Sørvest Asia i perspektiv

Markeringer i solidaritet med protestene i Egypt lørdag den 12. februar

Posted by Fredsvenn den februar 11, 2011

Demonstrate

Amnesty International og ITUC har erklært lørdag den 12. februar som en global aksjonsdag i solidaritet med protestene i Egypt.

Internasjonal fagbevegelse mobiliserer til Aksjonsdag for demokrati i Egypt

Situasjonen i Egypt er kritisk. Demonstrasjonene er større enn noen gang tidligere, ikke kun i Kairo, men over hele landet. På torsdag sluttet titusener av streikende egyptiske arbeidere seg til demonstrasjonenes rekker, dagen før fredagsbønnen. Demonstrantene har oppfordret millioner til å møte opp til det som kan bli den største protestaksjonen hittil.

En representant for sikkerhetsmyndighetene bekrefter fagforeningenes meldinger om at tusenvis av ansatte i offentlig sektor gjennomførte streiker i Middelhavsbyen Alexandria, kanalbyen Suez og andre steder langs nordkysten av Rødehavet.

Arbeidere ved Egypt største fabrikk, veveriet Misr, som ansetter 24.000 mennesker i Nildeltaet, låste bygningene og samlet seg foran regjeringsbygninger.

En bølge av forventning feide gjennom Tahrir-plassen i Kairo tidligere torsdag, episentret for den enestående bølgen av demonstrasjoner til støtte for demokrati i landet, da det gikk rykter om at Mubarak skulle trekke seg. Ryktet spredde seg som ild i tørt gress blant flere hundre tusen glade, flaggveivende demonstranter samlet på stedet.

«Egypts president Hosni Mubarak har overført all makt til visepresident Suleiman», hevder Egypts ambassadør til USA. «All makt har blitt overført til den egyptiske visepresidenten, Oman Suleiman», fortalte Egypts ambassadør i USA til TV-kanalen CNN torsdag kveld. Ifølge ambassadøren betyr det at Suleiman er de facto president i Egypt. Suleiman skal ha fått all makt og har blant annet fått kontroll over det egyptiske militæret.

På spørsmål om dette er en egen tolkning eller instruksjoner fra egyptiske myndigheter, bekreftet ambassadøren, som hevder at Hosni Mubarak ennå er statsoverhode, men at det er Oman Suleiman som sitter med all makt som Mubarak tidligere hadde, at dette nå er den konstitusjonelle situasjonen i Egypt.

I den direktesendte TV-talen torsdag kveld gjentok Mubarak at han ikke selv vil stille til gjenvalg. Han sa også at han har overført flere fullmakter til visepresident Omar Suleiman. Det er derfor ennå stor tvil om den nåværende situasjonen. Har noe forandret seg overhodet?

Mange tusen demonstranter som var samlet på Tahrirplassen reagerte med raseri da presidenten gjorde det klart at han ikke går av med umiddelbar virkning. Demonstrantene som hadde samlet seg på Tahrirplassen reagerte med raseri under talen. «Kom deg ut, kom deg ut» ropte de.

Tidligere torsdag ble alle egyptiske tv-sendinger avbrutt med bilder av en gruppe høytstående militæroffiserer. En av dem leste opp en uttalelse beskrevet som «Kommuniké nummer en» fra de væpnede styrkenes «høyeste råd». «Til støtte for folkets legitime krav» vil hæren «fortsette å møtes for å granske tiltak for å beskytte nasjonen, dens seire og ambisjonene til det storslagne egyptiske folk», het det.

Statsminister Ahmed Shafiq insisterte imidlertid på at de væpnede styrkene fremdeles var under Mubaraks kontroll. Det blir antatt at hele 8 millioner kan ha deltatt i protestene, men det er rapporter om at mange ledende aktivister har blitt arrestert og torturert og Mubaraks strategi er tydeligvis å gjenvinne myndighetenes kontroll.

«Egypt vil eksplodere. Hæren må redde landet nå», skrev opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei på Twitter etter å ha hørt torsdagens tale. Twitter-meldingen er ElBaradeis første reaksjon på talen til nasjonen.

Global Day of action – Egypt and the wider Middle East & North Africa

Global day of solidarity for Egypt: uphold human rights

Global day of solidarity for Egypt

Har overført all makt til Suleiman

– Har gitt fra seg all makt

Raseri på Tahrirplassen

– Gå tilbake til deres normale liv

Demonstrantene raser mot militæret

Varsler ny vredens dag

– Mubarak har forlatt Kairo

Se demonstrantene her

Reklamer

Én kommentar to “Markeringer i solidaritet med protestene i Egypt lørdag den 12. februar”

  1. […] Markeringer i solidaritet med protestene i Egypt lørdag den 12. februar […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: