Sørvest Asia i perspektiv

Hva nå i Egypt?

Posted by Fredsvenn den februar 13, 2011

http://rhetoricandstuff.files.wordpress.com/2011/01/egypt-protest-084.jpg

An Anarchist Report from Egypt

Det militære har tatt makten i Egypt etter at demonstranter fikk jaget bort deres president Hosni Mubarak. Nå vil for øvrig det militære, regjeringen, gjøre det slutt på protestene. Kravene er jo uansett innfridd, eller på vei til å bli det. «Om ikke hæren innfrir våre krav, vil vår oppstand komme tilbake med økt styrke», sier Safwat Hegazi, en av protestlederne.

Googles markedsføringssjef i Midtøsten og Nord-Afrika, Wael Ghonim, som har blitt en frontfigur for Egypts opposisjonelle, sier han er ekstremt optimistisk: «Jeg er sikker på at hæren vil beskytte revolusjonen vår og sørge for at kravene våre gjennomføres. Det skjer så mye fantastisk akkurat nå, og uansett stoler jeg på 80 millioner egyptere.»

En rekke konkrete reformforslag, blant annet oppløsning av regjeringen og nasjonalforsamlingen og oppheving av unntakstilstanden, ble fremmet av opposisjonen lørdag. Hundrevis av mennesker overnattet igjen på Tahrir-plassen for å holde oppe presset på militærledelsen. De sier at de blir til det øverste militære råd innfrir deres agenda for reform.

Militærrådet slo lørdag fast at Egypt står ved internasjonale avtaler som landet har inngått. Det innebærer at fredsavtalen med Israel fra 1979 står ved lag, noe som øyeblikkelig ble godt mottatt i Israel. Dessuten varsler forsvaret et oppgjør med det gamle regimet ved å sette tidligere regjeringstopper under etterforskning for korrupsjon og nekte dem å forlate landet.

Men det normale livet må påbegynnes igjen, og søndag var Egypts første normale arbeidsdag siden Mubarak ble jaget fra presidentpalasset i helgen. Søndag morgen dannet soldatene rekker og tok stilling rundt demonstrantene som fortsatt befinner seg på Tahrir-plassen i Kairo. Hundrevis av soldater dyttet demonstrantene til side for å bane vei for trafikken. Det er første gang på over to uker at det ruller biler over plassen. Samtidig meldes det om at Egypt er i ferd med å komme tilbake i normalt gjenge.

Demonstrantene som sto bak oppstanden, har lovet nye demonstrasjoner og protester om ikke de militære som nå har makten, innfrir deres krav om demokrati og reformer. De militære har ikke gitt noen tidstabell, men lover at de vil innføre sivilt styre og demokrati. Et regjeringsmøte senere søndag kan muligens gi noen svar på prosessen framover.

Noen av protestlederne har dannet et råd for å forsvare revolusjonen og forhandle med de militære. Rådet vil ha autoritet til å anmode om demonstrasjoner eller avblåse dem avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg. Vi får se …

Tidligere regjeringstopper i Egypt etterforskes

Hærens løfter ikke nok for demokratiforkjemperne

Hæren rykker inn på Tahrir-plassen i Kairo

Egypts militærråd følges med argusøyne

Lover å beskytte revolusjonen

Den første Facebook-revolusjonen?

Reklamer

Én kommentar to “Hva nå i Egypt?”

  1. […] Hva nå i Egypt? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: