Sørvest Asia i perspektiv

En ny Gaza krig?

Posted by Fredsvenn den februar 14, 2011

https://i2.wp.com/www.cleancutmedia.com/wp-content/uploads/2009/01/israel-palestinian-gaza-strip.jpg

I juni 2008 undertegnet Hamas og Israel en våpenhvile i Egypt, hvor Hamas sluttet å skyte raketter mot Israel mot at israelerne lempet på blokaden. Etter seks måneder er den skjøre våpenhvilen mellom Hamas og Israel over. Kort tid etter skjøt palestinere på Gazastripen flere raketter mot Israel. Rakettene gjorde ingen skade, verken på mennesker eller materiell. Den ytterliggående gruppen Islamsk hellig krig sa den sto bak angrepet.

Våpenhvilen hadde vært ustabil helt siden den ble innført 19. juni. Hamas anklagde Israel for ikke å ha respektert den seks måneder lange våpenhvileavtalen, og vil derfor igjen ta til våpen mot det de kaller den ”sionistiske fienden”. ”Våpenhvilen er over, og det blir ingen fornyelse”, het det i kunngjøringen som er lagt ut på gruppens nettside. I erklæringen het det videre at Israel nå må ta konsekvensene av at det ikke lenger er noen våpenhvile.

Israels svar var Gaza-krigen, som varte i tre uker. Konflikten inntraff med en rekke israelske luftangrep den 27. desember 2008 klokken 11.30 lokal tid på Gazastripen. Israel begrunnet angrepet med at det var et svar på rakettbeskytningen fra området mot sivile mål i Israel. Det var den dødeligste og det kraftigste angrepet som Gazastripen hadde vært utsatt siden seksdagerskrigen i 1967 og ble av avisen Haaretz sammenlignet med USAs angrep på Irak i 2003. Om lag 1.300 palestinere og 14 israelere ble drept etter 22 dager med kamper i området.

Den 29. desember erklærte Israel krig mot Hamas, og den 3. januar gikk de inn med bakkestyrker. Etter 22 dager med krig ble det den 18. januar inngått ensidig våpenhvile fra begge parter. De israelske angrepene hadde til da resulterte i svært store ødeleggelser på Gazastripen og et stort tap av sivile liv. Israel fikk minimale skader under krigen og få drepte. Det ble både under og etter krigen fremsatt flere harde beskyldninger om at Israel hadde begått krigsforbrytelser i Gaza.

Hamas tilbød ett års våpenhvile mot at Israel opphever sin blokade av Gazastripen. Dette som et svar på et israelsk tilbud om en halvannen år lang våpenhvile og delvis åpning av grensene til den palestinske enklaven. Hamas avviste Israels opprinnelige tilbud, etter å ha blitt orientert om innholdet av egyptiske representanter. Hamas har også tidligere slått fast at de bare vil godta en våpenhvile dersom Israel hever sin blokade av Gazastripen. Blokaden var også bakgrunn for at bevegelsen nektet å forlenge den eksisterende våpenhvilen da denne utløp 19. desember 2008.

Det har vært diskusjon mellom Hamas, Egypt og Israel om våpenhvilens lengde og betingelser, om overvåkingsmekanismer på grensen mellom Egypt og Gazastripen og om gjenoppbyggingen etter Israels bombing.

”Vi er enige om å inngå en våpenhvileavtale med Israel som har en varighet på 18 måneder, i bytte mot at alle de seks grenseovergangene mellom Gazastripen og Israel blir gjenåpnet”, sa Moussa Abu Marzouk, som er nestleder i Hamas, til det egyptiske nyhetsbyrået MENA. Våpenhvileavtalen erstattet de ensidige våpenhvileerklæringene fra Israel og Hamas fra den 18. januar. Den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble holdt fanget av Hamas, ble sluppet fri i bytte mot palestinske fanger.

Nå sier Hamas på nytt at man vil ha våpenhvile, som kan var i opptil 10 år, hvis Israel trekker seg tilbake til 1967 grensene. Det er kun det at konflikten mellom Israel og militante palestinske grupper i Gaza har tilspisset seg kraftig de siste ukene og at sammenstøtene på grensen mellom Gaza og Israel blir stadig hyppigere, noe som har ført til at høytstående israelske offiserer de siste ukene har varslet at Israel på ny kan komme til å angripe Gaza med samme styrke som under den 22 dager lange krigen i 2009.

Nå bekrefter det israelske forsvaret at de forbereder seg på et scenario der raketter fra Gaza treffer storbyen Tel Aviv. Det nye trusselbildet har ført til at israelske myndigheter nå styrker sine beredskapsplaner, som blant annet omfatter kartlegging av underjordiske anlegg som kan fungere som tilfluktsrom for byens innbyggere. Det israelske forsvaret ba i januar innbyggerne i Tel Aviv forberede seg på at byen kan bli et mål i en ny krig mot Hamas-regimet i Gaza.

Ifølge statistikk fra det israelske forsvaret (IDF) ble antall rakettangrep fra Gaza mot Israel redusert med rundt 90 prosent etter krigen i 2009. Ifølge tallene fra IDF ble det i 2008 avfyrt nesten 2100 raketter fra Gazastripen mot ulike mål i Israel, mens det i 2010 kun har kommet 180 raketter over den strengt bevoktede grensen mellom Israel og Gaza. I 2009 ble det avfyrt 560 raketter fra Gaza mot Israel. Rundt 150 av disse ble avfyrt etter at israelske styrker trakk seg ut av Gazastripen.

”Det har vært en betydelig nedgang i antall angrep. Det viser at vi oppnådde det som var målet med krigen. Slik sett var krigen vellykket”, sier talsmann for det israelske forsvaret, Bjørn Hermann, som hevder truslen fortsatt er for stor.

I et referatet fra et møte representanter for det israelske forsvaret og sikkerhetstjenesten Shin Bet hadde med den amerikanske senatoren Kirsten Gillibrand i september 2009 lekket av WikiLeaks kommer det frem at ) Israel mente Hamas allerede få måneder etter krigen i Gaza hadde gjenvunnet sin militære kapasitet og frykter neste konfrontasjon blir vanskeligere å håndtere. Ifølge israelerne hadde Hamas i løpet av få måneder bygget seg opp til samme nivå som før krigen.

I møtet understreket general Yoav Galant, som ga uttrykk for sterk bekymring for at Hamas så raskt hadde vært i stand til å gjenvinne sin militære kapasitet etter det omfattende israelske angrepet på Gaza vinteren 2009, at Israel ”på kort sikt” er innstilt på å bevare våpenhvilen med Hamas, men advarte samtidig mot at en langvarig våpenhvile vil gi Hamas tid til å styrke seg. ”Vi kan ikke godta en slik forskyving av styrkeforholdet mellom Israel og Hamas”, skal Galant ha sagt, ifølge rapporten.

”Hamas forsøker samtidig å utvide sitt militære repertoar ved hjelp av raketter som smugles inn i Gaza fra Iran. I tillegg har de utvidet sin egen våpenproduksjon slik at de blir mindre avhengige av smugling”, sa Galant, som konkluderte med at ”Resultatet er at den neste åpne konflikten med Hamas vil bli vanskeligere.”

Rapporten viser at israelerne allerede i september 2009 advarte mot at Egypt ikke gjør nok for å stanse den omfattende smuglingen mellom Egypt og Gaza. Daglig smugles det store mengder varer inn til Gazastripen gjennom de mer enn tusen tunellene som er gravd ut under grensen. I rapporten viser israelerne blant annet til at sikkerhetstjenestene Shin Bet og Mossad skal ha gitt egyptisk etterretning en liste med navn på 300 av de største smuglerne i Sinai-området, uten at egypterne grep inn mot noen av dem. ”Dette viser at Egypt verken har evne eller vilje til å løse dette problemet”, sa Galant.

Rapporten viser også at israelerne er bekymret for andre militante grupper utenfor Hamas. Etter krigen i 2009 skal flere grupper inspirert av terrornettverket Al-Qaida ha etablert seg i Gaza. Disse gruppene, som er i opposisjon til Hamas-styret i Gaza, og anklager Hamas for ikke å være aktive nok i sin væpnede motstand mot Israel, har foreløpig ingen formell tilknytning til Al-Qaida, men skal ifølge israelsk etterretning stå for de samme målene og metodene som den. Ifølge Shin Bet utgjør ikke disse gruppene noen stor trussel mot Hamas’ kontroll i Gaza, men vil trolig forsette å være et uromoment.

”Vi vet at byen vil bli truffet i neste runde. Vi vet ikke om det vil skje på krigens første dag, men vi vet at fienden har kapasitet, sier oberst Adam Zussman til avisen Haaretz. ”Hele regionen er nå innenfor rekkevidde for fiendtlige angrep. I motsetning til situasjonen under krigen i 2009 har terrororganisasjonene nå store lagre av langtrekkende våpen, som også er mer dødelige”, sier han.

– Gaza-krigen var vellykket

Krigsruiner forsørger palestinske familier

FN: – Ingen bedring for folk på Gazastripen

WikiLeaks: Israel ville strupe Gaza

– Israel ville strupe Gaza

Det bygges som aldri før i bosetningene

Israel rydder plass til bosettere i Øst-Jerusalem

Grønt lys for mer bygging i Øst-Jerusalem

– Tiden er ikke moden for palestinsk stat

Israel bygger grensegjerde mot Egypt

Israel forbereder seg på ny Gaza-krig

Israel: – Neste krig med Hamas blir vanskeligere

Gazastripen rammet av israelske luftangrep

Sammenstøt ved Gazastripen

Mubarak: – Syria betaler Hamas for å holde israelsk soldat fanget

Hamas lover livstegn fra fanget israelsk soldat

– Forholdet mellom Egypt og Israel ikke i fare

USA vil gi skriftlige garantier til Israel

Ariel Sharon (82) flyttet hjem fra sykehuset

Israel: Støres Hamas-kontakt skader fredsarbeidet

Chile anerkjenner Palestina

Støre: – Israel tar seg til rette

Støre kritisk til israelsk lovforslag

Én kommentar to “En ny Gaza krig?”

  1. […] En ny Gaza krig? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: