Sørvest Asia i perspektiv

Libya avstår fra hjelp fra USA

Posted by Fredsvenn den februar 28, 2011

https://i1.wp.com/www.washdiplomat.com/September%202007/WD-libya-cover.diplomat.lg.jpg

Libyan Chargé d’Affaires to the United States Ali Suleiman Aujali spearheads a revitalized U.S. relationship since May 15, 2006, when Secretary of State Condoleezza Rice formally restored full diplomatic relations between the United States and Libya.

U.S. Rediscovers Libya

Tapping Libya’s Oil, Gas Potential

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller sanksjonene som FNs sikkerhetsråd har vedtatt mot Libya, et viktig og riktig skritt. ”Resolusjonen er historisk. Dette er en meget sterk fordømmelse av Gadaffi-regimets voldsbruk mot eget folk og sender et klart budskap om at straffefrihet er uakseptabelt og at det internasjonale samfunnet står bak det libyske folket”, sier utenriksminister Støre.

Sanksjonene innebærer reiseforbud for Gaddafi og hans familie samt for tjenestemenn som jobber med forsvars- og etterretningssaker. Disse personene får dessuten sine verdier i utlandet frosset. Samtidig innføres det våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning. Angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag fordi det er mistanke om forbrytelser mot menneskeheten.

”Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet nå trapper opp innsatsen for å stanse volden, gjeninnføre respekten for menneskerettighetene og stille overgriperne til ansvar”, sier Støre, som også understreker behovet for å møte de humanitære utfordringene i regionen.

Men USAs tilbud om hjelp blir avvist. ”Vi strekker ut en hånd til mange ulike libyere i øst, mens revolusjonen beveger seg vestover. Det er for tidlig å si hvordan situasjonen kommer til å utspille seg”, sa den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton, som søndag reiste til Genève, hvor hun deltar på et FN-møte om krisen i Libya, til journalister før hun forlot Washington. Hun la til at USA er forberedt på å tilby all slags bistand til libyere som forsøker å styrte regimet til Muammar Gaddafi.

Men Gaddafis motstandere sier de ikke ønsker utenlandsk innblanding og skal ikke ha vært i kontakt med utenlandske regjeringer, heter det fra det nylig opprettede libyske nasjonalrådet i Benghazi øst i Libya søndag, som beskriver seg selv som revolusjonens ansikt og ikke en overgangsregjering. Libyas tidligere justisminister hevdet lørdag at han ledet arbeidet med en overgangsregjering som skal styre landet i tre måneder, med base i Benghazi.

Som en tilbakevenning til taktikkene man benyttet seg av for å vinne støtte til Balkan- og Irak-krigen har en lignende gruppe neokonservative appellert til USA og NATO om «umiddelbart» å forberede militæraksjon for å velte Gaddafi og på den måten stanse den pågående volden. Forespørselen, som kom i form av et brev signert av 40 geoanalytikere, inkludert mer enn et dusin tidligere ledende embedsmenn som tjenestegjorde under president George W. Bush, ble publisert av Foreign Policy Initiative (FPI), en to-år-gammel neokonservativ gruppe som blir ansett for å være en etterfølger av Project for the New American Century (PNAC).

Med en advarsel om at Libya nå står «på kanten av en moralsk og humanitær katastrofe,» ber brevet, som har blitt adressert til president Barack Obama, om at spesifikke umiddelbare skritt, som blant annet involverer militæraksjon, i tillegg til en rekke diplomatiske og økonomiske sanksjoner, blir tatt for å «få en slutt på det morderiske libyske regime.»

Blant de som hadde signert brevet var tidligere Bush viseforsvarssekretær Paul Wolfowitz, Bush’ ledende «globaldemokrati» og Midtøsten rådgiver Elliott Abrams, tidligere Bush taleskrivere Marc Thiessen og Peter Wehner, visepresident Dick Cheneys tidligere vise nasjonale sikkerhetsrådgiver John Hannah, samt FPIs fire ledere: Weekly Standard redaktør William Kristol, Brookings Institution stipendiat Robert Kagan, tidligere Iraq Coalition Provisional Authority talsmann Dan Senor og tidligere undersektretær i Defense for Policy og ambassadør til Tyrkia, Eric Edelman. En skummel bande med andre ord.

US neo-cons urge Libya intervention

Neo-Con Hawks Take Flight over Libya

Global pressure mounts on Gaddafi

Obama Says US Considering ‘Full Range of Options’ on Libya

Kerry Calls for Regime Change in Libya

 

Reklamer

Én kommentar to “Libya avstår fra hjelp fra USA”

  1. […] Libya avstår fra hjelp fra USA […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: