Sørvest Asia i perspektiv

Egypt – en refleksjon over dagens situasjon

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

Den 8. februar:

Internasjonal fagbevegelse mobiliserer til Aksjonsdag for demokrati i Egypt

Egypterne har ikke gitt seg. Tahrir-plassen i Kairo var mandag fortsatt full av demonstranter, etter at hæren kvelden før gjorde et forsøk på å presse dem bort. Tirsdag hadde Kairo de største demonstrasjonene siden protestene begynte 25. januar. Etter noen roligere dager i Egypt viste demonstrantene fornyet styrke på Tahrir-plassen i Kairo. Og det til tross for regjeringens løfter om en plan for fredelig overføring av makt.

Også den egyptiske Google-sjefen Wael Ghonim var tilbake på Tahrir etter å ha sittet 12 dager i fengsel for sin deltakelse i demonstrasjonene. Ghonims tårer i et TV-intervju har rørt mange egyptere og ser ut til å ha gitt ny giv til demokratibevegelsen.

I helgen trakk Mubarak seg fra stillingen som partileder og den nyutnevnte visepresidenten Omar Suleiman, som lover at myndighetene ikke vil rettsforfølge demonstrantene som har krevd president Hosni Mubaraks avgang, har forsøkt å innlede forhandlinger med opposisjonen. Suleiman sier nå at Egypt har en plan og en tidstabell for en fredelig overføring av makten.

”Et klart veikart er på plass for å gjennomføre en fredelig og organisert overføring av makten”, opplyste Suleiman etter å ha gitt presidenten en orientering søndag om dialogmøtet med representanter for opposisjonen, deriblant Mubaraks politiske fiende nummer én, Det muslimske brorskap, som fortsatt er en forbudt organisasjon.

Det viktigste kravet til gruppene som møtte Suleiman var at Mubarak må gå av straks. En opposisjonsfigur som ikke var til stede, var Mohamed ElBaradei, som sier at han ikke var invitert til samtalene. Han slakter prosessen i sin helhet og kritiserte søndag samtalene og de motstridende meldingene fra Washington om Mubarak.

”Ingen vet hvem som snakker med hvem akkurat nå. De samme som har styrt landet i 30 år, fortsetter å styre. Forhandlingene er ikke et steg mot den endringen som demonstrantene har krevd i tolv dager”, sier ElBaradei.

Heller ikke ungdomsbevegelsen 6. april, som har vært sentral i organiseringen av demonstrasjonene i Egypts gater, deltok på dialogmøtet. En talsperson for gruppen sier prinsippet om å ikke forhandle før Mubarak trekker seg, står fast. Også han mener partene unngikk å diskutere de grunnleggende kravene som folket stiller.

På møtet ble det uansett oppnådd enighet om en komité, som skal inkludere representanter fra domstolene og flere politiske grupper, for å studere og foreslå grunnlovsendringer og nødvendige endringer i lovverket, samt et veikart for den videre dialogen. Selv om regjeringen bare kom med mindre innrømmelser, vil gruppene fortsette dialogen.

Samtidig lover Suleiman at myndighetene skal granske dødsfallene i demonstrasjonene. Menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) sier at minst 297 personer har mistet livet i sammenstøt.

Det muslimske brorskap krever at president Mubarak oppløser nasjonalforsamlingen, slipper alle politiske fanger fri og opphever unntaksstatusen i landet, samt endrer grunnlovsartiklene som gir Mubaraks parti NDP lov til å utpeke en ny president som kan bli ved makten i et ubegrenset antall presidentperioder.

Faren er at forhandlingene trekker ut – uten at resultatene kommer. Det at brorskapet nå trekkes inn i offisielle samtaler med regjeringen, er et symbolsk viktig steg på veien mot å bli en lovlig organisasjon for den forbudte gruppen, men det er et åpent spørsmål hvordan brorskapet reagerer dersom regjeringen ikke innfrir noen av deres krav.

Etter dager med en fastlåste situasjon er opprettelsen av en reformkomité et tegn på at prosessen er i bevegelse, men om mer konkrete resultater lar vente på seg, kan opposisjonen stå i fare for å splittes.

Brorskapet har fram til nå sagt at det ikke vil forhandle med mindre Mubarak trekker seg, noe som gjør at mange i den brede opposisjonsbevegelsen kan oppfatte det som et svik at de valgte å gå i dialog likevel. Bevegelsen har tidligere sagt at den kommer til å trekke seg dersom samtalene ikke fører fram. Om gruppen ikke holder ord kan det være dypt skadelig for opposisjonen.

Samtidig går ryktene om at tyske politikere i stadig større grad er innstilt på å ta imot Mubarak for å sikre en fredelig overgang. ”Regjeringen bør diskré signalisere til Mubarak at han kan komme hit hvis han vil”, sier Elmar Brok, kristeligdemokratisk representant i EU-parlamentet, til avisen Frankfurter Rundschau.

For et år siden var Mubarak til behandling i Tyskland. Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegels nettutgave Spiegel ONLINE meldte mandag at Mubarak muligens skal reise til Tyskland for en grundig og langvarig medisinsk sjekk på en privat luksusklinikk utenfor Baden-Baden, Max-Grundig-Klinik. Mubarak skal dermed få muligheten til en verdig avgang, samtidig som de pågående protestene i Egypts storbyer kan ebbe ut.

USAs president Barack Obama gjentok søndag at han vil ha en representativ regjering i Egypt og at landet er forandret for alltid. ”Det egyptiske folk vil ha frihet og frie og rettferdige valg. De vil ha en representativ regjering, og de vil ha en regjering som lytter. Vi har sagt at dere må starte overgangen nå”, sa Obama i et intervju med Fox News.

På spørsmål om Egypts president Hosni Mubarak nå vil gå av, svarte han at det vet bare Mubarak selv. ”Men det vi vet, er at Egypt ikke kommer til å vende tilbake til det det var”, sa han og la til at Mubarak har sagt han ikke stiller til gjenvalg senere i år.

USAs utenriksminister Hillary Clinton antyder at det kan være for tidlig for Egypts president Hosni Mubarak å gå av allerede nå. På flyet tilbake fra München, der hun deltok på en konferanse i helgen, sa Clinton at det er opp til det egyptiske folk å bestemme når Mubarak må gå av, men at det kan skape komplikasjoner om han tvinges bort nå.

Clinton viste til at det er viktig å se framover til valget i september og planlegge slik at ikke valget blir en fiasko og en skuffelse for det egyptiske folk. ”Det er viktig å se over horisonten. Vi vil ikke ende opp med et valg som er en fiasko og folk som sier: Hva var vitsen med alt dette”, sier hun.

Den anerkjente avisen New York Times skriver at det skal ha vært hemmelige samtaler mellom representanter for USAs regjering og egyptiske militære.

Den britiske avisen The Guardian fortalte fredag om Mubaraks hemmelige formue. I følge avisens kilder skal han og hans familie kontrollere verdier for om lag 70 milliarder dollar.

Men på tross av dette sier aktivistene på Tahrir-plassen i Kairo at dialogen med regimet ikke har ført til noe. Demonstrantene sier de vil bli på plassen til president Hosni Mubarak går av. De er ikke fornøyd med at dialogen mellom visepresident Omar Suleiman og opposisjonen, som ble innledet søndag, ikke førte til Mubaraks avgang.

På mange måter kan det virke som om samtalene mellom de ulike partene i Egypt er et forsøk på å hale ut tiden og få overtaket på situasjonen fra regimets side. De forsøker å trette ut folk i gatene. Men de har verdens oppmerksomhet rettet mot seg, så de blir nødt til å tilby noe. Dialogen har med andre ord endret spillsituasjonen. Det er ikke lenger et enten-eller-spill i en forhandlingssituasjon, men mer nyansert. Man kan inngå kompromisser.

Presset i gatene og den internasjonale oppmerksomheten mot Egypt er begge viktige faktorer. Spørsmålet er hvor lenge presset og fokuset vil vare. Så fort dette minskes, mister forhandlerne gjennomslagskraften. Det er med andre ord et element av tid her.

Politikken president Hosni Mubarak har ført de siste ukene har vært som en overlevelsespolitikk i en trengt situasjon. Nå er det spennende å følge med på om makteliten han bygger opp, vil sitte ved makten etter valget til høsten. Egypt kan fort vise seg å være like autoritært uten Mubarak.

Viser muskler mot Mubarak

Obama gjentar krav om ny regjering i Egypt

Peres hyller Mubarak

Det muslimske brorskap vil forhandle

Maktkampen tilspisser seg

– Løftene holder ikke

Kan havne i tysk eksil

-Uutholdelig situasjon

– Egypt kan være like autoritært uten Mubarak

Demonstrerte til støtte for opprørerne i Egypt

Egypt protests: US resists calls to cut military aid

It’s not radical Islam that worries the US – it’s independence

Mubarak family fortune could reach $70bn, say experts

Egypt’s ‘day of departure’ protests – in pictures

Reklamer

Én kommentar to “Egypt – en refleksjon over dagens situasjon”

  1. […] Egypt – en refleksjon over dagens situasjon […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: