Sørvest Asia i perspektiv

Jemens president lover reformer

Posted by Fredsvenn den mars 10, 2011

De siste ukene har demokratiforkjempere i hele landet holdt demonstrasjoner mot Jemens president og hans regime. Nå lover han reformer.

Hittil er rundt 30 personer drept i uroen i Jemen og flere høytstående regjeringsmedlemmer fra Jemens regjeringsparti, General People’s Congress, har gått av i protest mot den voldelige behandlingen av demonstranter og journalister.

Landet topper også Economists ”skokaster-indeks”. Indeksen rangerer ut fra en rekke parametere – blant annet andel av befolkningen som er under 25 år, antall år myndighetene har vært ved makten og utbredelse av korrupsjon – de landene som har størst potensiale for politisk uro eller revolusjon.

Jemen har de siste årene vært rammet både av sjiamuslimske opprør, USAs jakt på al Qaida-grupperinger, vannmangel og høy arbeidsledighet. Demonstrantene krever at president Ali Abdullah Saleh, som har sittet ved makten siden 1978, trekker seg. De vil også ha større politiske friheter, og slutt på korrupsjon.

Saleh, som har erklært at han vil slåss “til siste bloddråpe” for å beholde makten, har sagt at han ikke vil stille til valg igjen, og at han vil opprette en overgangsregjering som skal legge til rette for frie valg. Men demonstrantene vil at han skal gå av umiddelbart, og fortsetter protestene.

De siste ukene har demokratiforkjempere i hele landet holdt demonstrasjoner mot Saleh og hans regime. I torsdagens tale sa Saleh at han ville beskytte demonstrantene mot voldelige angrep. «Jeg foreslår et nytt initiativ for å unngå oppvigleri», sa Ali Abdullah Saleh i en tale han holdt foran flere tusen mennesker i Jemens hovedstad Sana torsdag.

«I løpet av året skal det holdes folkeavstemning om en ny grunnlov med en klar maktdeling mellom president og nasjonalforsamling», sa Saleh i sin tale. «Det skal samtidig innføres et parlamentarisk system hvor den utøvende makten overføres til en regjering valgt av nasjonalforsamlingen», tilføyde han. Presidenten varslet også at han vil ta initiativ til dannelsen av en nasjonal samlingsregjering. Den nye regjeringen skal lede reformarbeidet.

«Vredens dag» i Jemen

Major Yemen tribes join protesters

Unrest spreads across Yemen

Shots fired at Yemen demonstration

Reklamer

Én kommentar to “Jemens president lover reformer”

  1. […] Jemens president lover reformer […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: