Sørvest Asia i perspektiv

De egyptiske myndigheter stenger Al Jazeera Egypt

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

https://i0.wp.com/www.sapu.net/wp-content/uploads/images/al-jazeera-english.jpg

Al Jazeera ble grunnlagt i 1996, og har opp gjennom årene bidratt sterkt til medierevolusjonen i den arabiske verden. I tillegg til internett har satelitoverføringene fra Al Jazeera gjort det mulig å få fatt i nyheter som ikke er sensurert av myndighetene.

Gulf-staten Qatar, som prisverdig nok ikke har gitt etter for press og dermed bidratt til kampen for ytringsfrihet i den arabiske verden, vurderte i 2005 å selge seg ut av den arabiske satelitt-tv-kanalen Al Jazeera. Årsaken var press fra Bush administrasjonen i USA, i tillegg til den pågående annonseboikotten fra arabiske land som er uenige i Al Jazeeras kritiske vinkling på nyheter fra regionen, men frem til nå har stasjonen/nettverket ikke blitt solgt og det er heller ingen planer for det.

Siden ytringsfrihet og frie medier er en mangelvare i den arabiske verden har Al-Jazeera blitt en torn i øye på mange arabiske regimer som er vant til å kunne bruke sine medier for egne propagandaformål. Flere arabiske regimer har i mange år kritsert Al-Jazeera og nedlagt forbud mot distribusjon av deres nyhetssendinger.

Al-Jazeera’s dekning av politikken har viklet Qatar inn i diskusjoner med så godt som alle sine naboland, Saudi-Arabia og Iran inkludert. Konsulentselskapet Ernst & Young ble hyret inn for å se på ulike modeller for privatisering.

Først under arbeidet med å bygge sin koalisjon mot terrorisme ble president Bush klar over at situasjonen ikke var like enkel som under Golfkrigen. Da hans far George senior satt i presidentstolen, kunne han være sikker på at  hans perspektiver ble kringkastet nesten uimotsagt gjennom CNN til et globalt publikum.Betydningen av dette blir først helt klart når vi ser hvilken repressive mottiltak Washington har iverksatt mot Al-Jazeeras alternative perspektiver.

Egyptiske myndigheter, som har stengt internett og mobiloperatører, stengte søndag TV-kanalen al Jazeeras kontorer i Kairo og al Jazeeras arabiskspråklige kanal var ikke på luften i Egypt lenger. Egypts informasjonsdepartement opplyste at det har trukket tilbake Al Jazeeras lisens i Egypt og også tatt akkrediteringen til kanalens ansatte.

“Al Jazeera ser dette som et forsøk på å undertrykke pressefriheten og kanalens journalister. I disse tider med opptøyer og uroligheter i det egyptiske samfunn er det svært viktig at alle stemmer blir hørt. Å stenge vårt Kairo-kontor viser at Egypts myndigheter er villige til å sensurere og stilne stemmene til det egyptiske folk”, sier kanalen i en uttalelse.

The Initiative For an Open Arab Internet er et initiativ satt igang av Arabic Network for Human Rights Information (Anhri) som arbeider for å fremme fri bruk av internett uten sensur, blokkering eller overvåkning. Initiativet forsøker å tilføre internasjonal og arabisk informasjon og internettrelaterte dokumenter, samt forsvarer internettbrukere, webdesignere og skribenter gjennom å organisere juridiske kampanjer og sette fokus på praksiser som begrenser internett frihet.

The Initiative For an Open Arab Internet

Al Jazeera

Vurderer å selge Al Jazeera

Under Pressure, Qatar May Sell Jazeera Station

Pressefriheten under press etter 11. september

Al Jazeera Net blocked – IFEX

Tunisia : Ben Ali Wins, Democracy Loses and “AlJazeera Net” Blocked

Al Jazeera no longer welcome in Egypt

Egypt shuts down Al Jazeera bureau

Al Jazeeras kontorer i Kairo stengt

Al Jazeera: Anger in Egypt

Al Jazeera English Blacked Out Across Most Of U.S.

Én kommentar to “De egyptiske myndigheter stenger Al Jazeera Egypt”

  1. […] De egyptiske myndigheter stenger Al Jazeera Egypt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: