Sørvest Asia i perspektiv

Demonstrasjoner pågår i Bahrain

Posted by Fredsvenn den mars 10, 2011

For et land avhengig av sitt rykte som et finanssenter koster de pågående demonstrasjonene økonomien dyrt

Bahrain – På veien til revolusjon

En verden i konflikt

Libya tar mye fokus, men også i andre land er mye ved å skje. I Bahrain, hvor sjiaene, som er i majoritet (70%), blir diskriminert av det ledende sunni dynastiet, og som var det første landet i regionen når det kom til å kreve reformer i den arabiske verden, fortsetter demonstrasjonene.

Etter politiets angrep på demonstranter som lå og sov på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama natt til torsdag hvor minst fem personer ble drept i forrige uke ligner nå byen på en krigssone. Det har vært demonstrasjoner flere steder i byen og demonstrantene har i flere omganger den siste uken okkupert Perleplassen midt i hovedstaden etter at de drepte fra torsdagens angrep på fredelige demonstranter ble begravd.

Flere demonstranter har blitt drept og mange skadet, ettersom sikkerhetsstyrker har åpnet ild mot demonstrantene for å rydde plassen, men onsdag frigjorde myndighetene flere politiske fanger i et forsøk på å roe gemyttene.

Man kritiserer her landets konge, Hamad bin Isa Al Khalifa, og motsetter seg hans budskap om å åpne dialog for å få slutt på den politiske krisen. Minst tre opptog paralyserte deler av hovedstaden Manama hvor demonstrantenes slagordet lød: ”Ingen dialog frem til regimet er borte.”

Det er et nasjonalt, ikke religiøst, opprør. Demonstrantene krever innføring av konstitusjonelt monarki. Noen vil også fjerne hele kongefamilien, som har styrt landet siden 1700-tallet.

”USA har sterke interesser i landet i og med at de har militærbase der. Det virker stabiliserende. Mitt tips er at de vil komme frem til en omforent løsning som gir større rom for demokrati under kongens styre, og at det blir åpnet for at sjiapartiet får en plass i regjeringen”, sier Vikør.

Den sjiamuslimske opposisjonslederen Hassan Mushaima, som i de siste årene bodd i eksil i Storbritannia, har nå reist tilbake til Bahrain. Under en mellomlanding i Libanon tok libanesiske myndigheter fram ham passet, og han ble sittende fast i Beirut. Lørdag fikk han ifølge en talsmann passet sitt tilbake, og han var ventet å lande i hjemlandet i løpet av lørdag ettermiddag.

Mushaimaa er leder for den radikale sjiamuslimske Haq-bevegelsen. Han flyktet til Storbritannia etter å ha blitt beskyldt for å planlegge et kupp, og ble dømt in absentia. Torsdag opplyste imidlertid Bahrains utenriksminister at Mushaimaa var blitt benådet.

Nå fortsetter flere hundre antiregjeringsdemonstranter å demonstrere utenfor den sentrale finansinstitusjon, Bahrain Financial Harbour (BFH), i Manamas handelsdistrikt. Flere hundre demonstranter har stått utenfor senteret og ropt slagord som «Down with Hamad!» og «We are brothers, Sunni and Shia, this country is not for sale.»

Demonstranter i Bahrain meies ned

– Aldri opplevd noe lignende i Bahrains historie

– Bahrainere føler seg sviktet

UD fraråder reise til Bahrain

Avlyser formel 1-starten i Bahrain

– Dialog med opposisjonen i Bahrain

Skjøt demonstranter på åpen gate

Bahrain: Skudd mot demonstranter

Sorg og sinne i Bahrain

Usikker fremtid i Bahrain

Deler ut gaver til landets innbyggere

Blow-Up in the Gulf

Bahrain doles out money to families

Bahrain activists hold Day of Rage

Clashes in Bahrain before planned protest rally

Protesters dig in at Bahraini financial hub

Én kommentar to “Demonstrasjoner pågår i Bahrain”

  1. […] Demonstrasjoner pågår i Bahrain […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: