Sørvest Asia i perspektiv

Et spørsmål om demokrati

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

http://rtone.files.wordpress.com/2007/11/the-future-of-democracy-in-egypt.jpg

http://blikk.files.wordpress.com/2011/02/6a00d83452719d69e20115714dd9be970c-800wi.jpg?w=300

En samtale med en venn om situasjonen i Egypt

Spørsmål:

Mubarak står for et autoritært styre, men det spørs om ikke alternativet blir kaos. Europa fikk ikke demokrati før vi var modne for det, dvs. Før visse forutsetninger var på plass: Opplysning, bl.a. allmenn lese-ferdighet, Kirkens makt brutt, dvs. tros- og ytringsfrihet, rettssikkerhet, bl.a. med skille mellom lovgivende, dømmende og utøvende myndighet, et noenlunde ukorrupt byråkrati, osv.

Åssen er det med dette i Egypt? En kan ikke ha demokrati et middelalder-samfunn, eller mer presist: et samfunn der en stor del av befolkninga (på landsbygda) lever i middelalderen. Kan man ikke lese og skrive, kan man heller ikke delta i samfunnslivet. 56 % av befolkningen over 15 kan lese, dvs. at nesten halvparten ikke kan det. Det er ikke kun å eksportere demokrati over alt, slik amerikanerne gjør. Skal det være ”demokrati” for overklassen?

Svar:

Ja, Mubarak er på mange måter en diktator støttet av USA og Europa. Diktaturer blir som regel kaos da en elite beriker seg på resten av samfunnet som forblir i mørke, fattige og uten utdannelse – de har ingen mulighet til å påvirke samfunnet. Og denne tilstanden kan i alle fall ikke kalles særlig demokratisk.

Europa er kanskje relativt demokratisk, på tross for enorme forskjeller folk i mellom både når det kommer til makt og penger, men har uansett ikke vært flinke til å spre noe som helst demokrati. Kolonialisme og imperialisme er det få som støtter i dag, og de som gjør det er ikke akkurat kjent for å ville spre demokrati og menneskerettigheter osv. USA har kanskje vært den største hindringen for demokrati i vårt århundre, men Europa er ikke så langt unna på tross for at det verste kanskje var frem til Andre verdenskrig.

Det var ikke på grunn av diktatorer at Europa utviklet forutsetningen for allmenn lese-ferdighet, Kirkens makt brutt, dvs. tros- og ytringsfrihet, rettssikkerhet, bl.a. med skille mellom lovgivende, dømmende og utøvende myndighet, et noenlunde ukorrupt byråkrati, osv. det var heller tvert imot. det var folkets frigjøringskamp, slik som den vi i dag er vitne tili Egypt, som gjorde oss stadig mer i stand til å takle livet og utvikle oss dit hen vi er i dag.

Kanskje lever egypterne i et middelalder-samfunn, men det er neppe Mubarak som kommer til å endre dette. Egypternes nåværende kamp vil trolig være et enormt sprang i retning av et opplysningssamfunn.

Hva kom først høna eller egget? Man kan også spørre seg om hva som kom først – modenheten eller demokratiet. Det er på mange måter en dialektisk prosess. Gjennom å skape demokrati skapes demokratisk holdning og sanne demokrater. Folk blir bevisstgjort av å bli ansvarliggjort og for å bli dette må de kunne føle at det de gjør har konsekvenser. At de har en stemme og blir lyttet til.

Latin Amerika, slik vi har sett det i det siste århundre, er et glimrende eksempel. Her har man opplevd tre bølger av demokrati i flere av landene. Her har man veltet diktatorer og forsøkt å danne demokratiske samfunn, noe man har klart reltivt bra. Den siste av disse bølgene er den bolivariske revolusjon. La oss håpe at det er dette som nå er ved å skje også i den arabiske verden.

Egypt er spydspissen på dette feltet. Mubarak har blitt støttet av USA og laget fred, som ikke på noen måte kan sies å være bygget på rettferdighet, med Israel. La oss håpe at det egyptiske folk, som nå har holdt ut i 10 lange dager og netter, seirer over mobben som nå har blitt sendt mot dem, Mubarak, USA og Israel.

Det er først når USA trekker sine blodige blekksprutlignende fangarmer tilbake at vi kan håpe på demokrati i regionen. Men – demokrati blir ikke gitt gratis, og USA er langt fra det eneste hinderet. Men at det egyptiske folk nå tar makten i egne hender er et gigantisk skritt i riktig retning.

Én kommentar to “Et spørsmål om demokrati”

  1. […] Et spørsmål om demokrati […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: