Sørvest Asia i perspektiv

Regjeringsskifte i Libanon: Fra vest til øst

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

Libanons nye statsminister Najib Mikati er støttet av det militante sjiamuslimske partiet Hizbollah.

https://i1.wp.com/adoption.state.gov/images/adoptions/maps/lebanon.gif

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/graphics/flags/large/le-lgflag.gif

Det ser nå ut til at det er den Syria-vennlige milliardæren og forretningsmannen Najib Mikati som vilkomme til å bli Libanons neste regjeringssjef da det er ham som har det parlamentarisk flertall. Også Mikati er sunnimuslim, men den politiske støtten henter han hos sjiamuslimske Hizbollah og en rekke druser-representanter. Samtidig har Hariri varslet at det ikke kommer på tale å sitte i en regjering som ledes av Hizbollahs utvalgte.

Mikati, som var statsminister i en kort periode i 2005, har nå med andre ord sikret seg støtte til å bli Libanons regjeringssjef nok en gang. ”Jeg rekker ut hånden til alle. Hvis jeg blir utnevnt, vil mine handlinger tale for seg”, sa Mikati mandag.

Hizbollah deltok inntil nylig i en samlingsregjering ledet av Saad al-Hariri. Bakgrunnen for at Hizbollah trakk seg 12. januar, er en langvarig strid om den FN-støttede granskningen av drapet på Rafik al-Hariri – Saad al-Hariris far – i 2005. Det er ventet at tribunalet vil peke på medlemmer av Hizbollah som mistenkte for dette drapet. Hizbollah benekter sterkt å ha hatt noe med bombeangrepet som drepte Rafik al-Hariri å gjøre og anklager tribunalet for å representerer USAs og Israels interesser.

Den avtroppende statsministeren var mandag rasende over å bli vraket av et flertall i nasjonalforsamlingen. ”Det finnes ingen kompromisskandidat i disse forhandlingene, det finnes en kandidat som heter Saad al-Hariri og en annen kandidat fra 8. mars-blokken”, sa Hariri. Sunnimuslimene er svært sinte og kaller det hele et kupp.

Mandag samlet hundrevis av sunnimuslimske demonstranter seg for å protestere mot at deres egen kandidat, avtroppende statsminister Saad al-Hariri, ikke får danne ny regjering. Mandag kveld ble det meldt om demonstrasjoner både i Tripoli i nord og sør for hovedstaden Beirut. Hariris tilhengere har oppfordret til en ”raseriets dag” tirsdag. De mener at den Hizbollah-støttede regjeringen vil sørge for at Libanon i realiteten vil bli styrt av Iran, som sammen med Syria er Hizbollahs nærmeste støttespiller.

Hariris regjering hadde utenlandsk støtte blant annet fra USA, Israel og Saudi-Arabia. USA avventer situasjonen, men ifølge talsmann for USAs utenriksdepartementet, P.J. Crowley, kan forholdet mellom Libanon og USA komme til å bli mer komplisert.

”Skulle Libanon få en regjering med Hizbollah som sentral aktør, vil det få konsekvenser for USAs bistand til landet”, sier en talsmann for amerikansk UD. Uttalelsen ble gitt mandag, samme dag som Hizbollahs kandidat Najib Mikati seilte opp som favoritt til å bli landets nye regjeringssjef på bekostning av den USA-vennlige kandidaten Saad al-Hariri, som også står på god fot med Saudi-Arabia.

Heller ikke Israel ser med blide øyne på at den nye regjeringen kan komme til å bli ledet av en Syria-vennlig mann som støttes av den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen. ”Det er en meget, meget farlig utvikling ettersom vi i virkeligheten vil komme til å få en iransk regjering ved Israels nordlige grense”, sa Israels visestatsminister Silvan Shalom i et radiointervju i helgen.

Libanons politiske system forutsetter at statsministeren er sunnimuslim, presidenten maronittisk kristen og presidenten i nasjonalforsamlingen sjiamuslim. Den nye politiske krisen skaper frykt for en voldsbølge lik den som nesten utløste borgerkrig i mai 2008.

Libanon: Demonstrerer for Hariri

Hariris tilhengere samler seg til protest i Libanon

USA urolig for Hizbollah-vennlig regjering

Hizbollah får statsminister

– Blir iransk satellitt

Ga Ahmadinejad israelsk våpen

Ahmadinejad ved grensen til Israel

Roser og jubel for Ahmadinejad i Libanon

Israelsk politiker truet Irans president på livet

– Syria hadde ikke skylden

– Syria forsyner fortsatt Hizbollah

Reklamer

Én kommentar to “Regjeringsskifte i Libanon: Fra vest til øst”

  1. […] Regjeringsskifte i Libanon: Fra vest til øst […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: