Sørvest Asia i perspektiv

Nytt om Det arabiske opprøret

Posted by Fredsvenn den februar 28, 2011

https://i2.wp.com/www.dawn.com/wp-content/uploads/2011/02/libyan-uprising-ap.jpg-543.jpg

https://i1.wp.com/static2.businessinsider.com/image/4d67a6d64bd7c8722c130000/arab-world.gif

A revolution against neoliberalism?

Heroes and Martyrs of 2011 Revolution

SE: Arab uprising: Tunisia, Egypt spark spreading protests

HER

Timeline of recent Mideast unrest

The Egypt effect

Uroen i Midtøsten har fortsatt med harde sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter. Bølgen av protester som skyller over Midtøsten og andre deler av araberverdenen, brer seg stadig i omfang. Uroen har spredt seg fra Tunisia og Egypt til Bahrain, Libya, Jemen, Djibouti og flere andre land.

Både i Libya og Bahrain har flere demonstranter blitt drept, og det har vært harde sammenstøt i Jemen. Folkeopprørene i Midtøsten og Nord-Afrika kan true flere totalitære regimer, men det er usikkert hva som vil skje dersom dagens diktaturer faller.

I minst elleve land er det nå større eller mindre protester mot myndighetene med krav om presidenters avgang, regimeskifte og innføring av demokrati.

Uansett så ser det ut til at USAs makt i regionen minker og at det er en sterk økning av demokratiske krefter. Veven USA har forsøkt å veve, rakner på alle kanter av Middelhavet.

Ikke greit å sitte i USAs stol

Flere drepte i omfattende Midtøsten-uro

Disse regimene kan falle

– Ingen nye ayatollaher sitter klare til å ta over i Midtøsten

Egypt-opprør er «bin Ladens mareritt»

Den arabiske protestbølgen fortsetter

Harde sammenstøt flere plasser i Midtøsten

US wavers on Middle East crisis

The massacre behind the revolution

Here we go again: Egypt to Bahrain

Mubarak advarte mot for mye frihet

Anger on the streets: unrest in Iran, Algeria, Yemen, Morocco and China

Arab world protests continue in Bahrain, Yemen and Morocco – in pictures

Anonymous and the global correction

Diktatorene som plyndret sine egne

Dette er opprørene som havner i skyggen av Libya

‘Stability, A Cold Code Word With U.S.’

Robert Fisk: The Tunisian whose jihad was for the people, not God

Mens verdens øyne er rettet mot Libya, der tusenvis forlater landet og Gadafi og hans tilhengere mister kontroll over stadig nye områder, fortsetter opprørene flere steder i den arabiske verden. Felles for landene der opprøret har vært mest akutt, er at de har hatt gamle ledere som har sittet i flere tiår.

”Alle landene som nå er eller har vært under opprør har i forskjellig grad hatt autoritært styre. Felles for landene der opprøret har vært mest akutt, er at de har hatt gamle ledere som har sittet i flere tiår. Det har ført til at mange mener at nok er nok”, sier Midtøsten-ekspert Knut Vikør ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.no.

Landene har også felles skriftspråk, og flere felles medier, som TV-kanalen Al Jazeera. Disse har spredt diskusjoner om demokrati og behov for forandring, som ifølge Vikør har modnet over 10-15 år. Informasjon om opprørene i andre land blir spredt via disse og sosiale medier, og inspirerer til demonstrasjoner.

Finanskrisen har også vært utløsende faktor for opprørene. I Algerie og Tunisia startet demonstrasjoner som sosiale opprør før jul. Vikør sier landene har hatt dårlig økonomi i mange år. På toppen av dette har et stort antall personer med utdannelse, som har hatt store forhåpninger om å få seg arbeid, mistet muligheter på grunn av finanskrisen.

”De ble stående på bar bakke, noe som har utløst et raseri som er blitt politisk ganske fort”, forklarer Vikør, som legger til at ”Når opprøret først starter, er det de nasjonale vilkårene som setter sitt preg på hvordan det går. Det er stor forskjell på den dramatiske utviklingen vi nå ser i Libya, og den mer fredelige utviklingen vi har sett i andre land.”

Ifølge Vikør har opprørerne i regionen har hatt som mediestrategi at de venter til det har roet seg i ett land før det neste starter. Unntaket er Jemen, som etter Libya er det landet Vikør mener har den mest foruroligende situasjon. Her har det parallelt med opprøret i Libya stadig vært demonstrasjoner og sammenstøt. Mange demonstranter er blitt skutt av politiet.

Fidel Castro: The Cynical Danse Macabre

The Nato Plan Is To Occupy Libya

Opprør i skyggen av Libya

Algerie

https://i1.wp.com/cdn.wn.com/ph/img/d6/0b/bc40000c07c8901a3cbf1e2551c6-grande.jpg

I Algerie, hvor det hittil har vært små demonstrasjoner som regimet har klart å overmanne, men hvor det er snakk om at man vil lage en større demonstrasjon om en uke eller to, noe som vil bli den store styrkeprøven, er en 19-årig unntakstilstand, som ble innført for å slå ned et islamistisk opprør, men som i de siste årene har blitt brukt til å holde regjeringsmotstand nede ved å begrense ytrings- og forsamlingsfriheten i landet, opphevet i et forsøk på å komme demonstrantene i møte.

Protestene mot president Abdelaziz Bouteflika, som har sittet ved makten siden 1999, startet før jul i frustrasjon over økte matpriser, høy arbeidsledighet og boligmangel. Hans parti har regjert landet siden det ble uavhengig i 1962.

Jemen

Vikør mener forøvrig at det er Jemen, der flere er drept og åtte høytstående regjeringsmedlemmer fra Jemens regjeringsparti, General People’s Congress, har gått av i protest mot den voldelige behandlingen av demonstranter og journalister, som, bortsett fra Libya, som nå har størst potensiale til å eksplodere.

Landet topper også Economists ”skokaster-indeks”. Indeksen rangerer ut fra en rekke parametere – blant annet andel av befolkningen som er under 25 år, antall år myndighetene har vært ved makten og utbredelse av korrupsjon – de landene som har størst potensiale for politisk uro eller revolusjon.

Jemen har de siste årene vært rammet både av sjiamuslimske opprør, USAs jakt på al Qaida-grupperinger, vannmangel og høy arbeidsledighet. Demonstrantene krever at president Ali Abdullah Saleh, som har sittet ved makten siden 1978, trekker seg. De vil også ha større politiske friheter, og slutt på korrupsjon.

Saleh, som på søndag erklærte at han ville slåss «til siste bloddråpe» for å beholde makten, har sagt at han ikke vil stille til valg igjen, og at han vil opprette en overgangsregjering som skal legge til rette for frie valg. Men demonstrantene vil at han skal gå av umiddelbart, og fortsetter protestene.

”Det er helt forskjellige grupper som demonstrerer i forskjellige deler av landet. Det er fortsatt helt åpent hvordan dette vil ende”, sier Vikør.

«Vredens dag» i Jemen

Major Yemen tribes join protesters

Unrest spreads across Yemen

Shots fired at Yemen demonstration

Oman

Opprørspoliti har angrepet pro-demokrati demonstranter i byen Sohar, 200 km nordvest for hovedstaden i Oman, Muscat. Minst en har blitt drept da sikkerhetsstyrkene skjøt tåregass og gummikuler inn i folkemengden. Ifølge Omans statsdrevne nyhetsbyrå satte demonstrantene biler, hus, en politistasjon og guvernørens bolig i brann.

Det hele markerte den første seriøse konfrontasjonen med demonstranter som vil ha reformer i ladet, hvor Sultan Qaboos bin Said styrer.

Demonstrantene vil ha nye ansikter i regjeringen og en rekke samfunnsendringer, men ikke avsette landets hersker. Sultanen har forsøkt å kvele urolighetene gjennom å skifte ut 6 kabinettmedlemmer og øke minimumslønnen med mer enn 40% i landet hvor arbeidsløsheten er høy og utdanningssystemet dårlig.

Protesters defy crackdown in Oman

Bahrain

I Bahrain, hvor sjiaene, som er i majoritet (70%), blir diskriminert av det ledende sunni dynastiet, og som var det første landet i regionen når det kom til å kreve reformer i den arabiske verden, fortsetter demonstrasjonene.

Etter politiets angrep på demonstranter som lå og sov på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama natt til torsdag hvor minst fem personer ble drept i forrige uke ligner nå byen på en krigssone. Det har vært demonstrasjoner flere steder i byen og demonstrantene har i flere omganger den siste uken okkupert Perleplassen midt i hovedstaden etter at de drepte fra torsdagens angrep på fredelige demonstranter ble begravd.

Flere demonstranter har blitt drept og mange skadet, ettersom sikkerhetsstyrker har åpnet ild mot demonstrantene for å rydde plassen, men onsdag frigjorde myndighetene flere politiske fanger i et forsøk på å roe gemyttene.

Man kritiserer her landets konge, Hamad bin Isa Al Khalifa, og motsetter seg hans budskap om å åpne dialog for å få slutt på den politiske krisen. Minst tre opptog paralyserte deler av hovedstaden Manama hvor demonstrantenes slagordet lød: ”Ingen dialog frem til regimet er borte.”

Det er et nasjonalt, ikke religiøst, opprør. Demonstrantene krever innføring av konstitusjonelt monarki. Noen vil også fjerne hele kongefamilien, som har styrt landet siden 1700-tallet.

”USA har sterke interesser i landet i og med at de har militærbase der. Det virker stabiliserende. Mitt tips er at de vil komme frem til en omforent løsning som gir større rom for demokrati under kongens styre, og at det blir åpnet for at sjiapartiet får en plass i regjeringen”, sier Vikør.

Den sjiamuslimske opposisjonslederen Hassan Mushaima, som i de siste årene bodd i eksil i Storbritannia, har nå reist tilbake til Bahrain. Under en mellomlanding i Libanon tok libanesiske myndigheter fram ham passet, og han ble sittende fast i Beirut. Lørdag fikk han ifølge en talsmann passet sitt tilbake, og han var ventet å lande i hjemlandet i løpet av lørdag ettermiddag.

Mushaimaa er leder for den radikale sjiamuslimske Haq-bevegelsen. Han flyktet til Storbritannia etter å ha blitt beskyldt for å planlegge et kupp, og ble dømt in absentia. Torsdag opplyste imidlertid Bahrains utenriksminister at Mushaimaa var blitt benådet.

Demonstranter i Bahrain meies ned

– Aldri opplevd noe lignende i Bahrains historie

– Bahrainere føler seg sviktet

UD fraråder reise til Bahrain

Avlyser formel 1-starten i Bahrain

– Dialog med opposisjonen i Bahrain

Skjøt demonstranter på åpen gate

Bahrain: Skudd mot demonstranter

Sorg og sinne i Bahrain

Usikker fremtid i Bahrain

Saudi Arabia

Hele 132 ledende s saudiarabiske akademikere, aktivister og forretningsmenn har erklært en rekke felles krav om omfattende reformer som de har publisert på internett. De krever at Kong Abdullah skal gjennomføre dyptgripende reformer, inkludert det å si fra seg mye av sin makt. Blant kravene er opprettelsen av et konstitusjonelt monarki i stedet for dagens eneveldige kongedømme i Saudi-Arabia. Flere aktivister ble arrestert da de krevde det samme i 2003 og 2004.

Aktivistene, som signerte en underskriftskampanje på internett, ber også om økt deltakelse for kvinner både i det sosiale og politiske liv i den oljerike golfstaten. Saudi-Arabia kontrollerer en firedel av verdens oljereserver, men arbeidsledigheten blant det konservative kongedømmets unge er på 10 prosent, mens kvinner i stor grad holdes utenfor arbeidslivet.

Abdullah har forsøkt å kvele opprøret gjennom å tilby befolkningslag bedre tilbud. For eksempel har han nå tillatt arbeidere i regjeringen ansatt under midlertidige kontrakter å bli tilbudt permanente jobber med stor fortjeneste. Dette fulgte etter en rekke tiltak i forrige uke, som inkluderte en pakke på 36 milliarder dollar, som inkludert rentefrie lån til saudiere for needs slik som ekteskapsinngåelse, starte et foretak eller kjøpe møbler.

Sosiale medier har hatt opprop for demonstrasjoner i Saudi Arabia den 11. mars. Demonstrasjoner er også planlagt å bli avholdt i Kuwait den 8. mars. Sist måned var det like før kuwaitiske politikere veltet statsministeren med en mistillittssavstemning.

Saudi Arabia kunngjør økonomisk stimulanser

Class struggle emerges in Saudi Arabia

Saudis mobilise thousands of troops to quell growing revolt

Marokko

Marokkos konge lover reform

Flyr som før til Marokko

Reklamer

Én kommentar to “Nytt om Det arabiske opprøret”

  1. […] Nytt om Det arabiske opprøret […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: