bakgrunn i at den sjia-muslimske majoriteten, sjiaene utgjør så mye som 70 prosent av befolkningen, i landet føler seg undertrykt av sine sunni-muslimske ledere. Det er hovedsakelig sjiademuslimske demonstranter som har demonstrert siden for frie valg og politisk endring siden den 14. februar, inspirert av demokratibevegelsene rundt om i regionen i de siste to månedene og veltet de korrupte politikerne i både Tunisia og Egypt.

Mange sjiaer hevder de blir diskriminert på grunn av jobber og housing fra den herskende Al Khalifa familien, som er sunni, og deres støttespillere.

Uroen har foreløpig endt med at tusener av demonstranter igjen er på Perleplassen mens politiet har trukket seg tilbake. En gruppe demonstranter vendte tilbake til plassen straks de militære var borte, og politiet svarte med tåregass for å drive demonstrantene vekk.

Bahrains største landsorganisasjon oppfordret lørdag til generalstreik fra søndag, opplyser en representant for ansatte i flyselskapet Gulf Air. Bahrains kronprins uttalte tidligere lørdag at alle militære har fått ordre om å trekke seg bort fra gatene, og at det igjen er politiet som har oppgaven å opprettholde ro og orden.

Soldater og pansrede kjøretøyer forlot Perleplassen lørdag formiddag etter at opposisjonen hadde avslått myndighetenes invitasjon til dialog så lenge de militære var i virksomhet. En TV-produsent fra Reuters sier at alle militære er borte fra plassen. Ti politibiler holdt vakt mens tilbaketrekningen skjedde.

Demonstrantene har denne uken fått støtte fra politisk hold. Torsdag trakk opposisjonen seg fra landets parlament og krevde at regjeringen trakk seg. USAs president Barack Obama ga torsdag også støtte til demonstrantene i Bahrain.

Politiaksjon mot demonstranter

‘Brutal attacks’ alleged in Bahrain

Curfew follows deadly Bahrain crackdown

Bahrain forces in drive against protesters

Bahrain ‘asks for Gulf help’

Saudi Arabia’s intervention in Bahrain

Saudi presence ‘fuels’ strife fears

Curfew follows deadly Bahrain crackdown

Saudi troops enter Bahrain

Gulf soldiers enter Bahrain to keep the peace

Live Blog: Bahrain crackdown

Én kommentar to “Demonstrantene er ennå herrer over Perleplassen i Bahrain”

  1. […] Demonstrantene er ennå herrer over Perleplassen i Bahrain […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: