Sørvest Asia i perspektiv

Demonstrasjon for et samlet Libanon

Posted by Fredsvenn den februar 28, 2011

Flere hundre mennesker (ifølge DPA møtte 1.500) deltok søndag i en protest mot det politiske systemet i Libanon, hvor maktfordelingen er basert på religiøs tilhørighet. ”Revolusjonen er overalt. Libanon, det er din tur”, ropte demonstrantene i Beirut, som i hovedsak besto av unge libanesere.

Libanons president må være kristen, statsministeren må være sunnimuslim, og lederen for nasjonalforsamlingen må være sjiamuslim. Systemet ble innført da Libanon vant sin uavhengighet fra Frankrike i 1943 og hadde som mål å balansere makten mellom landets 18 religiøse sekter.Men det konfesjonelle systemet har fått skylden for mange av landets problemer de siste tiårene, inkludert borgerkrigen og sekteriske spenninger.

Det finnes flere libanesere i utlendighet enn det finnes libanesere i Libanon, hvor det er 50 % muslimer (sjiaer, sunnier), 45 % kristne (maronitter,gresk-ortodokse,armenere o.a.) og 5 % drusere. Anslagene går opp til 15 millioner.

Av disse finnes den største gruppen av eksil-libanesere i Brasil (opp til 7 millioner), mens det også finnes store grupper i land som USA, Canada, Australia, Mexico, Colombia, Venezuela og Argentina, samt i Frankrike og Kypros. Langt de fleste eksil-libanesere tilhører den kristne befolkningsgruppen.

Demonstrantene, som ble mobilisert gjennom en Facebook-side som tar til orde for avskaffelse av systemet som bygger på en maktfordeling mellom landets ulike religiøse grupper, samlet seg langs grensen som delte hovedstaden inn i en muslimsk og en kristen del under borgerkrigen mellom 1975 og 1990.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: