Sørvest Asia i perspektiv

Egypt: “Vredens dag”

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

Demonstranter støtte sammen med politiet i Egypts hovedstad Kairo tirsdag. Demonstrantene krever demokratiske reformer.

NUPI-professor Daniel Heradstveit mener opprøret i Tunisia åpenbart vil få smitteeffekter ellers i regionen. “Jeg tror vi vil kunne se en demokratiseringsbølge som følge av opprøret i Tunisia. Det styrker den demokratiske tekningen i den muslimske verden, ikke minst i det arabiske Midtøsten”, sier Heradsveit.

Det første folkelige opprøret i den arabiske verden i nyere tid har inspirert dissidenter i hele regionen, og det har vært flere tilfeller av andre som har tent på seg selv i Algerie, Egypt, Mauritania og Marokko.

“at opprøret i Tunisia har en smitteffekt det er det ingen tvil om. Jeg vil óg si at det er uhyre positivt for den arabiske verden, som har et stort underskudd på demokrati og demokratisk tenking”, sier Heradsveit.

Det er blant annet lærere og fagforeningsarbeidere som i Tunisia har gått først i rekken av dem som krever endringer. Ifølge Heradsveit er ikke opprøret i Tunisia “bare et opprør mot denne ene diktatoren, men et opprør for ytringsfrihet. Vi ser daglig demonstrert den enorme glede tunisierne har av å kunne snakke fritt.”

”Tunisia, Tunisia!” Rop om revolusjon og regimeskifte lød fra flere tusen demonstranter i egyptiske byer tirsdag. I Kairo møtte minst 20.000 mennesker opp for å vise sin misnøye med president Hosni Mubaraks 30 år lange regime.

Trass i et stort oppbud av mellom 20.000 og 30.000 politifolk brøt demonstrantene seg gjennom politisperringer og marsjerte gjennom gatene i hovedstaden. Demonstrantene er inspirert av revolusjonen i Tunisia og hadde erklært dagen som ”vredens dag”.

Med slagord som ”ned med Mubarak” og plakater der det ble bedt om revolusjon, krevde demonstrantene blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og at den såkalte nødrettsloven, som har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år, fjernes.

Nødrettsloven innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene, og at folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.

”Vi er samlet her for å kreve vår rett. Vi kan ikke leve. Alt er dyrt, og det er arbeidsledighet. Myndighetene er årsaken til lidelsene våre”, sier den 33 år gamle demonstranten Ibrahim. Tåregassen lå tjukk flere steder i Kairo da egyptiske demokratiforkjempere og politi støtte sammen tirsdag. Presset mot president Hosni Mubarak øker.

Lignende demonstrasjoner fant sted i 15 andre egyptiske byer. I storbyen Alexandria rev aksjonister ned plakater av Mubarak og sønnen Gamal, som mange mener blir posisjonert til etter hvert å ta over for den 82 år gamle faren.

I Kairo skal flere titalls demonstranter ha blitt såret i sammenstøt med opprørspolitiet, som tok i bruk både tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene. Demonstrantene svarte med steiner og flasker. Mange skal ha blødd kraftig, mens flere skal ha besvimt. I tillegg er flere hundre demonstranter blitt arrestert.

Egyptiske myndigheter hadde på forhånd erklært aksjonen ulovlig og truet med å slå hardt ned på demonstrantene. Innenriksminister Habib al-Adli hadde gitt politiet ordre om å pågripe ”alle personer som uttrykker sine hensikter på ulovlig vis.”

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener den egyptiske regjeringen er solid, men ber alle parter om ikke å ty til vold. Men aktivistene fortsetter sitt arbeid gjennom sosiale nettverk som Facebook og Twitter. ”Vi er ikke dårligere enn Tunisia. Titusenvis gikk ut i gatene og krevde sin rett helt til presidenten ble fjernet og måtte forlate landet. Vi krever våre rettigheter”, skriver arrangørene på Facebook-siden sin.

– En demokratibølge

Egypt

– Selvmord er mot Islam

Tente på seg selv

«Vredens dag» endte i sammenstøt i Egypt

Presset øker i Mubaraks trykkoker

Forbyr demonstrasjoner

Se bildene fra opprøret her

Nye brennende protester i Egypt

Flere drept i uroen i Egypt

Egypt (engelsk)

Egypt protests: Police disperse Cairo crowds

Analysis: U.S. stuck between support and concern in the Middle East

WRAPUP 11-Unprecedented anti-government protests rock Egypt

Interior Ministry: Policeman killed in clash with demonstrators

‘Beginning of the end’ for Egypt’s Mubarak as son and wife flee

Twitter and web video site face clampdown in Egypt

Tunisia

Her braker de sammen

Landesorg i Tunisia

Hundrevis av demonstranter ankom Tunis

Tunisia får samlingsregjering

Landesorg i Tunisia

Landesorg i Tunisia

Protestene fortsetter i Tunisia

Hundrevis av demonstranter ankom Tunis

Tunisia får ny regjering

– Skuddveksling i Tunisias presidentpalass

Tunisia på randen av kaos

Slipper fangene fri

Algerie

Fire tente på seg selv i Algerie

– Over 40 såret i demonstrasjoner i Algerie

Tekster:

The Revolution will not be Televised, It will be Downloaded: Tunisia

Vil revolusjonen i Tunisia spre seg?

Libanon: En nasjon i konflikt

Regjeringsskifte i Libanon: Fra vest til øst

Uroligheter i Libanon (2008)

Et opprør på gang i Albania?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: