Sørvest Asia i perspektiv

Neste mann ut: Libyas Gaddafi

Posted by Fredsvenn den februar 21, 2011

https://i0.wp.com/cdn.thejournal.ie/media/2011/02/10232526-390x285.jpg

Urgent : Massacre and Revolution in Libya – An anarchist call for solidarity

Oberst Muammar Gaddafi forsikrer at han fortsatt befinner seg i Libya. Bildet er fra en demonstrasjon i byen Nalut for noen dager siden.

Spørsmål og svar om konflikten i Libya

Gaddafi skal holde TV-tale

Gaddafi talte til nasjonen i 22 sekunder

Video: Violence in Libya, nearing civil war

Libya – News, photos, topics, and quotes

2011 Libyan protests – Wikipedia

SE: Arab uprising: Tunisia, Egypt spark spreading protests

HER

Timeline of recent Mideast unrest

The Egypt effect

Libyas internettforbindelse ble forrige uke ”plutselig brutt” ifølge selskapet, som overvåker aktiviteten på internett. Da opptøyene startet i Egypt i januar, var også myndighetene der raskt ute med å sperre tilgangen til internett. Årsaken var at de mente sider som Facebook og Twitter hjalp demonstranter med å spre informasjon om hvor og når de skulle demonstrere.

Benghazi, som er landets nest største by og hvor støtten til Gaddafi har vært svakere enn ellers i landet, har vært episenteret for demonstrasjonene mot Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime. Libyas leder Muammar Gaddafi har ingen planer om å gå i dialog med demonstrantene. I stedet skyter hans sikkerhetsstyrker folk ned for fote.

Øyenvitner forteller at hendelsene i Benghazi er i ferd med å utvikle seg til en massakre. ”Det er som en krigssone mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter”, sier Fathi Terbeel, som er en av dem som organiserer protestene i Benghazi. Sikkerhetsstyrkene har skutt med skarpt mot demonstrantene og det skal være snikskyttere på hvert gatehjørne.

Det blodigste angrepet skjedde ifølge øyenvitner mot et begravelsesfølge lørdag. En lege ved Jala-sykehuset i Benghazi sier til BBC at 208 døde kropper fra lørdagens sammenstøt befinner seg i sykehusets likhus. Ytterligere tolv døde skal befinne seg på et annet sykehus. De fleste av ofrene var skutt, ifølge legen. ”Nitti prosent av skuddsårene var i hodet, nakke og bryst”, sier den kvinnelige legen, som BBC kaller Brayka.

Soldater fra en libysk hærenhet i Benghazi skal ha hoppet av etter at et stort antall mennesker er blitt drept og kjemper nå på regimemotstandernes side. Medlemmer av ”tordenavdelingen” skal ha ankommet sykehuset med sårede soldater som skal ha vært i sammenstøt med Gaddafis private styrker. De skal ha overmannet presidentens styrker og sluttet seg til folkeopprøret.

Også flere stammeledere tar nå avstand fra volden. Akram Al-Warfalli, en av lederne for Al Warfalla-stammen, som holder til sør for hovedstaden Tripoli og er en av Libyas største stammer, sier til TV-stasjonen Al Jazeera at Gadafi bør forlate landet. Samtidig truer lederen for Al-Zuwayya-stammen øst i landet med å stanse oljeeksporten til utlandet. «Vi vil stoppe oljeeksporten til vestlige land i løpet av 24 timer hvis ikke volden stanser», sier Shaikh Faraj al Zuway, som anklager myndighetene for å undertrykke demonstrantene i landet, til Al Jazeera.

Også flere libyiske toppdiplomater støtter nå demonstrantene, blant annet landets representant til Den arabiske liga, Abdel Monein al-Honi.

Rapportene om hendelsene i Benghazi er vanskelig å få fullt ut bekreftet, ettersom ingen utenlandske journalister rapporterer derfra. Utenlandske journalister har ikke fått innreisetillatelse i Libya etter at uroen oppsto, og journalister som allerede er i landet, får ikke reise til Benghazi. Myndighetene i Libya har dessuten stengt tilgangen til internett og mobilnettet. Samtidig sprer Gaddafi-regimet propaganda om at blant annet Israel og utenlandske medier står bak uroen i landet.

Ifølge de libyske myndighetene er det en utenlandsk sammensvergelse som står bak uroen i landet. Det statlige libyske nyhetsbyrået Jana meldte sent lørdag kveld at medlemmer av en utenlandsk gruppe, som skal ha hatt som mål å destabilisere Libya, var blitt arrestert. Eksil Libyere blir beskyldt for å stå bak, men også palestinere, sudanere og tunisiere skal ha vært blant de arresterte. Israels hemmelige tjenester kan ha en finger med i spillet, het det også.

Gaddafi har beskyldt islamistiske grupper, fagforeninger, opposisjonelle i utlandet og enkelte næringslivsledere for å stå bak protestene i landet og hevder at det finnes en plan om å dele landet opp i flere mindre, islamske stater, mens en regjeringskontrollert avis skrev søndag at volden i Libya ”er ledd i de skitne planen og konspirasjonene pønsket ut av Amerika, sionismen og vestlige forrædere.”

Søndag kveld skal det eneste militære nærværet i Benghazi ha blitt begrenset til sitt kommandosenter i byen. Derfra har snikskyttere åpnet ild mot demonstranter. Resten av byen skal ha blitt befridd. Tusener av libyere skal ha samlet seg foran tinghuset i byen. Der har de med seg alt utstyr de trenger for å bli værende. ”Det er ingen mangel på mat, til tross for at ikke alle butikker holder åpent. Bankene er stengt. De offentlige kontorene og politistasjonene i byen er alle brent ned”, sier Reuters’ kilde.

Et italiensk øyenvitne sier til det italienske nyhetsbyrået Ansa at situasjonen er ”fullstendig ute av kontroll” i Benghazi. ”Alle offentlige bygninger og en bank er brent ned, og opprørerne har plyndret og ødelagt alt. Det er ingen i gatene, ikke engang politi”, sier italieneren.

Reuters meldte mandag at libyske soldater og offiserer har desertert. En libysk etterretningskilde meldte overfor nyhetsbyåret at 150 soldater som nektet å følge ordren om å skyte på demonstranter, vil bli henrettet.

Men opplysningene lar seg ikke bekrefte av uavhengige kilder, og sikkerhetsstyrkene sier tvert imot at 80 prosent av byen er under kontroll. Britiske The Guardian melder at Gadafis to sønner, Khamis og Saadi og etterretningssjef Abdullah Sanussi leder operasjonen for å knuse opprøret i Benghazi.

I et forsøk på å få Gaddafi og hans regime til å innta en mer forsonende holdning overfor demonstrantene ringte Storbritannias utenriksminister William Hague på søndag til Gaddafis sønn Saif al-Islam Gaddafi og fortalt at sikkerhetsstyrkenes reaksjoner overfor demonstrantene er uakseptable og at volden vil føre til global fordømmelse.

Fra flere andre land, inkludert EU, kommer det bekymringsmeldinger og oppfordringer om at volden må opphøre. Frankrikes Europa-minister Laurent Wauquiez sier angrepene mot protesterende i byen Benghazi er helt uakseptable og ute av proporsjoner. Også Tyskland reagerer på de siste dagers voldshandlinger i Gaddafis Libya. Også Norge har fordømt voldsbruken i Libya og flere andre land i regionen der det er demonstrasjoner med krav om reformer og demokrati.

Men så langt faller fordømmelsen på stengrunn og Muammar Gaddafi har åpenbart ingen sans for innblanding utenfra. Da EUs utenrikssjef Catherine Ashton søndag krevde at regimets vold mot demokratiforkjemperne måtte opphøre uttrykte de libyske myndighetene misnøye med oppfordringen om å lytte til demonstrantene.

Søndag ble Ungarns ambassadør til Libya innkalt på teppet der han fikk beskjed om at ”hvis EU fortsetter å oppmuntre demonstrantene, vil Libya slutte å samarbeide med EU om bekjempelse av ulovlig innvandring.” Også andre europeiske representanter i Tripoli skal ha fått den samme beskjeden. EUs utenriksministre møttes søndag kveld for å diskutere utviklingen i Nord-Afrika.

Eksperter har hevdet at det er usannsynlig med et opprør av egyptisk eller tunisisk type i Libya, og viser til at Gaddafi har oljepenger som han kan bruke strategisk for å holde den sosiale uroen i sjakk og bevare sin popularitet, men søndag kveld hadde demonstrasjonene spredt seg til Libyas hovedstad Tripoli, hvor politiet og sikkerhetsstyrkene skal ha brukt skarp ammunisjon og tåregass mot demonstrantene.

Al Jazeera, som meldte at huset til Muammar Gaddafi, som ligger i Muammar Gadaffis hjemby Zawiya, skal ha blitt satt fyr på av demonstranter, siterer anonyme kilder som forteller om sammenstøt mellom flere tusen regimekritiske demonstranter og tilhengere av Gaddafi på Den grønne plass i sentrum av Tripoli søndag kveld. Ifølge BBC var det minst fire separate demonstrasjoner mot president Muammar Gaddafis regime i hovedstaden søndag.

Det rapporteres at demonstrantene kontrollerer store deler av byen, og at flere fra sikkerhetsstyrkene og militæret skal ha sluttet opp om protestene. Det kommer ulike rapporter om omfanget av demonstrasjonene, men enkelte hevder at så mange som 100.000 mennesker søndag var ute i gatene.

Natt til mandag ble det rapportert om intens skyting flere steder i hovedstaden Tripoli og parlamentet skal ha blitt påtent. Samtidig har libysk TV sendt en tale av Saif al-Islam Gaddafi hvor han har innrømt at demonstranter har tatt kontroll over forsvarsmateriell og flere militærbaser. Ifølge ham kjører ”Fulle folk og bøller” stridsvogner rundt i gatene i Benghazi.

I et forsøk på å stagge uroen har han oppfordret til dialog og lovet at nasjonalforsamlingen vil møtes mandag for å diskutere forslag til politiske reformer. Dette samtidig som han har kommet med trusler om ”elver av blod” dersom det bryter ut full borgerkrig, samt advart om at demonstrantene risikerer å påtenne en borgerkrig hvor Libyas oljerikdom ”vil bli brent.” Libya eksporterer rundt 1.6 millioner tønner råolje om dagen.

”Landet har nå en sjelden mulighet til å innføre reformer”, hevdet Saif al-Islam Gaddafi, som benektet at flere hundre mennesker har blitt drept, men innrømmet at både politiet og hæren har begått feil de siste dagene når de har slått ned på demonstrasjonene.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch anslår at minst 233 personer er blitt drept i opptøyene og sammenstøtene i Libya de siste fire dagene. I Benghazi forteller kilder ved to sykehus at minst 60 mennesker ble drept bare i løpet av søndagen. Saif al-Islam Gaddafi avviste i sin tale at flere hundre mennesker er blitt drept. Det riktige antallet døde er 84, framholdt han.

Mens Gaddafi-familien har bedt om samhold har flere av landets diplomater valgt å trekke seg i protest. En libysk diplomat i Kina, ambassadesekretær Hussein Sadiq al-Musrati, trakk seg mandag fra stillingen sin i protest på direkten i et intervju med TV-kanalen Al Jazeera. Han oppfordret alle andre libyske diplomater til å følge hans eksempel.

Han hevdet at Muammar Gaddafi allerede kan ha flyktet til utlandet, og at det skal ha vært en skuddveksling mellom de to sønnene hans. Men Libyas leder gjennom mer enn 40 år, Muammar Gaddafi, har neppe til hensikt å gi fra seg makten. ”Vi vil ta til våpen og kjempe til siste mann” advarer Saif al-Islam Gaddafi. Sønnen har nå gjort det klart at Gaddafi er i Libya og ”leder kampen”. Og tross kaoset i Benghazi hevdet han at de væpnede styrkene står samlet bak lederskapet.

Mandag morgen norsk tid meldte den britiske kringkasteren BBC at også Libyas ambassadør til India, Ali al-Essawi, går av. Han beskylder sin egen regjering for å ha satt inn utenlandske leiesoldater mot libyske demonstranter.

”Virker som regimet i Libya er i ferd med å falle”, sier Danmarks konsul i Libya, George Wallén, som understreker at han ikke har fullt overblikk over demonstrasjonene og sammenstøtene i hovedstaden Tripoli, men at han har inntrykk av at tilhengerne av opposisjonen er tallmessig overlegne sikkerhetsstyrkene. Både konsulen og andre kilder i byen har fortalt at de har hørt skudd fra håndvåpen, mens andre kilder i byen hevder at folk feirer i gatene og at sikkerhetsstyrkene ser ut til å ha mistet kontrollen.

Hva som blir sluttresultatet gjenstår ennå å se.

Libyas diktator Muammar al-Gaddafi skal ha satt inn sitt eget luftvåpen mot demonstranter i hovedstaden. Flere skal være drept. «Det vi er vitne til i dag er ubegripelig. Krigfly og helikopter bomber helt vilkårlig det ene målet etter det andre. Det er mange, mange døde», sier øyenvitnet Adel Mohamed Saleh, ifølge Reuters. Men det å bombe sin egen hovedstad er kanskje det siste Gaddafi gjør. Det kan være det siste deperate trekket han gjør. Det er vanskelig å se hvordan han nå kan leve videre som landets leder.

Libya leader regrets Ben Ali’s fall

Libyans in US allege coercion

Gaddafi’s turbulent US relations

Cries for help from Benghazi

Libya unrest death toll ‘tops 200’

Libyan troops defect amid crackdown

Central government building on fire in Libya

US and EU condemn Libya crackdown

Libya Arab League envoy resigns

Libyan diplomat in China resigns over unrest

Libya’s envoy to India resigns in protest

UN council to discuss Libya, Al Jazeera

Drumbeat For Sanctions On Libya Begins

Germany’s Merkel threatens sanctions against Libya (2nd Roundup)

Obama faces pressure to intervene in Libya

Realtime updates for sanctions libya (38)

Violence grips Libyan capital

Europe’s interests in Libya

Breaking the sound barrier on Libya

Gaddafi hits with deadly force

Crushing Libya’s revolt

Qaddafi’s Grip on the Capital Tightens as Revolt Grows

Chaos and Bloodshed Continue as Gaddafi Loses His Grip on Power

Libya erupts as Gaddafi clings on – live updates

Middle East and North Africa unrest

2011 Libyan protests – Wikipedia

Live Blog – Libya

Reklamer

4 kommentar to “Neste mann ut: Libyas Gaddafi”

  1. […] Neste mann ut: Libyas Gaddafi […]

  2. […] Neste mann ut: Libyas Gaddafi […]

  3. […] Neste mann ut: Libyas Gaddafi […]

  4. […] Neste mann ut: Libyas Gaddafi […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: