Sørvest Asia i perspektiv

Krav om reformer – og nå ny regjering – i Irak

Posted by Fredsvenn den februar 28, 2011

http://www.reuters.com/resources/r/?m=02&d=20110217&t=2&i=339835673&w=460&fh=&fw=&ll=&pl=&r=2011-02-17T220609Z_01_BTRE71G1PEB00_RTROPTP_0_IRAQ-PROTEST

Åtte år etter starten på den USA-ledede invasjonen som endte med at dikatatoren Saddam Hussein ble styrtet, står fremdeles utviklingen i stampe og irakerne klager over mangel på vann, mat, energi og arbeid.

Flere tusen irakere inspirert av demonstrasjonene i andre arabiske land, tok fredag, som var blitt utlyst som ”Vredens dag”, til gatene for å protestere mot korrupsjon og dårlige statlige tjenester over hele landet.

Irak blir av Transparency International rangert som det fjerde mest korrupte landet i verden. Frustrasjonen har økt i det krigsslitne landet, som sitter på store mengder olje og har potensialet til å bli en stor oljeleverandør. Men på bannere som bæres av demonstrantene, kan man lese: ”Hvor er min andel av oljepengene?”

Det ble meldt om sporadiske sammentrefninger mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker. Demonstrenter har forsøkt å overta bygninger som tilhører myndighetene. Minst 19 personer skal være drept og mange skadet.

De mest voldelige sammenstøtene fant sted i de urolige områdene Hawija, i nærheten av Kirkuk, hvor minst tre personer ble drept i sammenstøtene da demonstrantene forsøkte også å sette fyr på en bygning, og Mosul, hvor seks personer ble drept og 21 skadet i kampene da demonstrantene forsøkte å sette fyr på en bygning, i det oljerike nord, og i det sørlige oljeområdet Basra. Det er også meldt om drepte og sårede i kamper i Falluja, Sulaiman Pek, Nassiriya og Khaldiya. Til sammen 19 personer skal være drept.

På Tahrir-plassen i Bagdad brøt det ut mindre kamper da demonstrantene forsøkte å ta seg til den grønne sonen, der det står en rekke regjeringsbygninger. Statsminister Maliki har sagt at han aksepterer irakernes rett til å demonstrere, men advarte dem mot å delta i protestene fredag på grunn av den mulige volden fra al Qaida og medlemmer fra Saddams forbudte Baath-parti, men ingen av disse gruppene angrep.

Demonstrantene, som først og fremst demonstrerer mot mangelen på det aller nødvendigste og den utbredte korrupsjonen, be til forskjell fra de fleste andre som protesterer i Midtøsten om reformer, ikke regimeskifte. Men etter å ha blitt møtt med så kraftige midler fra regjeringen er det stadig flere som krever ny regjering.

Ber folk la være å demonstrere i Bagdad

«Vredens dag» i Irak

«Vredens dag» i Irak

Fem drept i Irak-demonstrasjoner

19 drept i Irak-demonstrasjoner

Iraqi officials fear national “day of rage” protest

Protests spread throughout Iraq

Popular anger boils over in Iraq

Én kommentar to “Krav om reformer – og nå ny regjering – i Irak”

  1. […] Krav om reformer i Irak […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: