Sørvest Asia i perspektiv

De egyptiske myndighetene fortsetter sin tortur av sine borgere

Posted by Fredsvenn den februar 10, 2011

https://i2.wp.com/www.csmonitor.com/var/ezflow_site/storage/images/media/images/0722-world-odiary/8355698-1-eng-US/0722-world-odiary_full_600.jpg

http://directoriodenoticias.files.wordpress.com/2011/02/images_news_2010_10_05_egypt-torture_300_0.jpg?w=400&h=344&h=344

50 internasjonale organisasjoner har nå krevd at USAs statssekretær Hillary Clinton skal stanse sin bistand til Egypt. De kalte det en “ulovelig” handling, ettersom USA har både lokale og internasjonale forpliktelser om ikke å gi hjlp til dem som bryter med menneskerettighetene. De nevnte volden brukt av de egyptiske sikkerhetsstyrkene mot fredelige demonstranter og journalister i revolusjonen som startet den 25. januar. Flere mennesker har blitt drept og såret da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot en demonstrasjonen.

Egypts regjering har truet med å sette de militære inn mot folkeopprøret i gatene, men demonstrantene har holdt stand. Etter at den nye visepresidenten Omar Suleiman truet med kupp om ikke overgangen skjer på fredelig vis truet utenriksminister Ahmed Aboul Gheit i et intervju med TV-kanalen Al Arabiya på onsdag å sette inn de militære styrkene, som hittil har vært nøytrale, mot demonstrasjonene.

”Om det oppstår kaos, vil de væpnede styrkene intervenere for å sørge for kontrollen over landet, noe som kunne føre til en farlig situasjon”, var advarselen hans. Abul Gheit fordømte også USA for å prøve å påtvinge Egypt øyeblikkelige reformer. Han kalte det en klar innblanding i Egypts indre affærer.

Gheit klagde over at USA opptrer slik mot et land som alltid har vært en venn og trofast alliert. Men uenigheten mellom USA og Egypt blir bare tydeligere desto lenger folkeopprøret går sin gang. Kort etter Gheits klage gjentok USA appellen til den israelske hæren om å gå forsiktig fram. Både president Barack Obamas talsmann Robert Gibbs og visepresident Joe Biden har gjort det klart at det går altfor langsomt å gjennomføre reformene som trengs i Egypt.

Samtidig kom det fram at hæren i all hemmelighet har arrestert hundrevis av demonstranter, og at mange av dem er blitt torturert. Hæren hevder den er nøytral til demonstrasjonene som har rystet Egypt de siste ukene, men vitner og menneskerettighetsorganisasjoner anklager den for både å ha arrestert og torturert regimemotstandere.

Et bredt utvalg folk, alt fra folk som har vært til stede ved protestene eller har brutt portforbudet, til folk som har snakket tilbake til en offiser eller er blitt overlatt til hæren fordi de så mistenkelige ut eller så ut som utlendinger, har blitt arrestert.

Men dette er langt fra den første gangen de egyptiske myndighetene har brudt menneskerettighetene, og USA har støttet denne politikken hele veien. I lekkasje fra WikiLeaks går det frem at USA ga opplæring til egyptisk hemmelig politi hos FBI, tross anklager om at de rutinemessig torturerte fanger og undertrykket politiske opposisjonelle. Ifølge de lekkede dokumentene takker sjefen for egyptisk statlig sikkerhetstjeneste (SSIS) USA for ”treningsmuligheter” ved FBIs treningsskole i Virginia.

SSIS har gjentatte ganger blitt anklaget for å bruke vold og brutalitet for å støtte regimet til president Hosni Mubarak. I april 2009 sa den amerikanske ambassadøren til Egypt at ”Egypts politi og innenriks sikkerhetstjeneste er fremdeles hjemsøkt av gjentatte, troverdige påstander om mishandling av fanger.” ”Innenriksdepartementet bruker SSIS til å overvåke og infiltrere politisk opposisjon og det sivile samfunn. SSIS undertrykker politisk opposisjon ved pågripelser, trakassering og skremselstaktikker.”

I oktober 2009 ga ”troverdige” menneskerettsadvokater som representerte påståtte Hizbollahfanger detaljer om teknikkene SSIS brukte. I brevet heter det: ”Advokatene fortalte oss i midten av oktober at de hadde sammensatt vitnebeskrivelser fra flere tiltalte om tortur med elektriske sjokk, søvndeprivasjon og å kle dem nakne for lengre tid av gangen.” ”Advokatene mener beskrivelsene er troverdige.”

USA og Storbritannia har et utstrakt fangeprgogram, såkalt “extraordinary rendition”, hvor fanger mistenkt for terrorisme blir sendt til ulike land hvor de juridiske kreftene ikke er like godt representert, land hvor av alle har vært kjente for menneskerettighetsbrudd og for på bruke tortur i forhør, slik som Egypt, Jordan, Syria og Marokko, samt Pakistan, Libya, Uzbekistan, Bangladesh og Saudi Arabia.

Oppstanden sprer seg i Egypt

Viser muskler mot Mubarak

Raseri på Tahrirplassen

Har overført all makt til Suleiman

Full forvirring om Mubarak

Egypts regjering truer demonstrantene

– FBI trente torturister

Hæren i Egypt torturerte demonstranter med slag

Peres hyller Mubarak

Amos Harel: What will become of Israel if Mubarak falls?

Egyptian talks near collapse as unions back demonstrators

Doubts rise over Suleiman’s handling of situation

Egypt protests – Thursday 10 February (part one)

Day 16 of Egypt protests

In pictures: Egypt protests continue for 17th day

Witness account: 28 hours in the dark heart of Egypt’s torture machin

Egypt’s army ‘involved in detentions and torture’

In Egypt, diary of ‘torture’ captures police brutality

FBI Helped Train Egypt’s Torturing State Security Forces

WikiLeaks: Egyptian ‘torturers’ trained by FBI

In Egypt, diary of ‘torture’ captures police brutality

Outsourcing Torture

Egyptian foreign minister rejects US intervention

Mubarak resignation rumours grow

Mubarak resignation rumours – live updates

Mubarak to speak as exit rumours spread

Obama Administration Won’t Endorse Calls For Immediate Resignation

International organizations call on Washington to stop aid to Cairo

Reklamer

Én kommentar to “De egyptiske myndighetene fortsetter sin tortur av sine borgere”

  1. […] De egyptiske myndighetene fortsetter sin tortur av sine borgere […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: