Sørvest Asia i perspektiv

Forhandlinger under bordet pågår i Egypt

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

Obama administrasjonen diskuterer nå med de egyptiske myndighetene om man skal la president Hosni Mubarak resignere umiddelbart og heller gi makten til en overgangsregjering ledet av visepresident Omar Suleiman med støtte fra både det egyptiske militære, administrasjonsansatte og arabiske diplomater.

…Ansatte fra begge regjeringer fortsetter samtaler rundt en plan hvor Suleiman, støttet av Sami Enan, leder for de egyptiske væpnede styrkene, og forsvarsminister Field Marshal Mohamed Tantawi, umiddelbart ville begynne en prosess for å skape en konstitusjonell reform.

Forslaget innebærer samtidig at overgangsregjeringen inviterer medlemmer fra en rekke opposisjonsgrupper, inkludert Det muslimske brorskap, som har vært forbudt i Egypt siden 1954, til å begynne å arbeide med landets valgsystem slik at det skal kunne bli mulig å avholde frie og rettferdige valg i september.

Men på tross for at Suleiman har invitert opposisjonen til dialog har han blitt møtt av en kald skulder både fra Det muslimske brorskap og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, som “har avvist å møtes. Enhver forhandling er avhengig av at Hosni Mubarak går av”, sier ElBaradei.

Mohammed Abdul Ghar i Den nasjonale koalisjonen for endring, der ElBaradei er med, understreket også at det hele står og faller på Mubaraks avgang. “Vår holdning er klar; ingen forhandlinger før Mubarak går av. Etter det er vi klare for dialog med Suleiman”, sier han.

Samtalene om en mulig overgangsregjering i Egypt blir ikke ført direkte med Mubarak, men med høytstående tjenestemenn i kretsen rundt den egyptiske presidenten. Utfallet av samtalene er usikkert og vil i stor grad avhenge av utviklingen på bakken i Kairo og andre egyptiske storbyer, der tusenvis av motstandere og tilhengere av Mubarak de siste dagene har barket sammen. De regimekritiske demonstrantene har truet med å marsjere mot presidentpalasset etter fredagsbønnen.

Er det Mubaraks siste dag?

Hva kan demonstrantene på Tahrir-plassen vente seg dersom Mubarak faktisk går av? Og hvem har makt til å påvirke utviklingen videre i Egypt? Midtøsten-forsker Anne K. Bang svarer i nettprat NÅ

Aftenposten.no: Nettprat

Amr Moussa vil stille i presidentvalg i Egypt

– Partene i Egypt må snakke sammen

USA vil ha overgangsregjering nå

Kamp i kulissene om Egypts framtid

Avviser dialog i Egypt

– Går jeg i dag, blir det kaos

Diskuterer Mubaraks umiddelbare avgang

Opprørerne vil marsjere til presidentens palass

– Demonstrasjonene kan fortsette selv om Mubarak går av

– Regimeskifte i Egypt styrker palestinerne

White House, Egypt Discuss Plan for Mubarak’s Exit

NYT: Obama cutting deal to have CIA torture point-man Suleiman replace Mubarak

Egypt in Crisis: Omar Suleiman and CIA Rendition

Reklamer

Én kommentar to “Forhandlinger under bordet pågår i Egypt”

  1. […] Forhandlinger under bordet pågår i Egypt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: