Sørvest Asia i perspektiv

Abbas – den nye Mubarak?

Posted by Fredsvenn den februar 14, 2011

ØNSKER ENDRINGER: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tar konsekvensene av de politiske omveltningene i Egypt. Foto: AFP/AP

ØNSKER ENDRINGER:

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tar konsekvensene av de politiske omveltningene i Egypt.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat leverte sin avskjedssøknad lørdag samtidig med at fredsprosessen mellom palestinerne og Israel virker fullstendig fastlåst. Erekat, som i januar anklaget den arabiske TV-stasjonen for å ha bidratt til en kampanje for å styrte det palestinske lederskapet etter publiseringen av de 1.600 konfidensielle dokumentene, forklarer at han går av fordi han tar ansvaret for at fortrolige, palestinske dokumenter nylig ble lekket til Al Jazeera.

Notatene inneholdt blant annet detaljerte beskrivelser av palestinske innrømmelser som er kommet under hemmelige fredsforhandlinger med Israel de siste ti årene. Avsløringene var pinlige for det palestinske lederskapet, som ble rasende da innrømmelsene ble offentlig kjent.

Dokumentene viser blant annet at palestinske ledere var villig til å likvidere sine egne. De har samarbeidet tett med Israel i jakten på militante og har ikke veket tilbake for likvidasjoner.

Ett av dokumentene er et referat fra en samtale mellom Israels daværende forsvarsminister Shaul Mofaz og palestinernes daværende innenriksminister Nasser Youssef. Temaet for samtalen var likvidasjon av Hassan al-Madhoun, en av lederne for Fatahs væpnede gren, al-Aqsa-martyrenes brigader på Gazastripen.

”Hvorfor dreper dere ham ikke”, ville Mofaz vite. ”Vi har gitt instruksjoner til Rasheed og får se”, lød svaret fra Youssef, med henvisning til den daværende lederen for den palestinske sikkerhetstjenesten på Gazastripen, Rasheed Abu Shabak. Youssef ville videre vite hva Israel hadde å tilby som motytelse, uten å få noe konkret svar på dette.

Noen uker senere ble Hassan al-Madhoun likvidert i et israelsk rakettangrep mot bilen han kjørte. Det er ikke kjent om den palestinske sikkerhetstjenesten medvirket til likvidasjonen, men dagen etter lovpriste Mofaz palestinernes president Mahmoud Abbas. ”Abbas er en mann vi kan gjøre forretninger med”, sa Mofaz under en samtale med USAs daværende utenriksminister Condoleezza Rice i Washington.

Under et senere møte medga også palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat at de palestinske sikkerhetsstyrkene hadde stått bak likvidasjoner av opposisjonelle, viser et annet dokument. ”Vi har måttet drepe palestinere for å etablere én autoritet, en våpenmakt og respekt for loven”, skal Erekat ha sagt i et møte med den amerikanske midtøstenutsendingen David Hale i september 2009. Hvilke likvidasjoner Erekat siktet til, går ikke fram av møtereferatet.

Den demokratiske vinden fra Egypt har spredt seg til de palestinske områdene. Den Abbas-ledede palestinske styresmakten varslet lørdag at de vil avholde både parlamentets- og presidentvalg i september. ”Den reformvennlige stemningen i Egypt burde inspirere palestinerne til å gjenforenes”, sa en talsmann for president Mahmoud Abbas.

Hamas, som kontrollerer selvstyreområdet på Vestbredden, mener imidlertid at Abbas ikke har autoritet til å fatte en slik beslutning. ”Hamas vil ikke delta i dette valget. Vi vil ikke legitimere det. Og vi vil ikke godkjenne resultatene”, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhoum. Ikke før Fatah har gjennomført drastiske endringer i sin politikk og kommet til enighet med Hamas.

Abbas vil nå bytte ut store deler av regjeringen. Ønsket om endring skal ha kommet fra presidenten selv, statsminister Salam Fayyad og flere sentrale medlemmer av Fatah-partiet. ”Det vil bli store endringer i sammensetningen av regjeringen”, sier en kilde. Det er ventet at noen av statsrådene vil få beholde sine posisjoner, men med det brede folkeopprøret i Egypt som bakteppe, skal Abbas ha forstått behovet for vesentlige endringer.

Det er ventet at fornyingsarbeidet vil begynne allerede mandag. ”Dr. Fayyad vil umiddelbart starte diskusjoner med de forskjellige fraksjonene for å danne regjering”, sier en annen kilde.

Per dags dato er det 24 statsråder i kabinettet Fayyad styrer, hvorav flere er inaktive. To har gått av og seks er strandet på Gazastripen. Abbas mistet kontroll over dette området i 2007, og har begrenset myndighet over det Israel-okkuperte området på Vestbredden.

– Palestinske ledere var villige til å likvidere sine egne Palestinsk arvesølv til salgs

– Israel ble tilbudt nesten hele Øst-Jerusalem

– Israel ville bytte bort egne borgere

Knuser drømmen til de palestinske flyktningene

Palestinerne ga opp flyktningekravet

– Fryktelig idé å sende palestinere til Sør-Amerika

Sharansky kritiserer Israels frykt for Egypt

Israel ber Vesten støtte Mubarak

Ingen forsoning mellom Fatah og Hamas

Forskjellige palestinske holdninger til protestene i Egypt

Forskjellige palestinske holdninger til protestene i Egypt

Demonstrasjoner til støtte for det tunisiske og det egyptiske opprøret har blitt undertrykt  av Fatah på Vestbredden, noe som er brudd på palestinske lover som garanterer forsamlingsfrihet og ytringsfrihet. I tillegg kommer at Fatah støttespillere har avholdt uforstyrrede demonstrasjoner til støtte for Mubarak.

Den 2. februar brukte PAs sikkerhetsstyrker politivold mot fredelige demonstranter i Ramallah til støtte for egyptiske protester. Politiet slo, sparket og arresterte deltagere i demonstrasjonen, samt minst to journalister og Human Rights Watch forskerassistenter.

Ulike europeiske nasjoner, inkludert Frankrike, Storbritannia og Polen, har sendt sikkerhetseksperter som har trent opp den palestinske spesialpolitistyrken, som nå undertrykker det palestinske folket. Human Rights Watch krever nå at USA og EU skal stanse deres støtte til sikkerhetsstyrken hvis ikke PA slutter med denne voldsbruken.

De har ifølge European Union’s Police Mission in the Palestinian Territories (EUPOL COPPS), som har trent den lokale styrken siden den 1. januar 2006, gjort det til en av mest velltrente, velldisiplinerte og vellutstyrte av alle de palestinske sikkerhetsstyrkene. Treningen har tatt sikte på å oppløse folkemengder og demonstrasjoner.

Spørsmålet er om Abbas vil være den nye Mubarak – og bli tvunget til å gå.

EU Council establishes Police Mission in Palestinian Territories

Britain’s MI6 trained Abbas in suppression of Palestinian opposition

Poland ready to train Palestinian police officers

Palestinian Authority Blocks Tunisia Rally

West-Backed Palestinian Security Suppressing West Bank Fervor over Egypt Protests

Palestinian security suppressing West Bank fervor over Egypt protests

Palestinian Authority Disrupts Egypt Solidarity Protest in Ramallah

Palestinian protest for Egyptians broken up

Hundreds demonstrate against Mubarak in Ramallah

Palestinian Support Wanes for American-Trained Forces

Palestinian Authority: End Violence Against Egypt Demonstrators

Abbas: The New Mubarak?

Reklamer

Én kommentar to “Abbas – den nye Mubarak?”

  1. […] Abbas – den nye Mubarak? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: