Sørvest Asia i perspektiv

Demonstrantene har vunnet: Mubarak har gått av

Posted by Fredsvenn den februar 11, 2011

https://i2.wp.com/media.kansascity.com/smedia/2011/02/02/09/368-215Mideast_Egypt_.sff.standalone.prod_affiliate.81.jpg

https://i0.wp.com/cache2.artprintimages.com/p/LRG/16/1677/VV11D00Z/art-print/john-lawrence-giza-egypt.jpg

Demonstrantene på Tahrir-plassen reagerte med raseri på TV-talen til president Hosni Mubarak torsdag kveld. Før talen var stemningen full av forventninger fordi alle ventet at han skulle kunngjøre sin avgang, men i talen sin sa Mubarak at han ville bli værende som president, men at han ville overføre noe av sin myndighet til den tidligere  etterretningsmannen og nåværende visepresidenten Omar Suleiman.

Suleiman, som forhandlet direkte med toppledere i CIA, har masse blod på samvittigheten. Hans rolle som løpegutt for CIA ble referert i to viktige bøker: Ghost Plane av Stephen Grey og The Dark Side av Jane Mayer. I disse bøkene beskrives han ikke bare som en vanlig byråkrat, men at han trivdes med å delta i røffe torturoperasjoner. Suleiman har kanskje tillit hos amerikanere så langt, men signalene fra Obama-administrasjonen tyder på at ikke en gang USA synes at han passer til å lede det viktigste landet i den arabiske verden.

Kort etter talen begynte tusener av mennesker å bevege seg mot bygget som huser statlig TV og radio, få kvartaler fra Tahrir-plassen. Rundt 10.000 demonstranter omringet natt til fredag TV-huset i Kairo. Flere tusen andre demonstranter tok seg til presidentpalasset i Heliopolis, en mils vei fra Tahrir-plassen, som var omringet av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og piggtråd.

Demonstrasjonslederne i Egypt varslet samtidig at fredag ville bli en ny «vredens dag» med de største demonstrasjonene frem til da. «Egypt vil eksplodere. Hæren må redde landet nå», advarte den egyptiske opposisjonspolitikeren Mohamed ElBaradei på det sterkeste på Twitter.

Det store spørsmålet var nå hvordan hæren ville forholde seg til situasjonen. Om den ville stille seg bak sin øverstkommanderende, president Mubarak, eller om den ville stille seg på folkets side.

Dets erklæring om at folk skulle avslutte protestene og heller vende tilbake til sine normale liv var den andre erklæringen av de Armed Forces Supreme Council på to dager, og var skuffende for demonstrantene som hadde bedt militære om å avsette Mubarak.

Mye tydet på at det militæret, som støttet Mubaraks plan om å overfor en del av makten til visepresident Suleiman og hans lovnader om frie valg i september, var fornøyd, mens demonstrantene ikke var det. Hvis demonstrantene kom til å presse seg fram mot presidentpalasset ville det ikke lenger være mulig for hæren å forholde seg nøytral slik som militære hadde vært frem til da.

I et forsøk på å roe gemyttene lovet militæret å stå som garantist for at Mubaraks varslede reformer ville bli gjennomført, samtidig som generalene lovet å oppheve unntakslovene som har vært i kraft i snart 30 år. Men demonstrantene presterte fredag å avholde de mest omfattende protestene til frem til da, med et oppmøtet på rundt en million på Tahrir-plassen.

Det var for øvrig ikke kun de egyptiske demonstrantene som var skuffet over talen. Også det internasjonale samfunnet syntes at det var vage signaler fra Kairo og at det ikke var klart hvor mye av sin makt Mubarak hadde overført til Suleiman.

Egypts Washington-ambassadør Sameh Shoukry hadde sagt til CNN at Mubarak hadde overført all sin myndighet og at Suleiman nå var de fakto president, men han la til at Suleiman ikke hadde fått myndighet til å oppløse parlamentet eller regjeringen, eller til å gjøre endringer i grunnloven. Dermed kunne Suleiman på egen hånd gjøre lite for å iverksette de demokratiske reformene Mubarak hadde varslet og som folket krevde. I tillegg kunne Mubarak ta tilbake makten når som helst med grunnlag i grunnloven.

USA var et av landene som ventet på hvordan den skulle takle Mubaraks uforsonlige og kampvillige holdning, noe som gjorde at det tok en stund før det forelå en erklæring fra president Barack Obama. I erklæringen som omsider kom gikk det fram at USA mente Mubarak hadde overført for lite av sin myndighet til Suleiman.

Obama advarte samtidig den egyptiske regjeringen mot å gripe til undertrykkelse og brutalitet overfor demonstrantene, og han slo også tilbake mot Mubaraks påstand om at andre land og utenlandske TV-kanaler sto bak opprøret: «Unge og gamle, rike og fattige, muslimer og kristne står sammen og fortjener verdens respekt for sin ikke-voldelige kamp for endring», sa han.

På fredag ble det på nytt varslet at presidentskapet i Egypt ville komme med en viktig kunngjøring. Meldingen kom etter at en talsmann for landets regjeringsparti bekreftet at Mubarak og familien hadde reist til feriebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet.

Demonstranter samlet seg på dette tidspunktet ved presidentpalasset i Kairo for å kreve Mubaraks avgang, og opplysningene om at Mubarak hadde dratt fra Kairo hjalp ikke på humøret blant demonstrantene, som ville ha Mubarak ut av presidentstillingen og ut av landet. Det at Mubarak hadde reist kunne bety at han forsøkte å unngå å tape ansikt ved å oppholde seg langt fra folkemengden i Kairo, men han var fortsatt i Egypt.

Hundretusener av egyptere gjentok under fredagsbønnen at tiden for den hardt pressede lederen og Suleiman var omme. Et krav som også ljomet i andre storbyer. Tusenvis av demonstranter marsjerte mot presidentpalasset i kystbyen Alexandria, mens hundretusener demonstrerte mot Mubarak i en rekke byer på Sinai-halvøya.

Til sist, ved 17.00 tiden fredag den 11. februar, sa Suleiman i en annonsering på den statelige TV kanalen at Mubarak hadde gått av som president og dermed endt sitt 30-års-styre. Mubarak hadde da trukket seg og overført makten til Det øverste forsvarsrådet i Egypt, som blir ledet av forsvarsminister Mohamed Hussein Tantawi, som nå har overtatt ledelsen i landet.

Demonstrantene feiret deretter og jublet at “Folket har felt regimet”. Det ble ropt og sunget av glede, viftet med egyptiske flagg og biler tutet med hornet. Jubelbrølet lød spontant fra flere hundre tusen demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. Folk danset.

Skritt for skritt har det gått – Mubarak, som har blitt presset fra skanse til skanse, har lovet reformer, varslet at verken han eller sønnen Gamal stiller i presidentvalget, sparket flere sentrale politikere og partifolk og gått i dialog med opposisjonelle grupper, men nå har han endelig trukket seg.

Folkeopprøret i Egypt var fredag godt inne i sin tredje uke, og demonstrantenes krav har hele tiden vært at Mubarak må gå av og at det må gjennomføres demokratiske reformer i landet. Nå har Mubarak gått av, nå spørs det om de demokratiske reformene blir gjennomført eller om de lar vente på seg.

Som Robert Fisk har sagt: ”Blod blir brunere med alderen, det gjør ikke revolusjonen”. Folket har talt. Mubarak og hans folk er ferdige, enten han vil eller ikke. Nå står det om Egypts, og resten av regionens, fremtid.

Det er mange store problemer framover. Av erfaring vet vi at Vesten har en tendens til å nekte å anerkjenne vinnere i frie valg i den arabiske verden. Algeriet og Palestina er to eksempler. Mubarak har stjålet 70 milliarder dollar og plassert dem utenlands, tusenvis av torturister og enda fler innen sikkerhetsstyrkene skal «behandles» i årene som kommer, det sivile samfunnet er svakt etter 30 år med unntakstillstand og diktatur og arbeidsløsheten er like stor som for 20 dager siden. Det er et åpent spørsmål om Egypt vil behøve å låne penger i IMF/WB, og hvilke krav disse da vil stille.

Forhåpentligvis stanser ikke endringsprosessen her, slik at det kun er et skifte i personer. Det er nå viktig at ikke det egyptiske folket blir en brikke i et USA-ledet spill. Et sant demokrati er det ikke før alle egyptere lever i frihet i et rettferdig samfunn hvor folk både lever i pakt med hverandre og med naturen. Lenge leve den folkelige motstandskamp – kampen for et bedre samfunn!

Demonstrantene raser

Vredens dag i Egypt

Hæren ber folk om å gå hjem

Marsjerte mot Mubarak

Tusener omringer TV-huset i Kairo

Mubarak trekker seg

– Mubarak går av

Full feiring i Egypt

Den første Facebook-revolusjonen?

Obama: – Egypt blir aldri mer det samme

Mad Men

Egyptian military tortured, «disappeared» thousands of demonstrators

Mubarak’s speech: only revolution can oust regime

Mubarak Steps Down as President, Army Takes Over

The Secret Rally That Sparked an Uprising

Reklamer

Én kommentar to “Demonstrantene har vunnet: Mubarak har gått av”

  1. […] Demonstrantene har vunnet: Mubarak har gått av […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: