Sørvest Asia i perspektiv

Mubarak – Vestens venn

Posted by Fredsvenn den februar 7, 2011

https://i1.wp.com/blog.cleveland.com/world_impact/2008/12/large_Hosni-Mubarak-Dec25-08-Livni-Egypt_Mideast_Israel__Meye.jpg

http://vocesalternativas.files.wordpress.com/2010/03/wall-mubarak-beirut.jpg?w=453&h=324

Ifølge en omfattende mengde amerikanske ambassadedokumenter, som har blitt lekket via WikiLeaks, hater Egypts president Hosni Mubarak Hamas, og samarbeider svært tett med Israel, noe som styrker kritikerne som mener Egypt står for nære Israel.

Gjennom ambassadedokumentene tegnes et bilde av en eneveldig president, med nære bånd til Israel og et sterkt hat rettet mot fundamentalistene som styrer Iran og Hamas, samt deres støttespillere Syria og Qatar.

Det nære forholdet mellom Israel og Egypt illustreres i en hemmeligstemplet analyse skrevet den 23. januar 2009 av den amerikanske Kairo-ambassadøren, Margaret Scobey.

Rapporten er en analyse av Egypts rolle etter Gazakrigen, som ble avsluttet en knapp uke tidligere. I rapporten står det blant annet at Egypt var klar over at deres kritiske holdning til Hamas ville føre til arabisk kritikk, men at de mente det likevel var rett å øke presset mot Hamas.

Så legger den amerikanske ambassadøren til: ”Mens IDF-aksjonen (Gazakrigen) pågikk, rettet våre egyptiske samtalepartnere i privat sammenheng raseriet sitt mot Syria og Qatar, i motsetning til Israel.”

Både i denne og flere andre rapporter går det tydelig frem at Mubarak, i likhet med Israel, ser Iran som den største trusselen mot fred i Midtøsten. ”Iransk innflytelse sprer seg som kreft fra Gulfen til Marokko”, blir han sitert på i et dokument fra 28. april 2009.

I flere rapporter skriver den amerikanske ambassadøren at Mubarak kritiserer USA for å støtte demokratiutviklingen i Egypt, og at ethvert forsøk på å liberalisere samfunnet vil styrke partiet Det Muslimske Brorskap: ”Mubarak hater Hamas, og ser dem på linje med Egypts eget Muslimske Brorskap, som han ser som sin farligste politiske trussel”, skriver ambassaden i en rapport til Hillary Clinton.

Skylden for Irans økte innflytelse legger Mubarak ifølge dokumentene på president George W. Bush: ”Å fjerne Saddam Hussein fra makten var tidenes største tabbe”, fortalte Mubarak en gruppe amerikanske kongressmedlemmer i presidentpalasset i Kairo i april 2009 ifølge Kairo-ambassadør Scobeys rapport.

”Iran begynte først å ”puste” når USA fjernet Saddam fra scenen. Mens han levde turte ikke Iran blande seg borti Irak, bevege seg fritt i Gulfen eller jobbe med Hamas eller skape problemer i regionen”, skal Mubarak ha sagt.

Amerikanernes analyse er at Mubarak ønsker å være Vestens førstevalg når det gjelder kontakt blant araberstatene, og samtidig at araberne skal oppfatte Egypt som beskyttere av deres interesser.

Våren 2009 besøker Mubaraks trofaste medarbeider, og Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit, sin motpart Hillary Clinton i Washington. I en briefing før besøket til Clinton skriver Egypt-ambassadøren:

”Egypt vil ikke delta i noe som kan ble oppfattet som deltagelse i Israels beleiring av Gaza, og de er hypersensitive mot enhver antydning om at utlendinger assisterer dem eller fører tilsyn med deres arbeid for å motarbeide smugling. Aboul Gheit tok i januar offentlig avstand fra vår avtale med Israel om å motarbeide våpensmugling inn i Gaza, selv om han visste om det på forhånd, og konsulterte (daværende) utenriksminister Rice og meg om innholdet.”

I den samme rapporten, og flere andre, fremgår det at israelerne og egypterne samarbeider nært for å utveksle etterretningsinformasjon, blant annet om Hamas og situasjonen i Gaza.

Den 25. september 2005 møtes den daværende sikkerhetssjefen i det israelske forsvaret, Amos Gilad, og den egyptiske etterretningssjefen, nåværende visepresident Omar Suleiman, til et topphemmelig møte i Kairo.

På møtet ga Suleiman detaljer om sitt møte med Syrias president Bashar al-Assad, og hvordan syrerne skal ha prøvd å presse Egypt til ikke å støtte USAs forsøk på å isolere Syria, ifølge en rapport fra USAs ambassade i Tel Aviv. Gilad ga ifølge rapporten opplysninger om møtet til en representant for ambassaden.

Han skal ha lagt stor vekt på at møtet mellom etterretningstoppene måtte forbli en hemmelighet.

– Ville styre til døden

WikiLeaks: Slik styrer Mubarak

Israel ber Vesten støtte Mubarak

Clinton tviler på om Mubarak kan gå av nå

– Brannslokking fra USA om Mubaraks fremtid

– Vil sende Mubarak på «helseopphold» i Tyskland

– Mubarak bør bli sittende i overgangsperiode

ElBaradei frykter borgerkrig i Egypt

Egypt setter ned bred politisk reformkomité

Én kommentar to “Mubarak – Vestens venn”

  1. […] Mubarak – Vestens venn […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: