Sørvest Asia i perspektiv

Gaddafi forsøker å dra fra Libya med æren i behold

Posted by Fredsvenn den mars 8, 2011

Al Jazeera meldte mandag at Gaddafi hadde sendt et forslag til opprørsrådet i den opprørskontrollerte byen Benghazi i det østlige Libya om et møte i Libyas nasjonalforsamling, der det kunne åpnes for at han går av mot at han og hans familie får beskyttelse og ikke stilles for retten.

To arabiske aviser og TV-kanalen Al Jazeera meldte på mandag at Libyas leder Muammar Gaddafi søker en avtale som åpner for at han kan gå av med æren i behold, men at de libyske opprørerne avviser Gaddafis forslag om å holde et møte i nasjonalforsamlingen som skal åpne for at han kan gå om visse betingelser oppfylles.

Al Jazeera meldte mandag at Gaddafi hadde sendt et forslag til opprørerne i øst om et møte i Libyas nasjonalforsamling, der det kunne åpnes for at han går av mot at han og hans familie får beskyttelse og ikke stilles for retten. Men ifølge TV-kanalen har forslaget blitt avvist av opprørsrådet i Benghazi, som mener det ville innebære en ærefull avgang for Gaddafi og en fornærmelse mot hans mange ofre.

Den London-baserte avisa Asharq al-Awsat og dagsavisa al-Bayan, som er basert i De forente arabiske emirater, viser også til anonyme kilder som sier at Gaddafi søker en avtale. I henhold til forslaget skulle Gaddafi overlate makten til en komité oppnevnt av Hovedfolkekongressen, som Libyas nasjonalforsamling kalles, og så forlate landet med en konkret sum penger.

Et av de klareste tegnene på at Gaddafi søker en løsning, var at tidligere statsminister Jadallah Azouz Al-Talhi, som har en tung posisjon i Libyas ledelse, ble sendt til Benghazi for å legge fram forslaget for opprørsrådet og appellere til dialog. At appellen ble vist på statlig fjernsyn tyder på at den var offisielt godkjent. Ifølge Al Jazeera og Asharq al-Awsat var det Talhi som personlig reiste til Benghazi for å overlevere Gaddafis forslag.

Al-Bayan skriver at Gaddafi har begynt å lete etter et afrikansk eller arabisk land som er villig til å slippe ham inn på en måte som ikke krenker hans verdighet. Ifølge kilden til al-Bayan har store splittelser i hæren ført til at Gaddafi mistet kontrollen over halve landet.

En av Gaddafis sønner, Saadi, sa mandag at Libya vil ende i borgerkrig om hans far går av. ”Situasjonen er svært farlig. For å unngå borgerkrig må lederen spille en stor rolle for å roe ned landet og overtale folk til å sette seg ned sammen”, sa han i et intervju med Al Arabiya.

Mens kampene fortsatte mandag om Zawiya og Misrata, og Ras Lanuf ble bombet av libyske fly, økte den internasjonale bekymringen for den humanitære situasjonen i Libya. Ifølge FNs bistandskoordinator Valerie Amos er over en million mennesker på flukt inne i eller utenfor landet og trenger humanitær hjelp. ”Humanitære organisasjoner trenger tilgang nå. Folk dør og er såret og trenger øyeblikkelig hjelp”, sa hun. FN har sendt ut en appell om 160 millioner dollar til en operasjon som kan skaffe mat, medisiner og tak over hodet på flyktninger over de neste tre månedene.

Imens arbeidet Storbritannia og Frankrike med et forslag til en flyforbudssone som de vil legge fram for FNs sikkerhetsråd med det første. Også de seks arabiske golfstatene har sagt at de ønsker en flyforbudssone, men USA er fortsatt tilbakeholdende, og det er lite trolig at en slik sone blir vedtatt i FNs sikkerhetsråd ennå siden både Russland og Kina har signalisert sin motstand.

Hittil har NATOs AWACS-fly overvåket Libya i 10 timer i døgnet som ledd i den rutinemessige overvåkingen av middelhavsområdet. Nå har NATO innledet overvåking av Libyas luftterritorium 24 timer i døgnet. En slik luftovervåking gir militære planleggere en detaljert oversikt over bevegelsene til Muammar Gaddafis styrker mens de er i kamp med opprørernes styrker. ”Vi får et bedre bilde av hva som faktisk foregår i den delen av verden”, sier USAs NATO-ambassadør Ivo Daalder.

USAs forsvarsminister Robert Gates, som er i Afghanistan, har gjort det klart at enhver aksjon i Libya må ha internasjonal godkjenning, mens NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentok mandag at NATO ikke har noen intensjoner om å intervenere i Libya, og at en eventuell intervensjon er avhengig av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Arabiske medier: Gaddafi søker avtale

Avviser tilbud fra Gadafi om å gå av

– USA vil bevæpne opprørerne

Frykter langvarig borgerkrig

– Flyforbudssone kan bli vedtatt denne uken

FN ber om tilgang til libysk by

– Stridsvogner inn i sentrum

BBC-journalister arrestert og banket opp

Gaddafi-fly landet i Egypt

NATO vurderer militære løsninger

Harde kamper oljehavn

Snøt verdenspressen

F-22 mot Gaddafi

3 kommentar to “Gaddafi forsøker å dra fra Libya med æren i behold”

  1. […] Al Jazeera meldte mandag at Gaddafi hadde sendt et forslag til opprørsrådet i den opprørskontrollerte byen Benghazi i det østlige Libya om et møte i Libyas nasjonalforsamling, der det kunne åpnes for at han går av mot at han og hans familie får beskyttelse og ikke stilles for retten. Gaddafi forsøker å dra fra Libya med æren i behold […]

  2. […] Gaddafi forsøker å dra fra Libya med æren i behold […]

  3. TheWashingtonConsensusSux said

    Den som ikke ser hvor dette ender har levd under en sten i ti år.

    Libya er det neste landet som skal demokratiseres med vestlig militær makt. (Les: Libya blir balkanisert.) USA og Storbritania deler opp landet og okuperer den delen av landet med naturresursene. De som nå flykter får vende tilbake om noen år til den delen av landet som ikke kan brukes til noen verdens ting. Når Obama en gang i framtiden står på dekket på et hangarskip og erklærer «Mission accomplished», forsvinner journalistene, og Libyas folk sitter igjen med fattigdom og frykt, som Palestinerne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: