Sørvest Asia i perspektiv

Det egyptiske opprøret: “Millionmarsjen”

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

http://kiaoragaza.files.wordpress.com/2011/01/mubarak-goes-on-tv-to-announce-the-dismissal-of-his-government.jpg?w=480&h=318

– Jeg går av i september

Folk strømmet tirsdag ettermiddag til Tharir-plassen i sentrum av Kairo hvor arrangørene håper at flere millioner egyptere vil delta i massemønstringen, som kalles ”millionmarsjen”, på den åttende dagen av opprøret i Egypt.

Mange viftet med flagg og plakater med slagord om at Mubarak må gå av. Stemningen ble karakterisert som elektrisk da hundretusenvis av demonstranter, som smilte og sang ”hæren og folket er ett” mens de viftet med flagg og plakater på sin vei inn mot Kairos sentrum, fylte Kairos gater og smug.

Planen var å marsjere fra Tharir-plassen til presidentpalasset, der president Mubarak vil bli møtt med nye krav om å trekke seg. Demonstrantene krever demokrati og økonomiske reformer, og at Mubarak gir opp sitt 30 år lange styre og straks forlater landet.

Blant demonstrantene var Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som av flere nevnes som en mulig leder for en overgangsregjering som sitter til et eventuelt nytt presidentvalg. ElBaradei oppfordret Mubarak til å gå av og reise fra Egypt innen fredag for å unngå at demonstrasjonene ender i blodbad. ”Mubarak må gå slik at det kan bli satt i gang dialog med myndighetene”, sa ElBaradei ifølge TV-stasjonen Al Arabiya.

En koalisjon av opposisjonsgrupper, med blant annet den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap, sier det er uaktuelt å starte samtaler om overgang til demokrati før Mubarak har gått av. ”Vårt første krav er at Mubarak trekker seg. Deretter kan vi innlede samtaler med militæret om en fredelig maktovergang”, sier Mohammed al-Beltagi, tidligere parlamentsmedlem fra Brorskapet.

Militæret, som til forskjell fra politiet respekteres av demonstrantene, har lovet å ikke bruke vold mot demonstrantene. Ifølge FN har anslagsvis 300 mennesker mistet livet i løpet av de 8 dagene opprøret har vart.

Egypts president Hosni Mubarak bekreftet i en tale på egyptisk TV at han ikke vil stille til gjenvalg i september. Etter dette vil han trekke seg tilbake slik at en ny regjering kan dannes lover han. ”Mitt viktigste ansvar er å gjenopprette orden for å oppnå en lett overgang i en fredelig atmosfære”, uttalte han. Ifølge ham selv har han heller ikke tidligere hatt noen planer om å stille til gjenvalg i september.

Han avsluttet talen med å si: ”Den Hosni Mubarak som snakker til dere nå er beæret over de årene han har tjent det egyptiske folket. ….Historien vil dømme meg.” Men demonstrantene fryker at Mubarak med dette forsøker å kjøpe seg tid og krever at han går av umiddelbart. Etter 30 år med makten har han hatt mer enn lang nok tid til å gjennomføre reformer og fremme demokrati, noe han frem til nå ikke har gjort.

”Jeg er en mann av hæren og ikke en som gir opp mitt ansvar. Mitt ansvar er nå å gjenopprette ro og orden og sørge for en lovlig overføring av makten”, sa Mubarak i sin tale til nasjonen.

Mubaraks beslutning om å trekke seg i september skal ha kommet etter sterkt press fra USA, som tirsdag sendte en spesialutsending til Kairo. Det er den tidligere amerikanske ambassadøren i Egypt, Frank Wisner, som skal ha overlevert budskapet fra Obama til Mubarak.

Ifølge kilder i Det hvite hus ba USAs president rett ut Mubarak om ikke å stille til gjenvalg, men uten å gå så langt som til å kreve den egyptiske presidentens øyeblikkelige avgang. ”Det som er helt klart, og som jeg også indikerte overfor president Mubarak i kveld, er at et ryddig maktskifte må være betydningsfullt, det må foregå fredelig og det må begynne nå”, sa Obama i en fjernsynstale senere på kvelden.

Mubarak kom med sin kunngjøring i en fjernsynstale tirsdag kveld, etter en lengre telefonsamtale med Barack Obama. USA, som har støttet Mubaraks styre i de 30 årene han har sittet ved makten (Egypt er det land i verden USA støtter mest mmed unntak av Israel) er fornøyd med løftet, men reformhungrige egyptere er utålmodige.

Egypts statsminister Ahmed Shafiq, som ble utpekt av Mubarak i forrige uke, i et forsøk på å stilne protestene, forsøker tilsynelatende også å roe gemyttene ved å si at han var lei seg for at regimet ikke hadde lyttet bedre til folket, især de unge. ”Vi beklager at vi har reagert så sent, vi vil begynne nå”, sa Shafiq til fjernsynsstasjonen al-Hayat tirsdag.

Ifølge Obama har Mubarak, som nå lover bot og bedring og lover reformer og styrket kamp mot korrupsjon, innsett at det må endringer til i Egypt, men hvem som kommer til å overta makten i landet, er et åpent spørsmål. Men det spørs om de nye løftene vil bidra til å roe gemyttene blant demonstrantene som har tilbrakt den siste uka under åpen himmel i Kairo og andre egyptiske storbyer.

Opposisjonsgrupper har samlet seg bak felles krav for forhandlinger om maktovertakelse, men kravet før forhandlingene kan starte er at Mubarak først går av. Om de vil slå seg til ro med at Mubarak blir sittende til det planlagte valget i september, er også et åpent spørsmål. Opposisjonen krever også at nasjonalforsamlingen oppløses, vel vitende om at denne domineres av Mubaraks Nasjonale demokratiske parti.

Obama forsøkte tirsdag kveld å roe gemyttene ved å forsikre om at USA lytter til demonstrantenes krav og ønsker. ”La meg være helt klart overfor det egyptiske folk, særlig unge egyptere; vi hører stemmene deres. Jeg har ubøyelig tro på at dere vil avgjøre deres egen skjebne”, sa han. En rekke opposisjonsgrupper krever forhandlinger om maktovertakelse, men vil først sette seg ved forhandlingsbordet når Mubarak har gått av.

Egypts nyutnevnte visepresident, den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman, har alt invitert til dialog, noe den største opposisjonsgruppen, Det muslimske brorskap, har takket nei til.

Demonstrantenes frontfigur Mohamed ElBaradei, som ikke stoler på Hosni Mubaraks løfte om ikke å ta gjenvalg og mistenker den egyptiske presidenten for å ville beholde makten, vil heller ikke møte Suleiman før Mubarak er ute av bildet. Mubarak forsøker seg med ”et triks” for å beholde makten, sier han.

Både ElBaradei og tidligere utenriksminister Amr Moussa, som nå er generalsekretær i Den arabiske liga, bekrefter at de vurderer å stille som presidentkandidat.

Se folkemengden her

Egypt holder pusten

Hundretusener demonstrerer i Kairo

– Jeg går av i september

Ber om et ryddig maktskifte

USA er fornøyd med Mubaraks løfte

Harde sammenstøt i Alexandria

Opprørene sprer seg

Reklamer

Én kommentar to “Det egyptiske opprøret: “Millionmarsjen””

  1. […] Det egyptiske opprøret: “Millionmarsjen” […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: