Sørvest Asia i perspektiv

Bahrain – På veien til revolusjon

Posted by Fredsvenn den februar 21, 2011

USA har hatt et utmerket forhold med diktatorene i Bahrain. Her er PM Al Khalifa og USAs forsvarssekretær Robert Gates.

https://i1.wp.com/www.juancole.com/images/2011/02/gulf.jpg

https://i1.wp.com/www.topnews.in/files/us-navy.jpg

Bahrain, som blir styrt av det sunnimuslimske al-Khalifa-dynastiet, befinner seg ved den vestelige kysten av Den persiske gulf. Det bor en halv million mennesker her. Landet har et lite, men velutstyrt militære bestående av amerikanske våpen. Regjeringen har samarbeidsavtale med det amerikanske militære og USA har hatt en base i Jaffar siden tidlig på 1990-tallet.

Bahrain er en viktig alliert for USA og vertskap for amerikanernes store militærflåte i regionen, og blir av USA og mange andre i Vesten sett på som et bolverk mot det sjiamuslimske Iran.

Det er her hvor hovedkvarteret for US Naval Forces Central Command (COMUSNAVCENT), som består av US Fifth Fleet (COMFIFTHFLT) og flere andre subordinære styrker, inkludert Combined Task Force 150, Combined Task Force 158 og andre befinner seg. I tillegg er det rundt 1.500 amerikanske og koalisjonsstyrker. Disse er her for å forsvare USAs interesser.

COMFIFTHFLT har ansvar for Rødehavet, Den omanske gulf, Den persiske gulfen og Det arabiske hav og har fungert som et senter for operasjoner i Afghanistan og Irak, og vil komme til å spille den samme rollen under en mulig kommende krig mot Iran.

Bahraini utenriksminister Sheik Khalid bin Ahmed Al Khalifa, som er Bahrains toppdiplomat, erklærte i desember 2010 at Midtøsten ikke kan leve med et atombombebevæpnet Iran, noe som minnet om det man hadde fått vite gjennom de hemmelige dokumentene som har blitt lekket av Wikileaks, hvor det blant annet kom frem at Bahrains Konge, Hamad bin Isa Al Khalifa, privat hadde erklært at Iran må bli stanset fra å få bomben. Han hadde «argumentert for med makt å ende det iranske atomprogrammet med alle tilgjengelige midler å få slutt på det iranske atomprogrammet om nødvendig. Det programmet må bli stanset. Faren med å la det fortsette er større enn faren det vil være å få en stopp på det.» Gulfstatene, som ville ha krig mot Irak, vil nå ha krig mit Iran.

Mellom 60 og 80 personer er brakt til sykehus i Bahrain etter at politiet brukte gass og gummikuler mot demonstranter på Perleplassen i hovedstaden Manama. Uroen oppsto da demonstranter forsøkte å vende tilbake til plassen umiddelbart etter at de militære hadde trukket seg bort på lørdag.

Men demonstrantene feiret etter at soldater og pansrede kjøretøyer  hadde trukket seg tilbake fra Perleplassen etter at opposisjonen hadde avslått myndighetenes invitasjon til dialog så lenge de militære var i virksomhet. Som på Frihetsplassen i Kairo begynte folk å sette opp telt for å markere at de ikke gir seg før reformkravene er innfridd.

Kongen «skulle arbreide for oss, ikke for ham selv,» sier konstruksjonsarbeideren Wafi al-Maged til Washington Post. «Han er en veldig, veldig heldig konge som har et slikt fredelig folk. Våre krav er arbeid, helsesystem og god utdanning – det er det hele.»

Dynastiet, som var raske til å bruke makt og vold mot demonstrantene tidligere denne uken, vek unna fra ytterligere konfrontasjon i etterkant av det internasjonale presset fra Vesten. For eksempel oppfordret utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) myndighetene til å avstå fra voldsbruk, respektere ytringsfrihet og tillate fredelige demonstrasjoner.

«Protestene i Libya, Bahrain og Jemen er et uttrykk for befolkningens ønske om større demokratisk deltakelse. Myndighetene må respektere grunnleggende menneskerettigheter, som politiske, økonomiske og sosiale rettigheter. Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig dialog om reformer», sier utenriksministeren, som fremhever at ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter, og forutsetninger for en demokratisk utvikling.

Demonstrantene har denne uken fått støtte fra politisk hold. Torsdag trakk opposisjonen seg fra landets parlament og krevde at regjeringen trakk seg. USAs president Barack Obama ga torsdag også støtte til demonstrantene i Bahrain.

Landets ledere trakk tilbake tanks og opprørspoliti i etterkant av det blodige angrepet utført av sikkerhetsstyrkene. Tusenvis av syngende og dansende demonstranter strømmet tilbake til plassen da det ble klart at de ikke kom til å bli hindret av landets soldater. Bahrains største landsorganisasjon oppfordret lørdag til generalstreik fra søndag.

Seks mennesker har mistet livet i protestene i Bahrain, og kronprinsen i landet har fått i oppgave å innlede dialog med representanter for opposisjonen. Men Jassim Hussain fra det sjiamuslimske partiet al-Wefaq, som trakk seg fra det 40-medlemssterke lavere huset i parlamentet sist uke, sier tilWashington Post at «Vi har ikke virkelig gjort noe. Vi tror at situasjonen må være rett for en meningsfull dialog.»

Landet, som i likhet med Egypt har hatt et meget nært forhold til USA, står nå overfor store endringer, noe som raskt kan føre til at USA på nytt mister en alliert i Midtøsten regionen. Og det ikke hvilken som helst, men senteret for Washingtons konfrontasjon mot Iran.

Men Bahrain står ikke alene. Søndag erklærte Saudi Arabia at landet sto klart «med hele dets kapasitet» til å hjelpe Bahrains dynasti hvis en standoff med den ledende sjia-ledede opposisjonen ikke blir løst snert, noe som understreker kongedømmets dype bekymring vedrørende nabostatens pågående politiske krise.

Det sunni-ledede Saudi Arabia har støttet al-Khalifa dynastiet med penger og i lang tid forsøkt å forhindre at landet, med sin hovedsakelige sjiamuslimske befolkning, skalle falle inn under Irans innflytelse. Med sin stadig raskere forsvinnende oljeressurser er Bahrain tungt avhengig av Saudi Arabia for penger og sikkerhet.

Det er usikkert hvor vidt Saudi Arabia, som har sin egen urolige sjia-befolkning, vil intervenere for å få bukt med den sjiamuslimske befolkningen, noe regionale eksperter i lang tid har advart om. De fredelige demonstrantene har fortsatt sin beslutning om ikke å gå i dialog med kronprinsen Salman bin Hamad al-Khalifa.

Kuwaits emir, Sheik Sabah Ahmed al-Sabah, har også tatt kontakt med Bahrais konge på søndag og sagt at «sikkerheten i Bahrain er sikkerheten for hele regionen», noe som reflekterer den voksende frykten blant gulfmonarkiene for at Bahrains uroligheter kan ha en smittende effekt. Også i Kuwait krever demonstranter sin rettigheter oppfylt.

Saudi Arabias uttrykk for bekymring kom da den amerikanske forsvarsjefen Mike Mullen ankom den saudiske hovedstaden Riyadh for et to dagers møte med det saudiske lederskap, som er det første stoppet på en regional reise, som har til formål å «forsikre, diskutere og forstå hva det er som holder på.

Regimene som nå med sin brutale styrke forsøker å kvele prodemokratiske protester er alle partnere av Vesten, som har, i tråd med Kirkpatrick doktrinen,en politisk doktrine tilskrevet USAs FN ambassadør Jeane Kirkpatrick tidlig på 1980-tallet for å rettferdiggjøre amerikansk støtte for anti-kommunist diktaturer i Sør i kontekst av den kalde krigen, støttet disse regimene med våpen og penger for på den måten å ha kontroll over oljen.

Kirkpatrick hevdet at pro-Sovjet kommunist stater var totalitære regimer mens pro-Vestlige diktaturer var autoritære. Kirkpatrick hevdet at totalitære regimer var mer stabile enn autoritære regimer og derfor hadde større fremgang når det kom til å ha innflytelse på nabostater. USA ga derfor støtte til flere regimer som begikk drap og folkemord mot deres egne befolkninger rundt om i verden.

En gruppe demonstranter vil nå kaste ut hele Bahrains styrende dynasti som en del av sine krav. Manifestet, laget av en gruppe som kaller seg selv for Youth of Feb. 14, etter dagen hvor den første demonstrasjonen inntraff, forsøker seg med et klart ståpunkt før mulige samtaler mellom opposisjonen og monarkiet inntreffer, men det er uklart hvor mye støtte gruppen har. Opposisjonsgruppene erklærer ennå at det er for tidlig med dialog.

US Naval Forces Central Command

US Central Command

Tre drept i uro i Bahrain

Usikker fremtid i Bahrain

Her inntar politiet Perleplassen

Soldater skjøt mot demonstranter

Voldelige demonstrasjoner i Bahrain

Mange skadd i ny uro i Bahrain

Protesters return to square in Bahrain capital

Bahrain protesters reclaim Pearl roundabout in central Manama

Bahrain protesters swarm, force police to flee square

Bahrain unrest: Protesters occupy symbolic Pearl Square

Protesters retake Bahrain square

Protesters retake Bahrain centre

Bahraini police surrenders to protesters

Taking back Bahrain’s ‘Tahrir’

Bahrain protesters remain in square

Opposition set to present demands to Bahrain government

Bahrain unrest tests US diplomacy

US balancing act on Bahrain

Bahrain on the brink

Bahrain protesters remain in square

Saudi Arabia says it’s ready to help Bahrain’s rulers

WikiLeaks: Bahrain FM planned to meet Israeli officials in support of peace process

WikiLeaks: Bahrain king claims opposition trained by Hezbollah

Bahrain protesters seek to overthrow royal family

50,000 Protest in Bahrain Before Another Bloody Crackdown

Bahrain Shiites Withdraw from Parliament, Call for King’s Overthrow

Bahrain Army Cracks down Hard on Protesters, kills 4, wounds 95

Bahrain: US Naval Base or Iranian Asset?

Reklamer

Én kommentar to “Bahrain – På veien til revolusjon”

  1. […] Bahrain – På veien til revolusjon […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: