Sørvest Asia i perspektiv

Tøff behandling av journalister

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

https://i2.wp.com/news.cnet.com/i/tim/2011/01/31/al-jazeera.png

De egyptiske myndighetene, som fortsetter sin knebling av medier etter en ukes tid med protester i landet, har nå arrestert 6 Al-Jazeera journalister. Ifølge Al-Jazeeras Egypt korrespondent for De forenede arabiske emirater, Dan Nolan, ble journalistene arrestert og deres kameraer og annen kringkastingsutstyr ble tatt fra dem av militæret i Kairo. Mens journalistene ble løslatt rundt en time etter at de var blitt arrestert er deres utstyr ennå hos politiet.

Al-Jazeera, som har rapportert om det egyptiske opprøret siden det startet, har av den egyptiske regjeringen og deres støttespillere, samt andre arabiske ledere blitt beskyldt for å støtte de egyptiske urolighetene med dets dekning døgnet rundt. Med sine 24-timers dekning av opprøret i Egypt er Al-Jazeera den som kringkaster mest om situasjonen i landet og som ikke er helt eller delvist eid av landets regjering.

Årsaken de egyptiske myndighetene ga for å ha tatt TV kanalen fra lufta i Egypt er at Al-Jazeera skal ha påbegynt protestene mot president Hosni Mubarak. Al-Jazeeras Kairo operasjoner ble stengt etter at man haddekringkastet et intervju med den populære presten Yusuf al-Qaradawi, som ba president Mubarak om å forlate landet.

Al-Jazeera har møtt på forstyrrelser med sin overføring fra Egypt siden fredag, da myndighetene stengte mye av landets internettilgang. Al-Jazeera beskrev stengningen som en ”handling med det til formål å dempe og undertrykke pressefriheten av nettverket og dets journalister” for dermed å ”sensurere og stilne stemmene til det egyptiske folk.”

TV kanalen ba i etterkant egyptiske bloggere og andre borgere om å hjelpe til med kanalens nyhetsoppdateringer gjennom å sende inn historier og øyenvitneskildringer om opprøret, noe som egyptere har vært mer enn villige til å gjøre. Bidrag har økt dramatisk i de siste 24 timene på tross av at kanalen har blitt fjernet fra luften.

”Denne oppmuntring går til alle bloggere, borgerjournalister og en hver med et kamera som har noe å sende”, lød oppfordringen. ”Vi har allerede gjort god bruk av sosial nettverksoppbygging og i dag har vi funnet at offentlige bidrag har økt i omfang.”

Over helgen, da demonstranter protesterte i Egypts største byer og mens majoriteten av internettkommunikasjon i landet var nede, sa Al-Jazeera at dets engelsk-språklige online livestream hadde blitt sett av mer enn 26m minutter i 12 timer på lørdag.

Ifølge Experian Hitwise økte internettraffikken til Al-Jazeera English med hele 140 prosent i uken som endte den 29. januar. Mens Facebook sto for 11 prosent av alle besøkene sto sosiale nettverk til sammen for 19 prosent av Al-Jazeera English websidens trafikk, noe som er det høyeste websiden har opplevd i de siste 3 årene.

Men det er ikke kun Al Jazeera journalister som har blitt angrepet og arrestert. Flere journalister fra ulike medier har mottatt tøff behandling fra det egyptiske politi og hær mens de har dekket protestene. The Guardians Jack Shenker ble angrepet og arrestert i Kairo sist uke, mens The Times’ James Hilder ble slått og holdt arrestert over helgen. Ifølge den internasjonale pressefrihetsgruppen Reporters Without Borders har mer enn et dusin journalister blitt arrestert i Egypt siden protestene startet.

“Stengningen av Al Jazeera er en brazen violation av den fundamentale rettigheten egypterne har til å motta informasjon mens deres land er i kaos,” sa Mohamed Abdel Dayem, Midtøsten og Nord Afrika programkoordinator ved Committee to Protect Journalists (CPJ). ”Det internasjonale samfunn skulle kreve at president Mubarak løfter denne sensuren umiddelbart.”

Egypt cuts off internet access

Google and Twitter launch service letting Egyptians tweet by phone

Al-Jazeera journalists arrested in Egypt

Egypt shuts down al-Jazeera operations

Journalists targeted by police violence, arrests

Egyptian protests: the arrest of a journalist

Bloody and bruised: the journalist caught in Egypt unrest

Egypt protests: ‘We ran a gauntlet of officers beating us with sticks’

Overview of routing activity in Egypt for the past 24 hours (UTC)

Amid Continued Efforts to Stifle Coverage of Egypt Protests, Word seeps Out Anyway

Én kommentar to “Tøff behandling av journalister”

  1. […] Tøff behandling av journalister […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: