Sørvest Asia i perspektiv

Hvem og hva representerer pro-Mubarak tilhengerne

Posted by Fredsvenn den februar 8, 2011

«We Detained 50 Pro-Mubarak Supporters & Most Of Them Had Police I.D.»

Det egyptiske opprøret er nå på sitt høydepunkt. Mubarak har sluppet løs sin mobb for å angripe pro-demokrati demonstrantene og bruker stats TV tå å spre løgn om at massedemonstrasjonene som ber han om å gå er arbeidet til ”utenlandske elementer”.

Egyptiske myndigheter avviser at de er innblandet i mobiliseringen av president Hosni Mubaraks tilhengere mot regimekritikerne i Kairo. ”Å anklage regjeringen for å mobilisere dette er ren diktning. Det ville gjøre målet vårt om å gjeninnføre ro og orden til skamme”, sier talsperson for regjeringen, Magdy Rady, som legger til at ”Regjeringen ble overrasket over volden på Tahrir-plassen onsdag.” Rady fremholder at myndighetene skal jobbe for å finne ut hvem som sto bak sammenstøtene. Også statsminister Ahmed Shafiq sier til statlig fjernsyn at sammenstøtene skal granskes.

Spekulasjonene om hvilken rolle regimet spilte da tusenvis av Mubarak-tilhengere stormet inn på Tahrir-plassen og begynte å angripe demonstrantene onsdag, er mange. Øyenvitner sier at Mubarak-tilhengere ble busset inn til Kairo, at det hevdes også at de er betalt av myndighetene. Andre sier at folk ble truet til å delta.

Flere av motdemonstrantene hevdes å være politifolk som har kastet uniformene sine, og mange er overbevist om at motdemonstrasjonen var nøye planlagt og organisert av regjeringspartiet NDP. Blant dem er leder for BBCs Midtøsten-redaksjon, Jeremy Bowen, som skriver at «Rekker av busser slapp av tilhengere. Mange plakater så ut til å være laget av profesjonelle.»

Han viser til at tusenvis av Mubarak-tilhengere dukket opp fra en dag til en annen, og at motdemonstrasjonen kom dagen etter at presidenten hadde holdt en TV-tale. Der fremholdt Mubarak at han kom til å bli sittende til valget i september for å sikre en fredelig maktovertakelse.

En uavhengig egyptisk fagbevegelse hevder egyptiske statsansatte skal ha fått ordre om å delta i volden mot opposisjonstilhengere på Tahrir-plassen i Kairo. Opplysningene kommer fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) som onsdag sendte ut en pressemelding der den fordømmer «instruksene som regimet har gitt til regjeringsansatte og ansatte i statlige foretak.» Ansatte skal dessuten ha blitt oppsagt fordi de har deltatt i protestbevegelsen.

Samtidig stilles det spørsmål ved hva slags rolle hæren spiller, og hvilken side den eventuelt vil ta hvis volden trappes opp. En pensjonert general sier til BBC at militæret er i ferd med å miste tålmodigheten med Mubarak-tilhengerne, og at hvis de fortsetter å skyte mot demonstrantene, så vil de skyte tilbake. Militære ledere skal være svært ukomfortable med det som nå skjer, de ønsker ikke å skyte mot demonstrantene, men de vil heller ikke svikte president Mubarak, ifølge BBCs korrespondent.

Live-bilder fra Tahrir-plassen viser at det også kastes steiner mot stridsvogner. Stridsvogner har forsøkt å presse Mubarak-tilhengere vekk fra plassen. Soldater griper også inn overfor Mubaraks tilgengere, i forsøk på å stanse dem. Hæren, som onsdag ble sterkt kritisert for ikke å ha grepet inn i sammenstøtene, skal ha arrestert flere mennesker i morgentimene torsdag og opprettet en sikkerhetssone mellom demonstrantene og Mubarak-tilhengerne.

Angrep på journalister

Flere journalister fra et titalls av medieorganisasjoner, slik som CNN, BBC, NRK og VG, er det siste døgnet blitt truet, angrepet, banket opp og pågrepet av president Hosni Mubaraks tilhengere i Kairo.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik skriver på sin Twitter-profil at det begynner å bli ubehagelig å være der. «Journalister bankes opp, trues på livet og trakasseres. Sikkerhetssituasjonen forverres. Dette begynner å bli ubehagelig», skriver Græsvik.

Ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AFP, er sjefen for den amerikanske storavisen The Washington Post og en fotograf blant dem som er tatt torsdag. Også en eller flere journalister og fotografer fra kringkastingsstasjonene Al Jazeera, Al Arabiya, ABC News, BBC, CNN, France 2, France 24, Radio-Canada og den belgiske franskspråklige avisen Le Soir er blitt anholdt. En belgisk journalist har vært savnet i over ett døgn etter å ha blitt mishandlet og deretter pågrepet onsdag av det som trolig var egyptisk politi.

Den belgiske journalisten Serge Dumont, som egentlig heter Maurice Sarfatti og som rapporterer til dagsavisen Le Soir fra Egypt, ble banket opp av ikke identifiserbare egyptere som beskyldte ham for å støtte den egyptiske opposisjonspolitikeren Mohamed ElBaradei.

”Det var svært aggressivt og voldelig. Jeg fikk flere slag i ansiktet. De påsto at jeg støttet ElBaradei. De tok meg med til militærstyrker utenfor byen. Der ga de meg et glass vann fra Nilen, slik at jeg skulle få diaré”, sier han. Belgieren ble holdt tilbake av to soldater med geværer. ”De sa at de skulle ta meg til sikkerhetstjenesten fordi de hevdet jeg var en spion”, forteller Dumont.

Bert Sundström, som jobber for Sveriges Television (SVT) ble meldt savnet tidlig torsdag ettermiddag. Flere timer senere ble han funnet på et sykehus i Kairo, der han ble operert for knivskader. Et team fra den svenske Aftonbladet ble holdt innesperret av egyptiske militære i flere timer torsdag, og nyhetsbyrået TTs journalist ble anholdt i flere timer av egyptiske militære.

NRKs korrespondent i Kairo, Sidsel Wold, ble omringet flere ganger. Hun forteller at demonstrantene kastet gjenstander på henne og fotografen. ”Folk var veldig aggressive. Jeg ble antastet. Vi ble til slutt reddet av den egyptiske hæren”, sier hun.

VG Netts journalist Erlend Skevik ble angrepet da han var på vei tilbake til hotellet sitt i sentrum av byen. Taxien måtte stoppe på grunn av folkemengdene, og han måtte ta resten av turen til fots. ”Da kom det en bakfra og slo meg i armen og i siden med en planke. Jeg falt, og han sparket meg et par ganger i siden og i ryggen før han løp videre. Det var en ekstremt aggressiv stemning. Folk hadde revet opp brostein som de kastet rundt seg”, sier han.

Utenriksdepartement fra flere land, blant annet USA, Spania, Frankrike, Tyskland og Italia, har kunngjort at angrep på journalister er uakseptabelt. «Hvis det viser seg at regimet har på noen som helst måte støttet eller tolerert denne voldeligheten, så vil det være fullstendig uakseptabelt. Scenene vi har vært vitne til er foraktelige», sier Storbritannias statsminister David Cameron.

USAs utenriksdepartement sier det hele er en arrangert operasjon for å true utenlandske journalister fra å fortelle om hendelsene i landet. “De systematiske angrepene på journalister i Egypt er fullstendig uakseptable”, sa Det hvite hus’ talsmann Robert Gibbs torsdag. ”Enhver journalist som er blitt anholdt, må løslates med en gang”, tilføyde han. USA truer nå med å trekke den årlige bistandsstøtten på 1,5 milliarder dollar.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som reagerer kraftig på blodbadet i Kairo, sier: «Ethvert angrep på fredelige demonstranter er forkastelig, og jeg fordømmer det på det sterkeste.»

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre, som ikke utelukker at det er Mubarak-tilhengere som har iscenesatt sammenstøtene i Kairo, er blant dem som torsdag protesterte mot behandlingen av utenlandske journalister i Egypt i en telefonsamtale med sin egyptiske kollega.

«Vi fordømmer voldsbruken i Kairos gater. Sammenstøtene i Egypt må ikke brukes som påskudd til å slå ned på reformbevegelsen og vanskeliggjøre ordnet overgang til demokrati. Egypternes rett til ytringsfrihet og medias rett til å rapportere må respekteres», uttalte Støre torsdag. Han påpeker at myndighetene og ordensmakten har ansvar for å forhindre slike voldelige angrep som vi har sett på Tahrir-plassen og andre steder i Egypt.

«Norge støtter det egyptiske folks legitime krav om demokrati og grunnleggende politiske endringer. Alle parter må avstå fra vold. Den politiske ledelsen har et hovedansvar for å igangsette dialog og påbegynne grunnleggende politiske reformer», sier Støre.

Også representanter for de to store menneskerettighetsgruppene Amnesty International og Human Rights Watch er blitt bortført i Kairo, opplyste organisasjonene torsdag.

Egypt-demonstrasjoner endte i blodige kamper

Mubarak-tilhengere åpnet ild i Kairo

Se de voldelige gatekampene

Gikk til angrep på kameler

Gatekamper i Kairo

Avviser innblanding i blodig Egypt-uro

– Statsansatte beordret til å delta i volden

Anklager Egypts regime for organisert vold

– Hæren presser regimetro bort

Journalister

Mubarak-tilhengere stormet hoteller i Kairo

Målrettede angrep mot journalister

Flere journalister angrepet i Kairo

Farlig å være journalist i Kairo

SVT-journalist knivstukket i Kairo

TV2-journalist Kadafi Zaman angrepet i Kairo

Her blir TV 2-teamet i Kairo angrepet av rasende mobb

TV 2-journalister angrepet

BT-fotograf angrepet av mobb

VG Netts journalist angrepet med planker, stein og slag

Kairo: Norske journalister evakuert

Soldater samler sammen journalister

Gangs Hunt Journalists and Rights Workers

Reklamer

Én kommentar to “Hvem og hva representerer pro-Mubarak tilhengerne”

  1. […] Hvem og hva representerer pro-Mubarak tilhengerne […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: