Sørvest Asia i perspektiv

Frankrikes Sarkozy har nå lansert nye ”reiseråd” for sin regjering

Posted by Fredsvenn den februar 28, 2011

https://i0.wp.com/images.focus-news.net/976a8ad6f818d41519f8c03bbb83fb7a.jpg

Frankrikes utenriksminister Michele Alliot-Marie opplyste søndag at hun som ventet går av som følge av flyskandalen som har rammet den franske regjeringen. Hun leverte avskjedssøknaden til president Nicolas Sarkozy etter at hun søndag kom hjem fra et offisielt besøk i Kuwait.

Alliot-Marie har vært i hardt vær siden ferien hun tok i Tunisia samtidig som folkeoppstanden var i sin startfase. Hun skal også ha benyttet seg gratis av et privatfly til en i den avsatte president Zine al-Abidine Ben Ali sin krets. ”Selv om jeg ikke føler at jeg har gjort noe galt, har jeg bestemt meg for å forlate stillingen som utenriksminister”, står det i avskjedssøknaden, hvor hus skriver ”Jeg ber deg om å akseptere oppsigelsen min.” Brevet begynner med ”Kjære Nicolas.”

Hun skriver også at hun har vært et mål for politiske beskyldninger og av mediene, som hun mener bare har spekulert i saken. ”De siste ukene har familien min lidd”, skriver hun i brevet til presidenten. Opposisjonen har i flere uker krevd hennes ministerhode på et fat, på grunn av det de mener er svært dårlig dømmekraft fra ministerens side. En rekke franske ministre, ledende embetsmenn, tidligere ambassadører og forretningsfolk har ferieeiendommer i Tunisia så vel Marokko, et annet eks-fransk område, og mange i den franske eliten har nytt godt av den nordafrikanske gjestfriheten i årevis.

Også statsminister Francois Fillon, som sammen med Alliot-Marie regnes som to av president Nicolas Sarkozys mest erfarne og sikre ministre, har vært nødt til å innrømme at han under sin nyttårsferie i Egypt fikk låne president Hosni Mubaraks privatfly når han og familien skulle ta seg fra den kjente byen Aswan sør i Egypt og til Abu Simbel-tempelet vel 30 mil lenger sør. Regningen for ferien tok den egyptiske stat. Også en båttur på Nilen ble sponset.

Etter skandalene har Sarkozy, som støtter arabiske folks oppstand mot diktatur, men som samtidig advarer EU-kolleger om en ukontrollerbar flyktningstrøm, lansert nye ”reiseråd” for regjeringen for å unngå flere pinlige skandaler. Fra nå av bør alle regjeringens medlemmer så langt som råd er, ta sine ferier i Frankrike”, formante presidenten, viser utskriftene fra en regjeringskonferanse i begynnelsen av februar.

”Ved å sette demokrati og frihet foran alle former for diktatur, åpner disse revolusjonene en ny æra. Disse endringene er historiske, og vi burde ikke være redde for dem”, sa Sarkozy i en fjernsynstale til det franske folk søndag kveld. ”Vi burde ha ett mål: Å hjelpe disse menneskene som har valgt friheten”, sa presidenten.

Men vi må samtidig huske hvordan han selv kvelte et lignende opprør i Frankrike for få år siden. I Nord og Sør, Øst og Vest – hele menneskeheten, rundt om på kloden – kjemper vi den samme kampen. Dette må vi ikke glemme. Vi bør nå inspireres av den arabiske verden og føre den videre hit til Norge!

Frankrikes utenriksminister går av

– Frankrikes utenriksminister går

Sarkozy forlanger ferie innenlands

Ny politisk flytabbe i Frankrike

Fransk utenriksminister på (u)tur

Sarkozy hyller arabisk folkeoppstand

Reklamer

Én kommentar to “Frankrikes Sarkozy har nå lansert nye ”reiseråd” for sin regjering”

  1. […] Frankrikes Sarkozy har nå lansert nye ”reiseråd” for sin regjering […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: