Sørvest Asia i perspektiv

Forskjellige palestinske holdninger til protestene i Egypt

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

https://i1.wp.com/newsimg.bbc.co.uk/media/images/44375000/gif/_44375791_gaza_egypt_map416.gif

Egypt har en fredsavtale med Israel som er laget ut fra Israels krav, og ikke palestinernes behov. Ingen fred uten rettferdighet heter det, men denne avtalen går dette slagordet midt imot. Flere ganger har Egypt stanset tilførsler av nødvendige varer inn i Gaza og i 2008 stanset egyptisk politi en konvoi organisert av egyptiske opposisjonsgrupper som hadde medisinsk utstyr til Gaza. Men dette var hverken den første eller den siste gangen.

Nå benyttes undergrunnstunneller brukt for å smugle varer til Gaza til få frem matforsyninger til  egyptiske soldater som er isolert på Gaza grensen etter 10 dagers intern konflikt i Egypt. Forsyninger, inkludert brød, hermetikk og andre matforsyninger, går nå, under de folkelige protestene som herjer i Egypt, i motsatt retning. Hamas’ sikkerhetsstyrker har levert forsyninger i de siste 3 dagene.

Men store demonsrtrasjoner til støtte for det tunisiske og det egyptiske opprøret som nå blir avholdt i Palestina, blir samtidig undertrykt  av Fatah på Vestbredden, noe som er brudd på palestinske lover som garanterer forsamlingsfrihet og ytringsfrihet. I tillegg kommer at Fatah støttespillere har avholdt uforstyrrede demonstrasjoner til støtte for Mubarak.

To erfarne franske sikkerhetseksperter har i de siste 3 årene arbeidet med å trene den palestinske spesialpolitistyrken. De har ifølge European Union’s Police Mission in the Palestinian Territories (EUPOL COPPS ), som har trent den lokale styrken siden den 1. januar 2006, gjort det til en av mest velltrente, velldisiplinerte og vellutstyrte av alle de palestinske sikkerhetsstyrkene. Treningen har tatt sikte på å oppløse folkemengder og demonstrasjoner.

Sammen med listen over innenriks klagemål uttrykt av de egyptiske demonstrantene som krever en slutt på Mubaraks regime har den egyptiske utenrikspolitikken også stått i fokus. Plakater og slagord har bedt Mubarak om å søke tilflukt i Tel Aviv, mens hans raskt utpekte visepresident, Omar Suleiman, har blitt anklagd for å være en marionett av USA. Egypts salg av naturgass til Israel til bundpris har blitt inkludert i kritikken.

Det er et utbredt syn blant egyptere at det egyptiske regimet har tjent Vestens interesser, noe som ikke har blitt mindre etter at de amerikanske diplomatene har vært uvillige til å gi protestene deres fulle støtte, samt Israels opprop til verdensledere om å støtte Mubarak.

På området hvor Egypts utenrikspolitiske apparat har tjent de amerikanske interessene mest direkte, Israels sikkerhet, har Mubarak regimes medskyldighet når det kommer til det at man ikke har klart å etablere en palestinsk stat blitt kritisert i de siste årene. Dets rolle når det kommer til å legge byrden på folket i Gaza, i samarbeid med Israel, har gjort at Egypts status i regionen har sunket til et lavmål.

Palestine papirene, de lekkede interne dokumentene vedrørende den palestinske autoritet (PA) som Wikileaks har lekket gjennom Al Jazeera, bekrefter Egypts rolle i blindgaten mellom de israelske og palestinske forhandlerne. Mens mye av dekningen av Palestine papirene har fokusert på de enorme tilbudene gitt av de palestinske forhandlerne, og hvor raskt de har blitt avvist av de israelske og amerikanske representanter, har Egypts rolle som et instrument for ytterligere press kommet frem.

Suleiman blir i dokumentene helt klart synliggjort som en person som de israelske og amerikanske representantene kunne regne med når det kommer til å få støtte til deres agenda som har gått ut på å splitte de palestinske faksjonene eller legge press på PA for enda større tilståelser.

Men både opprøret i Tunisia og Egypt, spredningen av disse opprørene og Palestina papirene viser med all klarhet at USA er ved å miste grepet om regionen.

Ansporet av det som skjer i Egypt har PA (de palestinske autoritetene) og dets styrende Fatah parti lovet å avholde lokalvalg, som trolig vil bli avholdt i mai måned, etterfulgt av generalvalg, men Hamas, som ble valgt til regjeringen under forrige valg, som ble kuppet av Fatah, som har samarbeidet med Israel og USA, og som kontrollerer Gazastripen, sier det vil nekte å ta del i valget hvis ikke en Hamas-Fatah gjenforeningsavtale blir nådd. Hamas ledere har mistillitt til at PA og Fatah vil avholde rettferdige valg.

Palestinsk lovgiver Mustafa Barghouti, en tidligere palestinsk informasjonsminister, har deltatt under demnostrasjonene i Ramallah, og sier ”Hva som har skjedd i Egypt og hva som skjedde i Tunisia er skritt tatt for å bevege den arabiske verden mot demokrati, noe som kun vil styrke de arabiske statene og det arabiske folk og kun endre maktbalansen i vår favør.”

Egypt blocks Gaza protest attempt

Gaza feeds hungry Egyptian troops in role reversal

Palestinian Authority Disrupts Egypt Solidarity Protest in Ramallah

Palestinian protest for Egyptians broken up

Hundreds demonstrate against Mubarak in Ramallah

East Jerusalem solidarity protest with the Egyptian people

Abbas Accuses Al-Jazeera Of Inciting As Protests Erupt In Gaza

Hamas allows anti-Mubarak protest in Gaza

Egypt unrest spurs Palestinian Authority to pledge elections

Now Gaza Begins to Shake

Obama’s Mideast Moment of Truth

International reactions to the 2011 Egyptian protests

Why Egypt Matters: A Guide to the Egyptian Protests 2011

Palestinian security suppressing West Bank fervor over Egypt protests

Egypt and the Palestinian question

Hamas allows anti-Mubarak protest in Gaza

Egypt’s Mubarak: Hamas invited Israeli offensive

Egypt’s Mubarak to EU: Hamas must not be allowed to win in Gaza

Mubarak: Hamas will never sign a peace agreement with Israel

Reklamer

2 kommentar to “Forskjellige palestinske holdninger til protestene i Egypt”

  1. […] Forskjellige palestinske holdninger til protestene i Egypt […]

  2. […] Forskjellige palestinske holdninger til protestene i Egypt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: