Sørvest Asia i perspektiv

USA: Har utpekt sønnen som etterfølger

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

Gamal Mubarak er mektig upopulær i Egypt. Men USA har lenge regnet ham som den klare etterfølger etter faren Hosni Mubarak.

I TRØBBEL: Hosni Mubarak, Egypts president, har lørdag sverget inn Omar Suleiman som visepresident. Nå har han også Ahmad Shafiq ansvaret for å sette sammen ny regjering, etter at den forrige regjeringen ble sparket fredag. Foto: AP

Hosni Mubarak, Egypts president, har for første gang i løpet av sine 30 år som president utnevnt en visepresident. Lørdag sverget han inn Omar Suleiman som visepresident og Ahmed Shafiq til statsminister. Shafiq skal nå sette sammen ny regjering, etter at den forrige regjeringen ble sparket på fredag.

Hosni Mubarak (82), Egypts ubestridte leder, har sittet ved makten siden forgjengeren Anwar Sadat ble skutt og drept i 1981. I år er det presidentvalg i Egypt, og det er ventet at presidenten snart skal utnevne sin etterfølger. Flere spekulasjoner går i retning av Hosni Mubaraks sønn, Gamal. Faren har ikke offentlig ”kronet” sin sønn som etterfølger, men i de siste årene har han steget i gradene i det regjerende Nasjonale demokratiske parti (NDP).

Ifølge ambassadedokumenter lekket til Wikileaks la Mubarak alt til rette for at den upopulære sønnen Gamal skulle overta makten. Men det bør skje før presidenten selv dør. I Kairos gater fortsetter demonstrantene å vise sin avsky mot regimet til Hosni Mubarak, som har styrt landet i 30 år. De ønsket et nytt politisk regime på plass, og en upopulær ny Mubarak i presidentstolen er det siste de ønsker. Kravene er demokratiske, økonomiske og politiske reformer.

Amerikanske diplomater har siden 2002 rapportert hjem om spekulasjonene om hvem som blir Egypts neste leder. Der er analysen klar: Dersom Gamal blir partiets presidentkandidat kan folket si hva de vil – Gamal Mubarak blir Egypts neste president. ”Når det kommer til stykket så kommer ikke Gamals popularitet til å bety noe som helst siden regjeringen uunngåelig kommer til å gripe inn og manipulere valgresultatet2, skriver USAs tidligere ambassadør til Egypt, Francis Riccardione i en hemmeligstemplet melding i 2007.

Ifølge de amerikanske diplomatene var det bare militæret som kunne stanse Gamal. ”Dersom Gamal blir NPD-partiets kandidat, og det ikke kommer noe militærkupp eller en maktovertagelse som strider mot grunnloven, så vil han bli president”, skriver ambassadøren.

Diplomatene understrekte at USA ikke hadde tatt stilling til hvem som skulle overta makten. I motsetning til samtlige presidenter siden den egyptiske revolusjonen i 1952, mangler Gamal erfaring som militæroffiser. Amerikanske diplomater ser manglende støtte fra militæret som den eneste reelle hindringen for at han overtar makten.

Men samtidig legges det vekt på timing: ”Gamals maktbase er faren, og mens vi kan se for oss en maktovertagelse før Mubaraks død, vil det bli langt vanskeligere, men ikke umulig, etter at faraoen har forlatt scenen og personlig lojalitetsbånd til ham ligger i fortiden”, heter det i en melding.

Hosni Mubarak skal ha være bevisst på sønnen manglende popularitet. Men ifølge dokumentene ble en grunnlovsendring tolket som et forsøk på å sikre Gamals overtakelse. Men også sønnens forlovelse forlovelse til den 24 år gamle selskapsløven Khadiga el-Gammal blir tolket som et forsøk på å klargjøre Gamal for presidentjobben.

”I et samfunn der menn vanligvis gifter seg før 30 årsdagen, har Gamal være ungkar til langt inn i 40-årene. Gamals forlovelse, forteller kynikere, var designet for gi ham en bredere tiltrekningskraft”, heter det i et dokument.

En viktig støttespiller for Gamal skal også ha vært moren, Suzanne Mubarak. I motsetning til presidenten lar Egypts førstedame seg ofte fotografere sammen med sønnen. ”Hennes makt og innflytelse er nøkkelen til Gamals levedyktighet. Kilder har fortalt oss at hun har forhindret at Mubarak utnevner en vise-president”, heter det i et dokument. At presidenten ikke har utnevnt en vise-president har ytterligere forsterket spekulasjonene om hvem som skal ta over.

De siste meldingene fra den amerikanske ambassaden i Kairo, som Aftenposten har fått tilgang til, er sendt i februar 2010, nesten ett år før demonstrasjonsbølgen som nå ryster regimet.

Flere av demonstrantene har ropt slagord mot Mubarak-familien og ødelagt bilder av regimet. Ifølge Midtøsten-kjenner Bjørn Olav Utvik, som er førsteamenuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, har Mubarak-familien blitt et symbol på den utspredte korrupsjonen i landet.

”Blant de tingene mange er forbannet på, er den åpenbare korrupsjonen i systemet. Det er ikke bare Gamal, men en krets av styrtrike forretningsfolk rundt familien. Broren Alaah, som er businessman, har i mange år vært symbolet på hvordan familien misbruker sin stilling”, sier Utvik.

Det er svært lite informasjon om hvordan regimet selv vurderer et fremtidig maktskifte. Men demonstrasjonene kan gjøre det vanskelig for Gamal. ”Når man har et folkelig press på regimet som Mubarak ikke har sett maken til, så spiller det en stor rolle hvor samlet regimet står innad. Man kan tenke seg at deler av regimet kommer demonstrantene i møte, og at noen eventuelt vil ofre Gamal”, sier Utvik, som legger til ”En arvestrid kan øke opprørets sjanse for å lykkes, men det er uhyggelig vanskelig å spå.”

Uten faren levnes ikke Mubaraks sønn store sjanser. ”Uten farens innflytelse står han ikke sterkt. Han har ikke en sterk nok uavhengig base. Den er knyttet til nyrike forettnignsfolk som har kunnet blitt rike ppå grunn av bånd til Mubaraks familie”, avslutter Utvik.

Lørdag kveld sendte Storbritannia, Frankrike og Tyskland en oppfordring om at president Mubarak må unngå vold “for enhver pris”. I felleserklæringen oppfrodret de tre landene den egyptiske presidenten til å møte den egyptiske befolkningens legitime krav om endringer.

“Vi anerkjenner den meklerrollen Mubarak har spilt i Midtøsten gjennom mange år. Nå ber vi ham innstendig om å utvise den samme beherskelse i sitt svar på dagens situasjon i Egypt”, sa David Cameron, Nicolas Sarkozy og Angela Merkel i den skriftlige erklæringen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ber nå om at det holdes valg i ordnede former i Egypt, men gjør ingenting med den økonomiske støtten foreløpig. President Mubarak har vært USAs nære allierte i Midtøsten i 30 år, og USA forsøker nå å unngå å svikte ham og samtidig støtte opposisjonen i deres krav om reelle reformer.

Helt siden torsdag har Obama-administrasjonen slitt med å parre føttene. USA er opptatt av at det ikke skal ende med at det blir et mål for opprørerne. De må balansere sitt forhold til Mubarak med sin støtte til folket som krever demokrati.

Lederskribenter i en rekke amerikanske aviser peker på denne vanskelige balansegangen i lørdagens utgaver. Egyptiske og andre kommentatorer i USA, merket seg at administrasjonen ikke kondolerte de etterlatte til dødsofrene for politiets brutalitet. Visepresident Joseph Biden ville ikke karakterisere Mubarak som diktator.

En presset amerikansk president, etter en telefonsamtale med Mubarak, kom på banen med sine krav natt til lørdag norsk tid med sine krav. Åpne opp telefon- og internett, stans voldsbruken fra politiet og opphev husarresten av Mohamed ElBaradei.

Store deler av Egypts militære ledelse var ikke i landet da det virkelig tok fyr i gateopptøyene før helgen. De satt i et møte i Pentagon, hvor de diskuterte ytterligere militært samarbeid med USA. Hvert år sprøyter USA rundt 1,5 milliarder dollar – nærmere 9 milliarder kroner – i militær bistand til sin viktigste venn i den arabiske verden. Nå skal denne støtten avvikles om ikke president Hosni Mubarak innleder reformer, slik USA på tomannshånd har forsøkt å få til. Men uten synlige resultater.

USAs president Barack Obama har hatt problemer med å takle krisen i Egypt. Nå frykter USA en gjentagelse av den islamske revolusjonen i Iran i 1979 og at en venn skal bli en fiende. “Det er en fare for at opprøret sprer seg. USA har i det siste bedt ulike arabiske regimer om reformer, ellers vil de synke”, slik utenriksminister Hillary Clinton har sagt det. Som vesentlige oljeeksportører er mange av disse landene avgjørende for USAs økonomi. USA bruker mellom hvert femte og hvert fjerde fat olje som produseres i verden.

Tidligere etterretningssjef og nå nyutnevnt visepresident, Omar Suleiman, omtales som Egypts nest mektigste mann og den eneste reelle kandidat for å overta presidentstolen. Han er vel kjent som politisk bakspiller og en mann som så vel Israel som USA kjenner godt og har samarbeidet med i mange år. Nå har han fått i oppgave å sette sammen den nye regjeringen.

“No to Suleiman, no to Shafik” har nå blitt et slagord som fyller Egypts gater. “Dere markerer starten på en ny æra”, sa Mohamed ElBaradei til tusenvis av demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. Selv forsøker han å markere seg som opposisjonens frontfigur.

Ifølge Mohamed ElBaradei, som framstår mer og mer som frontfigur for opposisjonen, er det kun et tidsspørsmål om når Mubarak må trekke seg. Han har nå satt press på USA for å støtte opprop om å avsette han, so sier USAs “finansielle livslinje til diktatoren må ta slutt.”

Søndag ble Det muslimske brorskapet og andre opposisjonsgrupper enige om å støtte ElBaradei i eventuelle forhandlinger med president Mubarak. I en serie med intervjuer på søndag har ElBaradei sagt at han har fått et mandat av folket og flere andre parter til å peke ut en regjering, og at han også skal ta kontakt med hæren, slik at man kan påbegynne samarbeidet.

ElBaradei avviser USAs opprop til Mubarak om å gjennomføre demokratiske og økonomiske reformer som svar på protestene. “Den amerikanske regjeringen kan ikke be det egyptiske folk om tro på at en diktator som har vært i makten i 30 år ville være den som skal innføre demokrati. Dette er en farse,” sa han til CBS programmet Face the Nation. Ifølge ElBaradei bør USA ikke være det siste landet som må be Mubarak om ågå.

Egypt-ekspert og professor i sosialantropologi Unni Wikan minner om at ElBaradei ikke har noen posisjon blant vanlige folk i Egypt. “Elbaradeis tilhengere er blant elitene og de velutdannede. Folk vet ikke hvem de vil ha etter Mubarak. Det fins ingen åpenbar kandidat. Derfor har Mubarak en mulighet til å forbli ved makten etter å ha dannet en ny regjering”, tror hun.

USA: Har utpekt sønnen som etterfølger

USA ber om valg, beholder støtten

Mubaraks skjebne – Obamas problem

Ny visepresident utnevnt

Who is Egypt’s new Vice President?

Han kan bli Mubaraks etterfølger

– Regjeringen er nikkedukker for Mubarak

Flere titalls drepte i Egypt

– Mubarak må forlate landet

Presidenten i møte med hæren

Det egyptiske militæret kan sitte med nøkkelen

USA ber amerikanere forlate Egypt

Flere tusen nordmenn sendes hjem fra Egypt

Turister frykter opprøret i Egypt

– Egypt ligner på Tyskland i 1989

– Lov og orden har kollapset fullstendig

ElBaradei til demonstrantene: – En ny æra

ElBaradei: No going back in Egypt

ElBaradei: Cut US Mubarak support

‘No to Suleiman, no to Shafik’

US calls for ‘orderly transition’

Security vacuum hits Egypt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: