Sørvest Asia i perspektiv

Internasjonal fagbevegelse mobiliserer til Aksjonsdag for demokrati i Egypt

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

https://i1.wp.com/bikyamasr.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/06/workers9.jpg

https://i0.wp.com/www.love-egypt.com/images/workers.jpg

Egyptiske arbeidere, undertrykt av en regjeringsstøttet og regjeringsdrevet arbeiderføderasjon, har brudt ut for å danne deres egne uavhengige foreninger og føderasjon og bli med i de folkelige demonstrasjonene mot president Hosni Mubaraks diktatoriske styre.

I en erklæring den 30. januar sa den nye Egyptian Federation of Independent Unions (EFIU) at dets krav, i tillegg til å kreve, slik som andre demonstranter, at Mubarak skal gå av umiddelbart, inkluderer retten til å organisere seg og retten til å arbeide med en sømmelig minimumslønn, heller enn å være arbeidsløs. Føderasjonen oppfordret deretter til generalstreik.

Den nye føderasjonen, som sto åpent frem ved en pressekonferanse på den tettfylte Tahrir plassen i Kairo, inkluderer The Real Estate Tax Authority (RETA) arbeidere, The Retired Workers Union (RWU), The Health Professionals Union (HPU), The Teachers Independent Union (TIU) og flere andre uavhengige foreninger. De fikk støtte fra både AFL-CIO president Richard Trumka, som sa den nye konføderasjonens rolle i demonstrasjonene ”inspirerer oss og ikke vil bli glemt”, og The International Trades Union Congress (ITUC).

For å få oppfylt sine krav ba den nye konføderasjonen sine medlemmer om å organisere ”sivile komiteer å forsvare deres arbeidsplasser” og å streike og protestere med unntak av i vitale industrier, men hva som ble inkludert i vital ble holdt udefinert.

“arbeidere og folk har kjempet i flere tiår og detatt…i enestående tilbakevendende protestaksjoner for å forsvare deres legale rettigheter. De lyktes i deres forsøk på tross for mangelen på uavhengige foreningsorganisasjoner, stjålet stykke for stykke i de siste tiårene. De lyktes i å vinne store sosiale sektorer på deres side, og å mobilisere sympati blant det egyptiske samfunn, arbeidere og foreningsbevegelser,” heter det i erklæringen.

Arbeidere har kjempet modig for å forsvare deres demokratiske rettigheter og å organisere og danne uavhengige foreningsorganisasjoner. Arbeideres kamp banet veien for dagens folkelige revolusjon. Det er årsaken til at Egypts arbeidere og ansatte totalt nekter for at regjeringsføderasjonen representerer dem og taler i deres navn, ettersom den ofte har fornektet deres rettigheter og krav”, erklærte den nye arbeiderføderasjonen.

The government-run Egyptian Trade Union Federation even issued a Jan. 27 statement opposing all the anti-Mubarak protests, said the new federation. The new independent labor federation also demanded freedom for everyone arrested during the protests, which began on Jan. 25.

Trumka skrev til RETA president Kamal Abu Eita og til Kamal Abbas, direktør av The Center for Trade Union Worker Services, at deres «organisasjoner symboliserer styrken og motet til egyptiske arbeidere og deres familier som har stått mot undertrykkelse i mange år.” ”Vi saluterer dere i dette modige forsøket” av å danne den nye arbeiderføderasjonen ”og blir med i den international arbeiderbevegelse i å stå sammen med dere.” ”Folkets bevegelse for demokrati i Egypt og rollen foreninger har spilt for frihet og arbeiderrettigheter inspirerer oss og vil ikke bli glemt,” konkluderte han.

Aksjonsdag for demokrati i Egypt den 8. februar

Styret i Den internasjonale arbeiderføderasjonen (ITUC), som representerer 176 millioner arbeidere i 151 land og territorier og har 301 nasjonale tilknyttede organisasjoner, vedtok på sitt møte i Brussel 4. februar 2011 å oppfordre fagorganiserte i hele verden til å demonstrerer til støtte for demokratibevegelsen i Egypt den 8. februar, som de har valgt å kalle Aksjonsdag for demokrati i Egypt.

Foreningene vil organisere demonstrasjoner ved egyptiske ambassader og fortsette å presse deres regjeringer å kreve demokratisk overgang i Egypt og å sikre at de ansvarlig for de voldelige handlingene mot de fredelige demonstrasjonene blir brakt til rettferdighet.

«Vi skal fortsette å sette press på regimet til Hosni Mubarak slik at det egyptiske folket får sin frihet. Vi ønsker en fri og uavhengig egyptisk fagbevegelse og tar avstand fra undertrykking og vold», sier Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC.

Internasjonal aksjonsdag

8 February: Action day for democracy in Egypt

PSI calls on affiliates to ask their governments to work to end violence in Egypt

PSI welcomes new Egyptian union federation

«The workers are angry!» – Press release from CTUWS, Cairo

Trade Union Solidarity with Egypt

Model protest letters to Egyptian embassies

Egypt: International Day of Solidarity Flyer

World Trade Unions Mobilising for Democracy in Egypt: 8 February Action Day

ITUC General Council Resolution on Egypt

Egyptian workers form independent union coalition

Reklamer

Én kommentar to “Internasjonal fagbevegelse mobiliserer til Aksjonsdag for demokrati i Egypt”

  1. […] Internasjonal fagbevegelse mobiliserer til Aksjonsdag for demokrati i Egypt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: