Sørvest Asia i perspektiv

Et opprør på gang i Albania?

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

Albanias statsminister Sali Berisha på en pressekonferanse fredag 21.januar. Nå advarer han mot folkeopprør.

En såret demonstrant gestikulerer foran opprørspolitiet under en demonstrasjon mot regjeringen i Tirana fredag.

Den politiske krisen i Albania toppet seg fredag med kraftige sammenstøt mellom politi og opposisjonstilhengere utenfor kontorene til statsminister Sali Berisha. Tusenvis av demonstranter strømmet ut i gatene i Albanias hovedstad Tirana og krevde at Berishas regjering går av.

Protesten endte med blodige gatekamper mellom politi, som brukte tåregass, vannkanoner, gummikuler og til slutt skarp ammunisjon, og demonstranter. Tallet på sårede ble av sykehuskilder oppgitt til 55, hvorav 25 skal ha vært politimenn og 30 sivile.

Minst 3 mennesker mistet livet. Det er tegn til at minst 2 av de drepte ble skutt på kloss hold av en finkalibret pistol. En video som sirkulerer på internett viser at en av de drepte ble skutt av sikkerhetsstyrker mens demonstrantene forsøkte å storme Berishas kontor.

”Politiet har rett til å opprettholde orden og beskytte folket, men de må ikke bruke overdreven makt mot dem som utøver sin rett til å protestere”, sier Andrea Huber, sjef for Amnesty i Europa og Sentral-Asia.

Uroen vekker sterk bekymring i flere land, og samme kveld ba både EU, USA og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) partene om unngå provokasjoner for å hindre ytterligere konflikt. I en felles kunngjøring beklages det at fredagens demonstrasjoner førte til tap av menneskeliv, samtidig som man anmoder de stridende politiske fløyene om å søke kompromiss.

”Vold og overdreven maktbruk kan ikke rettferdiggjøres og bør unngås. Albania er et demokratisk samfunn, som er aspirant til EU når de demokratiske institusjonene er på plass”, het det i kunngjøringen.

Statsminister Sali Berisha, som har vært med i ledelsen i høyrepartiet Albanias demokratiske parti (DP) siden partiet ble grunnlagt i 1991 og har vært statsminister i Albania siden 3. september 2005, sammenligner situasjonen i Albania med folkeopprøret i Tunisia, men lover at et opprør ikke vil finne sted i et av Europas fattigste land.

Sosialt utviklet Albania seg fra 1945 fra å være et av de fattigste og minst moderne land i Europa til å bygge ut en del industri. Et brutalt maktapparat og altomfattende hemmelig politi, kombinert med en intens patriotisk propaganda som vakte gjenklang i et lite, sterkt nasjonalistisk folk som nesten aldri hadde vært selvstendig, bidro til politisk stabilitet.

På slutten av 80-tallet gikk økonomien stadig dårligere. Isolasjonen bidro til at Albania manglet kapital til å modernisere industrien. Teknologisk sakket Albania stadig lengre etter, og eksporten ga stadig mindre hard valuta. Samtidig skapte store sosialbudsjetter som regjeringen ikke våget å skjære ned på, og en dyr militær opprustning, til at det reelle statlige underskuddet bare vokste.

Da folkerepublikken brøt sammen i 1990 førte det også til en voldsom krise i det økonomiske og sosiale systemet. Resultatet ble sosialt kaos, omfattende hærverk mot offentlige bygninger, skoler osv over hele landet, og massekriminalitet. Unge arbeidsløse (mange av dem fra landsbygda) kapret blant annet et skip for å seile til Italia, noe som fikk den italienske regjeringen til å gripe inn for å hindre at Albania brøt helt sammen, og at en mye større flom av desperate økonomiske flyktninger dermed skulle velte over Adriaterhavet.

Sali Berisha kom til makten som president i etterkant av det første frie valget i Albania, den 9. april 1992. En rekke dyptgående politiske, økonomiske, institusjonelle, lovgivende og omfattende reformer ble gjennomført. Privatisering av land og bolig, samt alle små og mellomstore statsselskaper ble gjort i perioden 92-96 og priser og bytterater ble liberalisert. Albania åpnet opp mot Vesten og ble medlem av Europarådet i 1995, signerte Partnerskap for fred i 1993 og etablerte et nært samarbeid med EU land og USA.

Den nye regjeringen, som bar preg av korrupsjon og misbruk, støttet også et økonomisk pyramidespill, et ponzi spareskjema, antakelig i samarbeid med mafiaen i Italia. Pyramiden fristet med løfter om eventyrlige profitter, men som med alle andre pyramidespill hadde også dette en begrenset levetid.

På denne tiden hadde mange yngre albanere fått jobb i utlandet, særlig i Hellas og Italia, og sendte store pengebeløp hjem til familien. De økonomisk naive albanerne var ikke vant til noen form for frie markeder, og mange lot seg lure til å investere alt de hadde. Da pyramidesvindelen brøt sammen i 1996 ble resultatet en periode med borgerkrig.

Berisha vant valget i 1996, men dette bar preg av beskyldninger om trusler, manipulasjon og voldelig kvelning av en fredelig opposisjon, noe som førte landet inn i politisk krise da  DP nektet å annullere valget.

I desember 1996 begynte folk, som beskyldte regjeringen for å ha stjålet pengene deres, å demonstrere og det brygget seg opp til borgerkrig. Men Berisha nektet å anerkjenne opposisjonens krav om at han skulle trekke seg og NATO steppet inn for å ta kontrollen. Nye valg ble avholdt i 1997 og Albanias sosialistparti (SPA) kom til makten. Men DP kom på nytt i makten i 2005 og Berisha har kontrollert landet med jernhånd og eliminert all opposisjon.

NATO landet Albania har bidratt til den NATO-ledete styrken i Bosnia-Hercegovina siden 1996 og har fremdeles sin bistand under EUs ledelse siden 2007. Landet spilte en viktig rolle i å støtte NATOs innsats i Kosovo og bidro med støtte til NATOs operasjoner i Makedonia 2001–2003, noe som medførte en sterk opprusting av albansk infrastruktur, og gryende internasjonale investeringer. Fra 2003 har Albania medvirket med soldater til ISAF-styrken i Afghanistan. I tillegg bidrar landet til NATOs maritime antiterror operasjon, Operation Active Endeavour, i Middelhavet.

I juni 2007 møttes Berisha med USAs president George W. Bush i Tirana, noe som gjorde Bush til den første amerikanske president til å besøke Albania.Bush gjentok da sin sterke støtte til et uavhengig Kosovo fra Serbia: ”På et punkt, raskere heller enn senere, må man si: Nok er nok. Kosovo er uavhengig.”

I etterkant av valget i 2009, der SPA fikk flest stemmer, men kun fikk 65 av 140 seter i  parlamentet på grunn av valgsystemet, erklærte Berishas DP seier, men kun etter å ha slått seg sammen med et opposisjonelt sosialistparti, Socialist Movement for Integration (LSI). Men valget har blitt erklært som svindelaktig av opposisjonen og er ennå under kritikk av SPA ettersom Berishas parti ikke vil telle stemmene på nytt.

”Ingen kan ta makten med voldelige midler i dette landet”, sa Berisha, som sammenlignet sine politiske motstandere med Tunisias styrtede president Zine al-Abidine Ben Ali, men sa motstanderne forsøker å velte hans regjering med vold.

”Bastardbarna til Albanias egne Ben Ali-er ser for seg et tunisisk scenario for Albanias innbyggere. Men ingen makt i verden er i stand til å manipulere det albanske folks frie vilje”, sa Berisha, som avviste å innføre unntakstilstand, men gjorde det klart at vold ikke ville bli tolerert.

Om lag 20.000 mennesker skal ha deltatt i demonstrasjonen, som ble arrangert av SPA, som er et av de største politiske partiene i Albania og som siden 2005 blir ledet av Edi Rama, som også er borgermester i Tirana. Demonstrantene mener at hele regjeringen er korrupt og anklager den for å ha vunnet valget i 2009 ved hjelp av fusk.

Rama legger skylden på politiet for de blodige protestene. ”Jeg ber den såkalte statsministeren om å la være å dra vårt samfunn lenger dypere inn i en blindgate”, sa Rama, som la til at ”Demonstrantene vil lørdag sørge over de drepte og fredelige protester vil bli arrangert.”

I desember 2004 ble Rama erklært World Mayor 2004 av The City Mayors Foundation, som vil si at han var den første til å motta denne prisen i verden, og året etter ble han av Time Magazine erklært som en av de europeiske heltene i 2005, en tributt til 37 folk som har endret verden til det bedre. Men SPA medlemmer deltar nå i parlamentsmøter og samarbeider med deres høyrevingskollegaer, mens Rama blir kritisert for å lede partiet uten medarbeidere. Men den andre mest mektige i partiet er Gramoz Ruçi, lederen av parlamentsgruppen.

Reklamer

Én kommentar to “Et opprør på gang i Albania?”

  1. […] Et opprør på gang i Albania? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: